Веб-портал міста Люботин » Головна » Відкриття III Харківської туристичної бієнале

 Відкриття III Харківської туристичної бієнале
Автор: Chekardina   Додано:27 квітня 2012   Переглядів:1257   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

26 квітня 2012 року відбулося відкриття III Харківської туристичної бієнале  в приміщенні Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка, яка присвячена презентації об'єктів туристичної інфраструктури Харківського регіону.

 

У заході взяли участь заступник голови ХОДА Євген Савін, перший заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко, начальник управління культури і туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов і Генеральний консул РФ в Харкові Сергій Семенов.

 

Третя туристична бієнале відрізняється від перших двох. Кожна наступна виставка мала свою спрямованість. У першій бієнале відбувалося  знайомство жителів і гостей Харківщини з тим, що у нас взагалі є. На другій виставці - райони, формували туристичні маршрути, у третій -  кожен район вже показує об'єкт туристичної інфраструктури. Вже більш конкретно  заглиблюємося в розвиток туризму Харківської області. В заході взяло участь 54 суб'єкта, це райони області, і туристичні приватні компанії.

 

У виставці брали участь 25 районів Харківської області, 5 міст обласного підпорядкування, музеї, курорти, ВНЗ і 12 комерційних туроб'єктів регіону.

 

Місто Люботин презентувало маршрут, пов’язаний з пам’ятником архітектури початку ХІХ ст. - садибою Святополк-Мирських.

 

Відкриття III Харківської туристичної бієнале

 

Відкриття III Харківської туристичної бієнале

Відкриття III Харківської туристичної бієнале

Побудована кілька століть тому, вона і сьогодні вражає своєю помпезністю. Палац збудований  ще в 1815 – 1820 році, в 1840 –х роках на його основі було збудовано комплекс. Будували князі з розмахом, поєднавши модний на початку ХІХст.  класицизм з нео – готикою 1830- 1840 років.  Всі елементи садиби розташовані впродовж однієї вісі, яка пов’язувала палац, ставок, та церкву. Цей прийом створює живописні перспективи. Головна вісь була підкреслена липовими алеями, орієнтованими на бокові входи до палацу та дерев’яним містком через ставок.  В північній частині був ландшафтний парк. Подовжених пропорцій дім в стилі класицизму, романського та готичного стилів, одноповерховий у центральній частині з двоповерховими ризалітами мав стрілчаті вікна. В садку був п’ятикімнатний флігель, побудований в 1820р. у стилі класицизму з колонами та куполами. Витягнутий по повздовжній осі з заходу на схід будинок складається з двох двоповерхових корпусів, що у плані нагадують літеру «Г» Корпуси поставлені витягнутими частинами паралельно один одному на відстані в 43,9м. З’єднані частини палацу одноповерховою критою галереєю з підкреслено підвищеною центральною частиною. Тут колись був зимовий сад та оранжерея. В 1870 році оранжерею перебудували під портретну галерею, ще пізніше тут влаштували житлові приміщення. Під кінець ХІХ століття та на початку ХХ століття палац почав важчати, приростати прибудовами.

В 70 роки ХІХ століття вважалося, що Гиївка одна з чотирьох самих кращих садиб Харківської губернії.  Гиївка війшла і в опис кращих садиб дореволюційної Слобожанщини Г.К.Лукомського. 

 

 

Відкриття III Харківської туристичної бієнале

 

 

  Директор краєзнавчого музею Л.М.Каракаптан