Веб-портал міста Люботин » Головна » Інформація щодо реалізації земельної реформи в Україні за запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення

 Інформація щодо реалізації земельної реформи в Україні за запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення
Автор: Chekardina   Додано:10 жовтня 2011   Переглядів:1092   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

      Приватна власність на землю у будь-якій країні стимулює її економічне зростання завдяки ефективному використанню наявних земельних ресурсів. Переваги приватної власності стають очевидними, коли існує діючий ринок землі. Ринок землі – це стабільність прав власності, можливість передачі їх від однієї особи до іншої, це відповідність цін на землю її дійсній вартості.
Земельна реформа в Україні розпочалася 20 років тому і є одним із найважливіших заходів у суспільному житті мільйонів громадян країни. Основним принципом, який визначив напрями реформування, стало подолання монополії держави на земельну власність і встановлення багатосуб’єктності права  власності на землю.
     Право вільної купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення означає, що земля може давати дохід не тільки у результаті господарського використання, а й як об’єкт власності. При цьому вона стає не лише товаром, а й важливою матеріальною та вартісною частинами основного капіталу її власника. У зв’язку з цим вона, як і будь-який капітал, обов’язково повинна приносити її власникові дохід, як мінімум не менший, ніж банківський відсоток. Таким чином, ринок землі розширює альтернативність її використання. Землю при цьому можна використовувати для ведення сільського господарства, продати, здати в оренду, успадкувати чи подарувати, віддати як заставу в кредит.
       Але, у зв’язку з відсутністю досконалих інструментів регулювання ринку земель, в Україні на даний час тимчасово встановлений мораторій (заборона на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення шляхом їх продажу), який обмежує конституційні права власників земельних ділянок, що закріплені частиною першою статті 90 Земельного кодексу України, згідно якої власники земельних ділянок мають право продавати або іншим шляхом відчужувати земельну ділянку, передавати її в оренду, заставу, cпадщину”.
      Мораторій постійно подовжується, навіть не зважаючи на те, що його існування стримує створення цивілізованого земельного ринку та замість вирішення існуючих проблем, призводить до нагромадження нових.

 

Завантажити повну версію документуzemelna-reforma-v-ukrayin.rar [76.65 Kb] (cкачувань: 9)