Веб-портал міста Люботин » Головна » Харківський обласний центр здоров’я - 31 травня - ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ

 Харківський обласний центр здоров’я - 31 травня - ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ
Автор: Chekardina   Додано:25 травня 2012   Переглядів:1583   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

31 травня 2012 року ВООЗ проводить Всесвітній день без тютюну, який останнім часом вже став традиційним. У 1988 році Всесвітня асамблея охорони здоров'я впровадила його з метою об'єднання прогресивного людства у боротьбі з тютюновою епідемією, яка полонила багато країн нашої планети. У цей день медики проводять різноманітні заходи, що  сприяють дотриманню Рамкової конвенції ВООЗ у боротьбі проти тютюну на політичному, державному та громадському рівнях.

Щороку Всесвітній день без тютюну має нову тематику. У 2012 році  ВООЗ вибрало для цього заходу гасло «Втручання тютюнової промисловості».

Медики привертатимуть увагу на необхідність викриття і віддзеркалення зухвалих і все більш агресивних спроб тютюнової промисловості підірвати Рамкову конвенцію ВООЗ по боротьбі проти тютюну (РКБТ ВООЗ) у зв'язку з серйозною небезпекою, яку вони представляють для здоров'я людей.

Вживання тютюну є однією з основних причин смерті. Глобальна тютюнова  епідемія  щорічно  призводить  до  смерті майже 6 млн людей,

600 тис. з яких зазнають дії вторинного тютюнового диму. Якщо ми не діятимемо, до 2030 року епідемія призведе до смерті 8 млн людей, більша частина яких (понад 80%) будуть мешканцями країн з низьким і середнім рівнем доходу.

Із збільшенням числа країн, що встають на шлях повного виконання своїх зобов'язань відповідно до РКБТ ВООЗ, зусилля тютюнової промисловості по підриву договору стають все більш енергійними.

Так, наприклад, останнім часом, намагаючись перешкодити ухваленню положення про розміщення графічних попереджень щодо небезпеки для здоров'я на пачках тютюнових виробів, промисловість вибрала нову тактику пред'явлення позовів країнам в рамках двосторонніх інвестиційних договорів, заявляючи, що такі попередження перешкоджають компаніям у використанні їх офіційно зареєстрованих брендів.

Разом із тим власники тютюнових підприємств продовжують  докладати зусиль до підриву договору на всіх фронтах, особливо відносно спроб  накласти заборону на куріння в закритих громадських місцях, а також на рекламу, стимулювання продажу і спонсорство тютюну.

Всесвітній день без тютюну 2012 року привертатиме увагу політиків і суспільства до ганебної та шкідливої тактики тютюнової промисловості.

Державна політика з контролю над тютюном в Україні у 2011 році визначалася:

  • Рамковою Конвенцією ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ).
  • Законом України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».
  • Державною цільовою соціальною програмою зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення на період до 2012 р.

Верховна Рада України 22 вересня 2011 року ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів).  Закон було підписано Президентом України 13 березня 2012 року. Він набирає чинності 16 вересня 2012 року.

Ухвалений закон передбачає майже повну заборону реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів. Він є продовженням виконання Україною зобов’язань, взятих на себе відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну. Закон забороняє рекламу тютюнових виробів у мережі Інтернет, крім веб-сайтів, призначених для повнолітніх осіб. Також закон передбачає заборону будь-яких промо-акцій, проведення безоплатної роздачі, у тому числі для маркетингових досліджень та дегустації, а також обміну тютюнових виробів на інші товари, роботи і послуги.

Іншим суттєвим положенням стала заборона надання фінансової або іншої підтримки з боку тютюнових компаній політичним партіям, спортсменам, спортивним командам, артистам та групам, а також навчальним закладам. Не менш важливою в аспекті профілактики куріння серед молоді є заборона проведення інформаційних кампаній та заходів за фінансової підтримки тютюнової індустрії або пов’язаних із нею організацій.

 Протягом 2011 року було внесено деякі зміни у законодавчі акти щодо контролю над тютюном в Україні, а також подано та розглянуто кілька законопроектів:

-    у червні 2011 року подано законопроект № 8635, яким, зокрема, запропоновано внести зміни до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», Закону України «Про дорожній рух» та Кодексу України про адміністративні правопорушення  стосовно заборони куріння в автомобільних транспортних засобах; 

-    у листопаді 2011 року до Верховної Ради  було подано законопроект №  9474, яким запропоновано розширити перелік місць, де повністю заборонено куріння тютюнових виробів, включивши до нього: стадіони, приміщення відкритих та закритих спортивних споруд, закриті приміщення закладів громадського харчування, приміщення закладів культури. МОЗ  України у своєму офіційному прес-релізі повністю підтримало цей законопроект. 13 березня 2012 року Верховна Рада України підтримала законопроект № 9474 у першому читанні.

Міністерство охорони здоров’я України  веде роботу по включенню заходів контролю над тютюном до Загальнодержавної програми «Здоров’я 2020: Український вимір» на 2012-2020 рр.».

19 січня 2011 року було ухвалено Постанову Кабінету Міністрів України № 306 «Про затвердження переліку кольорових малюнків і піктограм, що входять до додаткових медичних попереджень на упаковці тютюнових виробів», яку було офіційно опубліковано 4 квітня 2011 року.  Відповідно до чинного законодавства, вона набуває чинності з 4 жовтня 2012 року. Такі малюнки на тютюнових пачках є ефективним засобом зменшення поширеності тютюнокуріння.

25 лютого 2011 року наказом № 105 МОЗ України затвердило «Перелік шкідливих для здоров’я людини речовин, що входять до складу тютюнових виробів та виділяються з тютюновим димом під час їх куріння».

