Веб-портал міста Люботин » Головна » Ще раз про вибори...

 Ще раз про вибори...
Автор: Chekardina   Додано:31 серпня 2012   Переглядів:1270   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 2)

    30 липня 2012 року розпочався виборчий процес чергових виборів народних депутатів України, що відбудуться 28 жовтня 2012 року. Для того, щоб у день виборів, всі бажаючі змогли реалізувати своє Конституційне право і безперешкодно взяти участь у виборах, завчасно необхідно звернутись до відділу ведення Державного реєстру виборців виконкому Люботинської міської ради і перевірити свої персональні дані.

      Відповідальна за випуск нашої газети особисто перевірила свої дані в реєстрі і, користуючись нагодою, задала кілька питань, що турбують мешканців нашого міста начальнику відділу ведення Державного Реєстру виборців Крюченко Наталії Сергіївні.

Наталіє Сергіївно, якій категорії виборців Ви рекомендуєте в першу чергу завчасно звернутись до Вашого відділу?

    Звичайно, чим більша кількість виборців завчасно перевірить свої дані в Реєстрі, тим якіснішими будуть списки в день виборів. Але, в першу чергу, необхідність перевірки даних стосується виборців, яким у 2011-2012 роках виповнилось 18 років, тобто це ті виборці, що голосуватимуть вперше. Обов’язкова перевірка необхідна виборцям, які не змогли проголосувати на місцевих виборах у жовтні 2010 року через відсутність у списках, і тим, у кого в  персональних даних було виявлено невідповідності між паспортними даними і списками. На жаль, не всі виборчі комісії вносили необхідні зміни до списків, тому інформація про неточності до нашого відділу взагалі могла не дійти. Також під цю категорію людей потрапляють і ті, хто змінив прізвище чи місце проживання протягом останнього періоду. Прошу не залишатись байдужими і тих, хто має інформацію про помилкове включення інших людей. Деяким виборцям із року в рік приносять запрошення, а вони за цими адресами вже багато років не мешкають, є померлими чи взагалі це для господарів невідома людина, і тільки за вашою інформацією можливо виявити і виправити такі факти. Вся інформація, що надходить до відділу, ретельно перевіряється через паспортний стіл та відділ РАЦСу.

А чи правда, що в цьому році знову вводяться відкріпні?

Так, дійсно, у виборців, що на день виборів будуть перебувати у відрядженнях, на лікуванні чи з якихось інших причин не зможуть бути на своїй виборчій дільниці, де вони зареєстровані, є можливість отримати тимчасові посвідчення зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Для отримання посвідчення необхідно звернутись з відповідною заявою до відділу ведення Державного реєстру виборців у місці вашого тимчасового перебування або завчасно до органу ведення Реєстру за місцем реєстрації. У заяві зазначаються прізвище, власне ім’я, по батькові, дата та місце народження, виборча адреса, а також мотивування необхідності тимчасової зміни місця голосування та адреса, де виборець перебуватиме в день виборів чи номер виборчої дільниці, яку він просить визначити місцем його голосування, із зазначенням виборчого округу та його номера. При поданні заяви громадянин пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, – паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України). Заява розглядається органом ведення Реєстру невідкладно, але не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування. При включенні виборця, якому тимчасово змінено місце голосування, до списку виборців у графі "Примітки" навпроти його прізвища зазначаються номер посвідчення, що підтверджує тимчасову зміну місця голосування виборця, дата його видачі та найменування органу ведення Реєстру, який його видав.

На сьогодні відділ ведення Державного реєстру виборців виконкому Люботинської міської ради вже приймає подібні заяви.

Чи можливо виборцям, які отримали таке посвідчення в день виборів всеодно проголосувати на своїй дільниці за місцем реєстрації і чи не буде ситуації, що один і той самий виборець може бути включений до списків одночасно на двох дільницях (на старій — де зареєстрований і новій — за місцем тимчасового перебування)?

У разі, якщо виборець, який отримав посвідчення, з якихось причин вирішить голосувати вдома, то він матиме змогу це зробити лише після відкликання своєї заяви і повернення посвідчення до органу ведення Реєстру, який його видав. Це необхідно буде зробити не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування, отже до 22 жовтня, бо саме в цей день ЦВК почне формувати уточнені списки, за якими і буде здійснюватись голосування. Щодо подвійного включення виборця, який отримав посвідчення, можу запевнити, що функціонуюча у Державному реєстрі виборців підсистема виявлення двійників унеможливлює включення одного і того ж виборця до списків на різних дільницях. Всі члени дільничних виборчих комісій також подають заяви до органу ведення Реєстру для включення їх до списку виборців на тій дільниці, де вони працюватимуть у день виборів. Відповідно, на дільницях, де вони зареєстровані, навпроти їх прізвищ буде зазначатись номер повідомлення нашого відділу щодо усунення кратного включення.

 Я прошу всіх, хто ще не перевірив свої персональні дані, обов’язково це зробити завчасно. Ми готові до співпраці і чекаємо на вас за адресою: м.Люботин, вул. Радянська, 26А, приміщення виконкому, І поверх, кім. № 16.