Веб-портал міста Люботин » Головна » Пенсійний фонд України: Порядок обчислення пенсій (ЧАЕС)

 Пенсійний фонд України: Порядок обчислення пенсій (ЧАЕС)
Автор: Chekardina   Додано:9 грудня 2011   Переглядів:2639   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Управління Пенсійного фонду України в Харківському районі повідомляє, що з 01.01.2012 року набирає чинності Постанова Кабінету Міністрів України      № 1210 від 23.11.2011 р. «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»,  якою затверджено Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Пенсійним фондом України  буде здійснено перерахунки пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за матеріалами пенсійних справ.

Цей Порядок визначає механізм обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до статей 54 і 57 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” (далі — пенсії). Пенсії за бажанням осіб можуть призначатися виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження в 1986—1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків.

            Призначення пенсії із заробітної плати, одержаної за роботу за межами зони відчуження, провадиться на загальних підставах відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Мінімальний розмір пенсії становитиме:

1) для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС:

I групи інвалідності — 180 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

II групи інвалідності — 160 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

III групи інвалідності — 145 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

2) для інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:

I групи інвалідності — 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1 січня 2012 р. і 150 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1 липня 2012 р.;

II групи інвалідності — 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1 січня 2012 р. і 125 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1 липня 2012 р.;

III групи інвалідності — 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1 січня 2012 р. і 110 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1 липня 2012 р.;

3) для дітей-інвалідів — 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

4) для непрацездатних членів сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні:

на одного непрацездатного члена сім’ї — 50 відсотків пенсії по інвалідності померлого годувальника; на двох і більше непрацездатних членів сім’ї — 100 відсотків пенсії по інвалідності померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частинами.

У разі коли розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в інвалідів — учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, I групи — 285 відсотків, II групи — 255 відсотків, ІІІ групи — 225 відсотків  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

У разі зміни прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проводиться перерахунок зазначеної допомоги виходячи з розміру встановленого прожиткового мінімуму.

Щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” виплачується у таких розмірах до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність:

1) особам, що належать до категорії 1:

з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС:

інвалідам I групи — 50 відсотків;

інвалідам II групи — 40 відсотків;

інвалідам III групи — 30 відсотків;

для інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:

з 1 січня 2012 р.:

інвалідам I групи — 30 відсотків;

інвалідам II групи — 20 відсотків;

інвалідам III групи — 15 відсотків;

з 1 липня 2012 р.:

інвалідам I групи — 36 відсотків;

інвалідам II групи — 24 відсотки;

інвалідам III групи — 18 відсотків;

2) особам, що належать до категорій 2—4:

з 1 січня 2012 р.:

особам, що належать до категорії 2, — 15 відсотків;

особам, що належать до категорії 3, — 10 відсотків;

особам, що належать до категорії 4, — 5 відсотків;

з 1 липня 2012 р.:

особам, що належать до категорії 2, — 18 відсотків;

особам, що належать до категорії 3, — 12 відсотків;

особам, що належать до категорії 4, — 6 відсотків;

3) дітям-інвалідам, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу — 18 відсотків.

Щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи призначається на кожного непрацездатного члена сім’ї, який був на його утриманні, у розмірі 12 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.