Веб-портал міста Люботин » Головна » Державна реєстрація шлюбу іноземних громадян та осіб без громадянства на території України

 Державна реєстрація шлюбу іноземних громадян та осіб без громадянства на території України
Автор: Chekardina   Додано:14 лютого 2012   Переглядів:1265   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Державна реєстрація шлюбу іноземних громадян та осіб без громадянства на території України

 

    Іноземці та особи без громадянства для державної реєстрації шлюбу в Україні повинні пред’явити паспорт або паспортний документ з відміткою про реєстрацію уповноваженого органу щодо законності їх перебування в Україні, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

    Особи, які раніше перебували у шлюбі, можуть зареєструвати повторний шлюб за умови пред’явлення документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про визнання шлюбу недійсним тощо).

    Документи про підтвердження припинення попереднього шлюбу, які передбачені законодавством іноземної держави та видані компетентним органом, повинні бути відповідним чином легалізовані, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    Крім того іноземці та особи без громадянства подають документ про те, що вони у шлюбі не перебувають (довідка про сімейний стан, свідоцтво, сертифікат тощо) виданий компетентним органом країни свого громадянства або країни постійного проживання та належним чином легалізований (легалізація консульською установою або дипломатичним представництвом України в цій країні, проставлення апостиля), якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

   Зазначені документи також можуть бути видані або легалізовані консульською установою або дипломатичним представництвом цієї країни в Україні та надалі легалізовані Міністерством закордонних справ України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

   Підтвердженням сімейного стану особи без громадянства, яка постійно проживає в Україні, є відомості територіального органу, спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань імміграції, видані на підставі документів, поданих особою до заяви для надання дозволу на імміграцію.

    Якщо документи іноземців та осіб без громадянства складені іноземною мовою, до них обов’язково додається переклад тексту на українську мову, вірність якого засвідчується дипломатичним представництвом або консульською установою України, посольством (консульством) держави, громадянином якої є іноземець (країни постійного проживання особи без громадянства), Міністерством закордонних справ, іншим відповідним органом цієї держави або нотаріусом.

     Якщо до органів державної реєстрації актів цивільного стану  подається переклад документів, вірність якого засвідчено згідно із законодавством іноземної держави, у якій їх видано, то він повинен бути легалізований у встановленому законодавством порядку.

    Оригінал документа про сімейний стан разом з перекладами всіх вищезазначених документів залишається у справах відділу державної реєстрації актів цивільного стану , який прийняв заяву про державну реєстрацію шлюбу  та зареєстрував шлюб.

     Документ про сімейний стан дійсний протягом шести місяців з дня його видачі (якщо в ньому не встановлено інший термін).

     Про державну реєстрацію шлюбу в паспортах або паспортних документах осіб, які зареєстрували шлюб, робиться відмітка із зазначенням прізвища, імені, по батькові і року народження другого з подружжя та місця і дати такої реєстрації.

     У паспорти або паспортні документи іноземців або осіб без громадянства зазначені відмітки робляться у графі «Примітки», а за відсутності такої графи –на будь-якій вільній від записів сторінці.

     Якщо іноземець або особа без громадянства отримав (ла) дозвіл на постійне проживання в Україні, що підтверджується посвідкою, виданою уповноваженим органом, то відмітки про державну реєстрацію шлюбу робляться в обох документах.

 

Керівник відділу Н.І. Пушкарська