Веб-портал міста Люботин » Головна » Привітання ювіляру

 Привітання ювіляру
Автор: Chekardina   Додано:25 серпня 2011   Переглядів:2184   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Творчий вечір, присвячений 75-річчю члену Національної Спілки журналістів України М.Д. Пархоменка та презентація біобібліографічного нарису «Кришталевий об''єктив  Миколи Пароменка»

Привітання ювіляру

 

18 серпня 2011 р. у читальній залі Люботинської  міської центральної бібліотеки відбувся творчий вечір, присвячений 75-річчю члену Національної Спілки журналістів України М.Д. Пархоменка та презентація біобібліографічного нарису «Кришталевий об''єктив  Миколи Пароменка»

 

У кожного з нас виникають хвилини, коли хочеться   відійти від нагальних проблем,  зануритися у інший,  неспокійний і хвилюючий світ, світ мистетва. Микола Дмитрович Пархоменко, людина, якій Господь подарував велике серце, творець, фотомитець член Національної Спілки журналістів України, якому 15 серпня виповнилося 75 років і в залі зібралися перші особи міста та друзі, щоб привітати його. Ювіляра привітали: Люботинський міський голова  Володимир Олексійович Теличко, Почесний громадянин м. Люботина, депутат Люботинської міської  ради Олександр Сергійович Нечипоренко, Почесний громадянин м. Люботина, депутат Харківської обласної  ради Леонід Іванович Лазуренко, голова Люботинської організації ветеранів України Михайло Олександрович Папирін, директор краєзнавчого музею Любов Миколаївна Каракаптан начальник міського відділу культури Ірина Алімівна Голтвянська, ансамбль «Чарівниці».

Дуже непросто словом передати феномен митця. Микола Дмитрович чверть століття є редактором відділу ілюстрацій, душею він завжди молодий, невгамовний, завзятий. Без доробок цього талановитого журналіста  важко уявити новітню добу духовного відродження Слобожанщини. Він -  художник, що працює плідно, якісно, з натхненням. Немає галузі, про яку б він не писав. А скільки мальовничих куточків та видатних особистостей на Харківщині він фотографував. У роботах Пархоменка органічно поєдналися талант, відчуття митця з суто філософською жилкою, любов до життя, до рідного краю, до людей.

Кожний знімок Миколи Дмитровича має свою історію й свою легенду. Не одна сотня його матеріалів про рідне місто Люботин. Його персональні виставки проходили в Харкові, Мерефі, Люботині. З 2009 р. в міському краєзнавчому музеї оформлена постійно діюча виставка його робіт. Крім «Трибуни трудящих», він часто публікується в газетах «Сільські вісті»,«Слобідський край», «Южная магистраль», «Слово ветерана».

Привітання ювіляру
  
Привітання ювіляру

Мистецтво Миколи Дмитровича дуже своєрідне і глибоко індивідуальне, а патріотизм полум'яний та щирий. Відвідувачі фотовиставок митця говорять: «Творчість  Миколи Пархоменка  так щемно й мудро медоносить на ниві рідної культури , що не залишає місця байдужості».

Переглядаючи світлини майстра, переймаєшся вірою в людей, в добро, в силу краси. Вчителі, відвідавши з учнями виставки робіт Миколи Дмитровича, стверджують: «Тепер навіть в маленькі дитячі серця потрапила блискавка натхнення і милування красою свого міста». А колега – художниця Зінаїда Васільєва назвала майстра «співаком рідної природи, який надихає піти ще й ще раз помилуватися люботинськими ставками, цвітом яблунь та поспілкуватися з чудовими людьми, що живуть поруч».

Щедра, щаслива, духовно багата людина, митець фотооб’єктива, Микола Дмитрович від щирого серця дарує нам те диво, яке бачить сам. Душею. Серцем. Очима з юнацьким вогником, який ніколи не згасає…

Яка цьому причина? Любов! Взаємна і непересічна! Його до України і та, що має він від неї – у відповідь: матері до сина, що тією любов’ю й досі молодий! І немає нічого дивного у тому, що твори Миколи Дмитровича надихнули його друзів-поетів. Я особисто гордий, що мені пощастило бути серед них»,- саме так характеризує ювіляра поет  Олександр Євтушенко і поздоровляє його такими поетичними рядками:

 

Вельмишановний пане ювіляре,

Шляхетний, доброзичливий, простий,

Перед тобою і круті виляють,

А ти все бачиш через об'єктив.

Уже й століття навпіл розділилось

І надійшло іще з десяток літ,

Струнка хода і молодецька сила

Аж рветься і сьогодні у політ.

Біс у ребро, на думку − молодиця,

Іздавна є такий козацький рід,

Нехай тобі гарнесенько весниться

По кожній, ще не квітнувшій, порі.

 

На святі ювіляра вітали друзі: поет – член Національної Спілки письменників України  Кость Петрович Маковійський, майстер спорту України, тренер по важкій атлетиці, наш поет – земляк Олександр Георгійович Кибальник, ведучий зачитав привітання від журналістів газет «Трибуна трудящих» та  «Южная магістраль», для ювіляра та гостей співав Сергій Столяренко.

«Є люди, які в історії нашого славного міста Люботин посідають унікальне місце. Вони своєю щоденною напруженою працею занотовують багатогранні миттєвості нашого сучасного життя, готуючи фоторепортажі, кореспонденції, нариси про події та людей. Через деякий час ці світлини вже стають фотолітописом Люботина та люботинців. Без таких, на перший погляд, непримітних людей уявити наше життя, нашу дійсність, майбутнє нашого міста просто неможливо». Саме  так починає біобібліографічний нарис «Кришталевий об’єктив Миколи Пархоменка» його упорядник, Почесний громадянин м. Люботина, видатний краєзнавець, який протягом десятиліть по краплині збирає найцінніший матеріал про минуле й сьогодення нашого міста, Валерій Васильович Стрілець. Валерій Васильович представив книгу, екземпляри якої вручили  гостям та представникам Люботинської громади.

Митець – це зірка, яка загоряється і її світло служить всім моральним орієнтиром, наповнює безмежною любов’ю до всього: до природи, до людини, до Батьківщини. А Микола Дмитрович Пархоменко – митець з великої букви.

Шановний Миколе Дмировичу! Від щирого серця бажаємо вам плідного довголіття та творчих успіхів. Несіть своєю творчістю  життєстверджуючі ідеали шляхетності, любові і добра.

А всіх нас нехай завжди супроводжують слова геніального поета Тараса Шевченка :” Раз добром нагріте серце – вік не охолоне “