Протягом 2008-2010 рр., незважаючи на спротив тютюнових компаній, Верховна Рада України ухвалила кілька законодавчих актів, якими збільшувала ставки акцизного збору на тютюнові вироби. Завдяки цьому   у   2011  році   надходження   від  тютюнових  акцизів становили 

15,29 млрд грн. Зростання доходів бюджету відбувалося паралельно зі зменшенням обсягу реалізації сигарет з 123 млрд у 2007 році до 88 млрд у сигарет 2011 році.

У липні 2011 року Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила Третій Звіт щодо глобальної тютюнової епідемії.  У ньому, зокрема, наведено порівняльні дані щодо поширеності тютюнокуріння в різних країнах світу станом на 2009 рік. В попередньому звіті ВООЗ були наведені дані станом на 2006 рік.

За цей період позиція України суттєво змінилася. За стандартизованим показником поширеності куріння серед дорослих у 2006 році (45%) Україна посідала 4-те місце в світі, поступаючись лише Греції, Науру та Росії. У 2009 році цей показник зменшився до 32%, і тепер Україна посідає 24-29-те  місце разом з Непалом, Іспанією, Сербією, Тунісом та Соломоновими островами (з 147 країн, по яким є дані). За стандартизованими показниками поширеності куріння серед чоловіків у 2006 році (65%) Україна поступалася лише Росії, а у 2009 році цей показник зменшився до 50%, і сьогодні Україна посідає 14-17-те  місце разом з Латвією, Литвою та Малайзією.

В Україні за період  2005-2010 рр. спостерігалася тенденція до суттєвого зменшення поширеності куріння. На жаль, у 2011 році рівень поширеності куріння серед дорослих не знизився. У 2011 році, за даними опитування Держстату, курило 24% дорослих (старше 18 років) жителів України. Показники поширеності куріння серед підлітків як чоловічої, так і жіночої статі 15-16 років, які зменшувалися у попередні роки, у 2011 році теж стабілізувалися.

За 2011 рік у Харківській області  від тютюнозалежності проліковано 6600 осіб, у тому числі 1631 неповнолітній.

Останнім часом у світі спостерігається зростання кількості жінок, які палять.   Результи досліджень, проведених у США, показали, що палять не менш третини всіх жінок, а кожна четверта  вагітна не кидає сигарету навіть у цей відповідальний період. Не кращою, а то й набагато сумнішою є  ситуація і в інших країнах, у тому числі в Україні.  Незважаючи на застередження медиків, багато майбутніх матерів не замислюються над тим, що від їх негативних, шкідливих  звичок залежить рівень здоров'я наступного покоління.

Жінка-курець має великий шанс залишитися безплідною, а якщо такі жінки і народжують дітей, останні мають меншу вагу та знижений імунітет. Жінка-курець руйнує не тільки своє серце і бронхо-легеневу систему, але й дітородні функції. Якщо вона викурює в день до десяти сигарет, то має удвічі більшу ймовірність  залишитися безплідною, ніж некуряща. Адже яйцеклітина в жіночому організмі зберігає всі шкідливі речовини тютюнового диму, втрачаючи при цьому здатність до запліднення.

Так само існує великий ризик народження мертвої дитини, що зустрічається у курящих у 5 разів частіше, ніж у жінок, які не торкаються  сигарети.

Куріння скорочує життя на 5 років, а також  підвищує рівень ризику:

  • раку легенів – у 20-30 разів (у членів сімей курців – на 20-70%);
  • раптової смерті – у 3-5 разів;
  • інфаркту міокарда – у 3 рази;
  • ускладнень вагітності, передчасних пологів, мертвонароджень, народження дитини з гіпотрофією – на 30-50%.

Паління перетворює легені людини на попіл. Людина, яка викурює пачку  сигарет  на  день,  протягом  40 років пропускає через свої  легені

250 кг тютюнової смоли!

         14-й чемпіонат Європи з футболу (Євро-2012), який буде проводитись УЄФА, буде повністю вільним від тютюну. Рішення УЄФА накласти заборону на тютюн на такому визначному спортивному заході дає потужний сигнал уболівальникам світу, ще раз підтверджуючи зв’язок між футболом та здоров’ям.

         У Харкові на стадіоні «Металіст» заборона на тютюнопаління буде поширюватися абсолютно на всі зони стадіону і діяти в дні футбольних матчів.

         Обласним центром здоров’я видано друком 2 найменування ілюстрованих матеріалів: 5 тис. екз. плакатів та 20 тис. екз. листівок «Куріння чи здоров’я – вибирайте самі». Пропагандистські матеріали будуть розповсюджуватись медичними працівниками на стадіоні «Металіст» та у фан-зонах.

Сьогодні відомо багато ефективних методів лікування тютюнозалежності, а також засобів, які замінюють нікотин. При бажанні можна знайти можливість назавжди залишити сигарету. Доброю новиною є те, що людина одержує суттєві шанси поліпшити здоров'я, кинувши палити в будь-якому віці. Молоді люди 30 – 35 років, які кинуть палити сьогодні,  житимуть так само довго, як і ті, що ніколи не курили.

Ухвалені протягом 2011-2012 років законодавчі рішення про заборону тютюнової реклами та запровадження великих попереджень на тютюнових упаковках, які набудуть чинності 2012 року, здатні зменшити поширеність куріння в Україні, але для посилення цієї тенденції потрібно більш суттєво підвищити тютюнові акцизи, звільнити заклади громадського харчування від тютюнового диму та запровадити систему надання допомоги у припиненні куріння.

 

Кожний, хто палить, може кинути цю згубну звичку.  

Адже людина – істота розумна і сильна. І вона сильніша за сигарету!