Веб-портал міста Люботин » Головна » Бережіться отруєння грибами!

 Бережіться отруєння грибами!
Автор: Chekardina   Додано:18 липня 2011   Переглядів:1297   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

                                 Бережіться отруєння грибами! 

   Вживання дикорослих грибів у нашій країні – традиція, яка, на жаль, може призводити до отруєння. За даними обласної СЕС,  на 07.07.2011 р. у Харківській області зареєстровано 5 випадків отруєння дикорослими грибами.

Статистика свідчить, що більшість отруєнь спричинено вживанням пластинчастих отруйних грибів (у першу чергу блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Отруїтися можна навіть їстівними грибами, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.

Всі грибники добре знають про існування отруйних грибів, при цьому кожен з них впевнений, що зможе відрізніти їх від їстівних. Більшість людей, які вижили після грибного отруєння, стверджують, що збирали лише їстівні гриби.

Однак якщо спеціаліст по грибах – міколог загляне в кошики грибників, він часто може знайти там вельми підозрілі гриби. До того ж  у складі грибів виявлено біологічно активні хімічні речовини з активними токсичними властивостями – корнутин, нейрон, холін, ерготин. У них знайдено мікродози отрут, які у підвищених концентраціях є смертельними для людини,  – це щавелева, синильна та гевелова кислоти.

Симптоми отруєння грибами з’являються не відразу: через 8 – 12, а іноді навіть через 35 годин! Хворого нудить, він починає блювати, з’являються сильний біль у череві, пронос, холодний піт, відзначаються слабкість, судоми, ослаблення серцевої діяльності. При цьому, хоч кінцівки тіла холодні, температура тіла залишається нормальною. І лише негайне звернення до лікаря  надає шанс врятувати людині життя, поки отрута ще не досягла печінки та не почала руйнувати її клітини.

Навіть при найменшому  нездужанні (нудота, блювання, розлад травлення) необхідно негайно викликати «швидку допомогу» або доправити хворого до лікарні. Так званий «світлий період» – час, який проходить від вживання грибів до перших ознак отруєння, – може коливатися від кількох годин до 2 – 5 діб. І кожна згаяна година може коштувати людині життя!

До приїзду лікаря хворому треба очистити шлунок, викликавши блювання, зробити клізму або дати проносне, а після очищення кишечника – 5 - 10 (дитині 2 – 4) пігулок активованого вугілля. Необхідно пити більше рідини (воду, чай, соки, компот), щоб швидше вивести токсини. Рештки грибів, які призвели отруєння, слід зберегти для дослідження.

Гриби особливо небезпечні для дітей! Молодий організм ще не може чинити  опір отруті, і дитина  перед нею зовсім беззахисна. Адже  концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах у декілька разів! Наприклад, вміст токсину мускарину може збільшитися від 1 до 65%, внаслідок чого їстівний гриб стає отруйним!

Окрім мускарину, у грибах містяться мускаридин та буфотеїн.  Їх співвідношення  може дуже коливатися. Ось чому токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей.   Тому страва, яку їли дорослі, може бути отрутою для малюка! Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває! Із 100 дітей, які отруїлися грибами, 5 – 6 гинуть, а 25 – 30 стають інвалідами на все життя!

 Для маленької людини будь-який їстівний гриб може бути смертельно небезпечним!

Не можна їсти страви з грибів вагітним і жінкам, які годують немовлят!

         Щоб не сталося лихо, дотримуйтеся основних правил:

  • Не збирайте гриби поблизу трас, на пустирях і звалищах.
  • Ніколи не збирайте гриби з клубнеподібним потовщенням внизу ніжки, не готуйте з них страви і навіть не намагайтеся спробувати їх на смак!
  • Не збирайте гриби, які вам не відомі! При будь-якому сумніві їх краще викинути!
  • Не збирайте перезрілі, слизькі, червиві та пошкоджені гриби!
  • Не тримайте необроблені гриби у холодильнику більше 1 доби!
  • Додержуйтеся санітарно-гігієнічних правил при консервуванні грибів: ретельно очистіть їх, промийте і проваріть, у маринад додайте достатню кількість солі та укусу і не закривайте банки герметичними кришками!
  • Дітям до 14 – 16  років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини „перебудовується” лише після 18 років. Навіть їстівні гриби малюкам – вороги!
  • Пам’ятайте, що не лише сирі, але й погано очищені, недоварені, недосмажені, непросолені гриби можуть стати причиною отруєння.
  • Незважаючи на високі харчові та смакові якості, гриби погано перетравлюються шлунком. Упоратися з такою їжею може лише абсолютно здоровий дорослий організм. При хворобах нирок, печінки, запальних процесах шлунка гриби протипоказані й дорослим.

     Пам’ятайте! Збирання грибів для людини – це завжди „гра з вогнем”. Якщо ви бажаєте здоров’я собі та своїм близьким, будьте обережні! Не ризикуйте своїм життям! Грибник, як і сапер, може помилятися лише один раз!           

 

Лікар з гігієни харчування Люботинської міськ СЕС    Н.Я.Паляничка