Веб-портал міста Люботин » Головна » Пенсійний Фонд України надає роз’яснення

 Пенсійний Фонд України надає роз’яснення
Автор: Chekardina   Додано:10 жовтня 2011   Переглядів:1967   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Пенсійна реформа в Україні.

З 1 жовтня набрав чинності Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», основними принципами якого визначено:

 

● скорочення надвисоких пенсій, шляхом встановлення максимального розміру пенсії на рівні 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Обмеження пенсій максимальним розміром не стосується пенсіонерів, яким призначено пенсію до 1 жовтня 2011 року, оскільки згідно із Конституцією України (ст. 22) при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Пенсії, що були призначені до набрання чинності законом, виплачуватимуться у розмірах, які не можуть бути нижче від вже встановлених, але вони не будуть індексуватися або підвищуватись у випадках, передбачених законодавством, до того часу коли їх розмір відповідатиме максимальному.

Порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам, встановлений цим Законом, не поширюється на пенсіонерів, яким призначена та які влаштувалися на роботу до набрання чинності цим Законом.

 

● врегулювання пенсійного забезпечення держслужбовців шляхом зменшення при обчисленні пенсії з 90 до 80 відсотків заробітної плати держслужбовців, яка є базою для призначення цих пенсій.

На одержання пенсії державних службовців мають право чоловіки, які досягли віку 62 роки, та жінки, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", за наявності страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років).

Достроково (за півтора року) призначена пенсія державним службовцям, депутатам, прокурорам, суддям виплачується лише непрацюючим пенсіонерам, а на період роботи замість спеціальних - проводитиметься виплата трудових пенсій в розмірах, визначених за нормами Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Граничний вік перебування на держаній службі для чоловіків - державних службовців підвищений до 62 років, для жінок – 60 років. Інститут продовження перебування на державній службі скасовано.

 

● З 1 жовтня 2011 р. розпочато десятирічний етап збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років. На період підвищення віку пенсія жінок буде збільшуватися на 2,5 % за кожні півроку.

 

● удосконалено порядок призначення, перерахунку пенсій шляхом підвищення мінімально необхідного страхового стажу для одержання пенсії за віком з 5 до 15 років. Для новопризначених пенсій підвищується нормативна тривалість страхового стажу для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі для жінок з 20 до 30 років та для чоловіків з 25 до 35 років. Для призначення пенсії враховується розмір середньої заробітної плати за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, а перерахунок пенсії проводиться із середньої заробітної плати, з якої призначено (перераховано) пенсію.

Для обчислення пенсії враховується заробітна плата за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 1 січня 2016 року або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

Особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів "е"-"ж" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення", і мають страховий стаж (для чоловіків - 35 років, для жінок - 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

До 1 січня 2015 року право дострокового виходу на пенсію за віком мають жінки, яким виповнилося 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи. У цьому випадку розмір їх пенсії, зменшується на 0,5 відсотка за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Зменшення розміру пенсії за віком застосовується протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду.У разі коли жінка, якій достроково призначено пенсію, до досягнення віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, працевлаштувалася, виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється. Відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, може бути переглянуто у разі, якщо особа працювала  після дострокового виходу на пенсію або якщо після досягнення пенсійного віку, продовжує працювати і відмовилася від отримання пенсії

 

● запровадження другого рівня пенсійної системи. Накопичувальна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування буде запроваджена в рік, в якому буде забезпечено бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду України. Учасниками цієї системи будуть особи, яким на дату запровадження системи виповнилося не більше 35 років. Розмір страхового внеску на дату впровадження системи передбачається встановити у розмірі 2 відсотків із подальшим його щорічним підвищенням на один відсоток до досягнення 7 відсотків.

 

Внаслідок проведення пенсійної реформи очікується гарантована стовідсоткова виплата пенсій зараз і в майбутньому.