Веб-портал міста Люботин » Головна » Вибір професії – складна і відповідальна справа

 Вибір професії – складна і відповідальна справа
Автор: Chekardina   Додано:25 листопада 2011   Переглядів:1671   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

З ГУМОРОМ – ДО ВИБОРУ ПРОФЕСІЇ

Вибір професії – складна і відповідальна справа. З метою проведення простої, зрозумілої і водночас цікавої професійної пропаганди серед молоді державна служба зайнятості України запровадила щорічний унікальний юнацький проект – Всеукраїнський інтелектуально-розважальний турнір профорієнтаційного напрямку. Під час гри учнівська молодь 9-10 класів загальноосвітніх навчальних закладів демонструвала знання світу професій, ринку праці і основ вибору професії за допомогою гумору і театральної майстерності.

Підготовкою команд до напруженої боротьби займалися ветерани КВК. Зокрема, харківську команду готував Лаврік Сергій. За його словами, працювати у проекті було дуже цікаво. «Матеріал для гумору – навколо нас, потрібно тільки помічати його», - зауважив Сергій Євгенович. Підготовка команд тривала місяць, репетиції проводилися щодня. Група стилістів, візажистів, сценаристів та дизайнерів працювала над яскравими і незабутніми образами учасників. Вели турнір усім відомі ведучі телеканалу М1 – Дівчина Блонда та Євген Галич.

Гра складалася з трьох конкурсів, у кожному команди в гумористичній формі пропагували певні професії. Першим був конкурс-привітання. Учасники гри у жартівливій формі презентували свої команди. Десять позитивних, артистичних, упевнених в собі та розумних школярів з Харківщини розповіли глядачам про важливість таких професій, як дерматолог, менеджер, продавець, будівник, охоронець банку. Команда з Луганщини «13-й калібр» презентувала професії водія, тинейджера, міліціонера, футболіста та актора. Школярі з Запоріжжя демонстрували психолога, автослюсаря, космонавта, радіожурналіста, інспектора ДАІ. Дніпропетровські діти ілюстрували професійну діяльність військових, прибиральників, стропальників, дзвонарів. Донецьк жартував про перукарів, секретарів, шахтарів, міліціонерів та циркачів.

Вихід команд передавав глядачам настрій, імідж, музичний стиль конкурсантів. Після першого ж конкурсу кожна команда знайшла свого вболівальника, глядачі жваво підтримували своїх улюбленців.

Другий конкурс передбачав рекламу професії на задану тематику. Донецьк отримав професію шахтара, Луганськ – страхового агента, Дніпропетровськ – акушера, Запоріжжя – манікюрниці. На це всі учасники від журі отримали лише 1 хвилину часу. Харківські конкурсанти теж показали вищий пілотаж. Вони рекламували професію комірника. Діти цікаво продемонструвати процес прийому, зберігання, складання та видачі товарно-матеріальних цінностей зі складу. Навіть член журі – директор Донецького центру зайнятості Тамара Козенко, усміхаючись підкреслила, що їй, як керівнику, варіант розкладки речей, запропонований конкурсантами, дуже знайомий. Цей конкурс продемонстрував справжню силу команд – їх дотепність і винахідливість.

Завершальним був музичний конкурс. Учасники продемонстрували свої знання світу професій за допомогою музичного мистецтва. Конкурсанти розкривали ключові моменти обраної професії: історію її виникнення, професійно важливі якості, перспективу зайнятості та кар’єрного росту. Донецьк оспівував адміністратора готелю, Запоріжжя – дорожнього працівника, Луганськ – медичну сестру, Дніпропетровськ - бармена, Харків – дресирувальника.

Під музику харківські школярі розповіли, як та на кому з домашніх треба вчитися дресировці, щоб в подальшому підкорити собі тигрів. Конкурсанти з інших областей звеличували не вигаданих персонажів на кшталт термінатора та людини-павука, а справжніх героїв України: хірургів, вчителів, інженерів, шахтарів тощо. Людей, які їх щодня оточують, своїх матусь та татусів, своїх кумирів, своїх наставників.

Про успіх проведеного заходу свідчив повний аншлаг в залі Донецького палацу молоді «Юність». Серед вболівальників основну частину займала шкільна молодь. Саме це для організаторів та конкурсантів було головним. Адже завданнями мотиваційно-гумористичного заходу є формування особистості молодої людини, її соціальної зрілості, виховання у молоді патріотизму, бажання працювати на благо України, популяризація актуальних професій, виявлення творчого потенціалу у талановитої молоді, організації її дозвілля.

Члени журі оцінювали виступи команд за такими критеріями: відповідність змісту і форми виступу цілям і завданням заходу, повнота розкриття професій, актуальність озвученої інформації; компетентність у сфері професій, які презентуються, створення їх позитивного іміджу; почуття гумору, артистизм, виконавська майстерність, сценічна культура, дикція, художній рівень виконання; оригінальність постановки, використання різноманітних форм для розкриття теми; видовищність, командна робота, музичне оформлення, одяг.

Запекла боротьба тривала між усіма командами. Однак перемогу здобули харків’яни, отримавши 36 балів з 36 можливих. За творчий підхід і оригінальність виступу була відмічена команда з Дніпропетровська. Запорожці були нагороджені за кращу командну гру. Харків’яни були визнані найартистичнішими. За компетентність номінували команду з Луганська. Симпатії глядачів залишилися з донеччанами. За підсумками «ПОУМУ» всі учасники отримали мобільні телефони від партнера заходу – салону цифрової техніки «Алло», подарункові енциклопедії та сувеніри від Державного центру зайнятості.

Всі учасники заходу були переповнені радістю та гордістю за себе, за свою команду, за свій регіон та свою країну. Вони з оптимізмом йдуть по життю, вони знають як обирати своє професійне майбутнє, вони впевнені, що їх мрії обов’язково стануть реальність. А харківські кмітливі дітлахи сьогодні повернулися з Донеччини і вже готуються до фінальної гри. Для них тепер головне - утримати свою перемогу і довести, що харків’яни - найкращі!

За словами організаторів Всеукраїнського турніру учнівських команд, ідея створення «ПОУМУ» – це результат величезної аналітичної та підготовчої роботи спеціалістів різних галузей діяльності. В першу чергу, спеціалістів з професійної орієнтації. Цей проект є соціальним, а його ініціаторами виступили Державна служба зайнятості Міністерства соціальної політики та Міністерство освіти та науки України. Головна мета проекту – популяризація серед молоді актуальних на ринку праці професій. Завдяки підготовці до ігор учні отримують велику кількість інформації, знань, необхідних для прийняття правильного і життєво важливого вибору майбутньої професії.

Сподіваємося, що турнір допоможе учням зробити свій вибір. Обов’язково правильний вибір! Адже від правильності вибору професії багато в чому залежить їх майбутнє життя! Тож бажаємо стати справжніми професіоналами своєї справи!

 

 

                                                              Люботинський міський центр зайнятості