Веб-портал міста Люботин » Головна » Фасилітація, як процес налогодження ефективної співпраці

 Фасилітація, як процес налогодження ефективної співпраці
Автор: Chekardina   Додано:11 серпня 2011   Переглядів:1888   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Фасилітація, як процес налогодження ефективної співпраці

    Нещодавно представник Люботинської громадської організації «Спілкування без кордонів» Олександр Теличко повернувся з  третьої сесії навчальної програми з фасилітації, яка відбулася в червні 2011 в околиці міста Києва, селище Бузована, на базі Етнографічного комплексу "Українське село". Він впевнений, що оволодіння новими технологіями та уміннями їх застосовувати для вирішення молодіжних проблем в інтересах всіх.

- Олександре, розкажи будь-ласка, про проект, до якого ти залучився?

 - Навчальна програма з фасилітації проводиться громадською організацією  «Європейський діалог» в межах проекту «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що фінансується Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID) та виконується Pact inc. Конкурсний відбір пройшли близько 40 учасників з різних куточків нашої країни. Перша сесія «Основи фасилітації» відбулася в листопаді 2010 року, у березні 2011 пройшла друга сесія «Суспільна фасилітація», а третя, підсумкова, відбулася у червні.

 - Поясни, будь-ласка, нашим читачам значення фасилітації та можливість її практичного застосування, наприклад,  у нашому місті.

- Зазвичай, фасилітація розуміється, як процес підготовки населення до встановлення співпраці в громаді та оволодіння нею інноваційними технологіями впливу на прийняття рішень місцевого рівня. Фасилітація – це процес, який дозволяє групі налагоджувати співпрацю і робити її ефективною. Іншими словами, нам необхідно оволодіти сучасними інструментами для того, щоб розвивати співпрацю та партнерство для прискорення місцевого розвитку. В минулому році, коли я з навчальним візитом відвідував невеличкі Польські гміни, (гміна – це територіальна одиниця як у нас сільська, селищна чи міська рада, наприклад, невеликого містечка як Люботин) мені на власні очі пощастило побачити наскільки ефективно та результативно фасилітацію використовують наші європейські сусіди.

 - Які інструменти фасилітації є найбільш вживаними?

- Фасилітація містить наступні напрямки: планування, візуалізації, базові основи, аналіз альтернатив, аналіз причин, дебати, комплексні інструменти, матриці тощо. В свою чергу, кожен напрям складається з конкретних інструментів. Головне те, що всі інструменти застосовуються для того щоб зрозуміти суть тієї чи іншої місцевої проблеми та віднайти найбільш ефективні шляхи їх вирішення.

- Мені, здається, складно засвоїти технології суспільної фасилітації…

- Так, звісно, труднощі є, але поступово фасилітація поширюється і в українському суспільстві, наприклад, під час роботи Люботинської «Студії молодіжного лідерства та соціальної активності», вже почали застосовуватися інструменти фасилітації.

Особливо сподобався учасникам інструмент «6 - ть капелюхів Едварада де Боно», спрямований на пошук нових можливостей. Відгуки учасників студії показали, що цей інструмент корисний, наочний та веселий. Його суть - це систематизація думок, хаотичність яких часто притаманні кожному з нас за 6-ти позиціями - капелюхам різних кольорів. Білий- статистика, збирає інформацію з поставленої тематики, зелений аналізує креативні, творчі можливості, червоний відповідає за почуття, жовтий – це позитивне, що  буде нести наша тема, чорний, відповідно, що негативного, та нарешті синій, головний капелюх, який узагальнює все виголошене вищезазначеними «доповідачами» і приймає остаточне рішення.  Такий інструмент доцільно використовувати, коли треба побачити «загальну картину тематики» з різних сторін.

 - Олександре, які в тебе найближчі плани  щодо застосуванняю набутих знань з фасилітації на користь громаді.

 - З 13-16 серпня 2011 року на хуторі Ведмежий, біля ставка, буде проводити наметовий екологічний табір «Молодь. Енергія. Дія». Мета проекту: зібрати активну молодь з Люботина, та різних областей і навчити їх ефективно проводити власні проекти, акції на екологічну тематику. Програма даного заходу передбачає використання інструментів фасилітації під час роботи в команді. Даний проект реалізується нашою молодіжної організацією «Спілкування без кордонів» у співпраці з Виконкомом Люботинської міської ради та за фінансової підтримки Американських рад з міжнародної освіти (Держдепартамент США), в межах грантів для випускників шкільних обмінів.

Спільними зусилями ми збільшимо молодіжну активність в житті громади не тільки в нашому місті, але й частково в маштабі країни.

Олександре, дякую за розмову і бажаю успіхів у запровадженні нових підходів, які сприятимуть розвитку молоді та налагодженню ефективної співпраці у громаді.

Сергій Титаренко

 

 

Фасилітація, як процес налогодження ефективної співпраці

 

Фасилітація, як процес налогодження ефективної співпраці
 
Фасилітація, як процес налогодження ефективної співпраці