Веб-портал міста Люботин » Головна » «Чорна сповідь моєї Вітчизни».

 «Чорна сповідь моєї Вітчизни».
Автор: Chekardina   Додано:24 листопада 2011   Переглядів:1503   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

22 листопада у залі центральної міської бібліотеки відбулася  літературно-музична композиція, присвячена пам’яті жертв Голодомору на Україні у 1932-33 р.р. «Чорна сповідь моєї Вітчизни».

Перш за все, учні, для яких відбувся тематичний вечір, змогли ознайомитись з експозицією у краєзнавчому музеї, де були представлені матеріали, речі та фотознімки того трагічного часу.

«Чорна сповідь моєї Вітчизни».

 

Директор музею Каракаптан Л. М. розповіла дітям про 1932-1933 роки у місті Люботині. Лекція була цікава і дуже пізнавальна, діти дуже уважно слухали.

«Чорна сповідь моєї Вітчизни».

 

Літературно-музичну композицію підготували працівники центральної бібліотеки та театральний гурток «Чародії» Люботинського міського будинку культури, у якого, до речі, був дебют.

«Чорна сповідь моєї Вітчизни».

Дуже зворушливо та проникливо юні актори під трагічну музику читали вірші. «Мати-Україна» та її «діти» просили Господньої милості: “Небо! Поможи! Дай манни небесної погодувати помираючих! Саде! Сотвори диво! Плоду дай помираючим! Місяцю! Сили дай помираючим! Земле! Жита дай, гречки дай, проса дай не в липні, а у весняну пору дай!

Господи! Вседержителю наш! Чи ж ти осліп від горя і людських гріхів?! Господи! Невже і там, у Твоєму раю, є Україна, яку заселяєш від нині святими душами?! Ти ж умів двома рибинами і п’ятьма хлібинами нагодувати п’ять тисяч. Сотвори диво – нагодуй! Порятуй!

Куди ж ви всі відійшли? Чи ж не бачите, що доточується  кров із могутнього українського дерева? Чи ж не бачите криниці, повної українських сліз? Чи ж не бачите, що то не Україна вже, а велетенська могила? Де ж ви, сили небесні?”.

 А слова її «дитини» :

Жити хочеться, жити…
               Не наливається жито.
               Ні кропиви під тином…
               З голоду пухне дитина.
               Весь народ у безтямі,
               Хрест підрубали на храмі.
               За віщо караєш нас, Боже,
               Що ми зробили негоже?…

 

навертали сльози у присутніх глядачів.

 

«Чорна сповідь моєї Вітчизни».
 

Дівчинка в українському костюмі  винесла композицію свічки з колосками, перев’язаних чорною стрічкою: «Це моя запалена поминальна свіча по тих 9-и мільйонах українців (а, може, й десяти, хіба ж то зараз порахувати всі їхні кісточки) на тризну по жертвах страшного голодомору в Україні 1932 – 1933 років».

«Чорна сповідь моєї Вітчизни».

«Чорна сповідь моєї Вітчизни».

 

Лихо. Горе. Біль. Смерть… Це те, що залишає по собі слово Голодомор. Це страшна трагедія. Але це те, про що потрібно пам’ятати і не уникати. Не можемо ще раз такого допустити! І нині, запалюючи свічку, ми думаємо про тих, хто помирав від голоду, хто так і не дожив до весни тридцять третього. Вони – зразок волі і терпіння, приклад святих мучеників на землі.

Світла пам’ять безвинно померлим жертвам Голодомору.