Веб-портал міста Люботин » Головна » Профілактика туберкульозу

 Профілактика туберкульозу
Автор: Chekardina   Додано:24 жовтня 2012   Переглядів:1092   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Туберкульоз (сухоти) - це хронічне інфекційне захворювання, дуже різноманітне за проявами, яке викликається особливими мікробами - мікобактеріями, їх називають ще туберкульозними паличками, або паличками Коха

Туберкульозні палички вражають органи дихання (легені, бронхи, гортань), кишечник, сечостатеві органи, кістки, шкіру тощо.
Туберкульоз - соціальна хвороба. Услід за економічною кризою за всіх часів починалась епідемія. Останній спалах захворюваності був у середині XX століття після Другої світової війни. А 1995 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) знову оголосила епідемію туберкульозу у всьому світі.
Великого поширення набула ця хвороба і в Україні. Не­зважаючи на всі заходи, яких вживають для запобігання їй, щогодини туберкульозом заражаються троє жителів нашої країни, щогодини вмирає один хворий, а всього хворіє 1,5% населення. З'явилась нова небезпечна форма хворо­би - хіміорезистентний туберкульоз, тобто не чутливий до дії лікарських препаратів. Він розвивається утих, хто пере­рвав лікування. Причому той, хто заражається від такого хворого, одразу хворіє на важку форму.
Джерелом інфекції, як правило, є хвора людина, яка виділяє з харкотинням туберкульозні палички. Основний шлях зараження - через повітря, що вдихається. В деяких випадках джерелом зараження може бути некип'ячене мо­локо від ураженої туберкульозом худоби.
Попадання в організм туберкульозних паличок означає лише зараження, а не захворювання. І хоча людина дуже сприйнятлива до туберкульозної інфекції, здебільшого ор­ганізму все-таки вдається перебороти її. Розвиткові хво­роби сприяє ослаблення організму попередніми захворю­ваннями, погане харчування, погані санітарно-гігієнічні умови праці та побуту, тривалий контакт із хворим, який виділяє туберкульозні палички.
Дев'ять симптомів захворювання на туберкульоз
1. Кашель упродовж трьох і більше тижнів.
2. Кровохаркання.
3. Біль у грудній клітці.
4. Погіршення апетиту.
5. Зниження маси тіла.
6. Втома і слабість.
7. Лихоманка або субфебрилітет.
8. Потіння вночі.
9. Задишка.

При наявності одного або кількох із цих симптомів не­обхідно пройти флюорографію органів грудної клітки та всебічне обстеження.
За несприятливих умов може вражатися той чи інший орган. У 80-90% випадків це легені. Зазвичай при туберкульозі порушуються сон і апетит, підвищується температура, з'являється втомлюваність, збудження нервової системи, кашель, «нічні поти», схильність до застуд.
Лікування має проводитись під наглядом лікаря. Особливо важливо звернутися до лікаря на початку захворювання, коли успіх лікування найбільш імовірний. Тому так необхідно своєчасно проходити медичні огляди, в тому числі і флюорографію органів грудної клітки, яка фактично, поруч з аналізом харкотиння, є основним ме­тодом діагностики туберкульозу легенів.
Важливо проходити обстеження на туберкульоз людям із груп ризику: хворим на діабет, хронічні неспецифічні захво­рювання легенів, імунодефіцити, алкоголізм, наркоманію, виразкову хворобу шлунка. Серед них туберкульоз виявля­ють у 6-7 разів частіше, ніж серед населення загалом.
Велику увагу слід приділити запобіганню зараження тубер­кульозом дітей. Якщо у вашій сім'ї народилася дитина, усі, хто живе з нею в одній квартирі, повинні обстежитися на туберкульоз. Особливо це стосується бабусь та дідусів - часто на їхній кашель не звертають уваги, відносячи це на старечі хвороби.
Виберіть для дитини кімнату або куточок, де сухо і теп­ло. Важливо, щоб туди проникали сонячні промені - під їх дією паличка туберкульозу гине. Для профілактики підлогу іноді мийте з дезінфікуючим розчином.
Загартовуйте дитину, частіше бувайте з нею на свіжому повітрі.
Дитина повинна обов'язково повноцінно харчуватись, особливо їй необхідні продукти, які містять білок: м'ясо, риба, яйця, молочні продукти, горіхи, бобові, соя.
Не давайте дитині сирого молока, оскільки тварини теж хворіють і через молочні продукти теж можна заразитися.
Якщо дитина почала гірше їсти, швидко стомлюватись, сильно потіти вночі, стала млявою або, навпаки, роздрато­ваною, якщо у неї безпричинно підвищується температура, збільшились лімфовузли, необхідно звернутися до лікаря. Першим симптомом туберкульозу не завжди буває кашель.
Слідкуйте за реакцією Манту, на сьогодні цей метод вияв­лення туберкульозу залишається основним. Пробу Манту не­обхідно робити щорічно. Вводиться в малих дозах туберкулін, при цьому в інфікованому організмі виникає відповідна ре­акція, утворюються антитіла, в той час як не заражений тубер­кульозом організм не реагує навіть на великі дози тубер­куліну. У інфікованого на місці внутрішньошкірного введення дуже малої дози туберкуліну через 24-48-72 години з'яв­ляється почервоніння та припухлість (папула). У незаражених така проба Манту буває негативною. Якщо діаметр папули більше 10 міліметрів, то дитину ставлять на облік у фтизіатра.
Позитивна реакція Манту свідчить не про хворобу, а про інфікованість, і не треба їх плутати. Велика папула означає, що в організм потрапили бактерії туберкульозу, і кров та лімфа прореагували виробленням антитіл, які блокують бактерії, щоб вони не розмножувались. Якщо бактерії по­чали розмножуватись уже в організмі, то це означає роз­виток захворювання. Щоб цього не трапилося, дитині для профілактики призначають спеціальні препарати.
Якщо виявиться, що дитина інфікована паличкою ту­беркульозу, не відмовляйтеся від хіміопрофілактики, якщо ж вона хвора, негайно розпочинайте лікування У домашніх умовах необхідно створити хворому спри­ятливу для одужання обстановку, забезпечити правильний догляд у періоди загострення, подбати про убезпечення оточуючих від зараження.
По можливості необхідно ізолювати хворого (особливо від дітей). Харкотиння слід збирати в посуд, який закри­вається кришкою, потім спалювати або закопувати в зем­лю, а посуд знезаражувати кип'ятінням або сухим хлорним вапном.
Хворі на туберкульоз часто ночами багато потіють. З профілактичною метою слід на ніч обтиратися холодною водою з оцтом або випити перед сном склянку молока з чайною ложкою коньяку, або відвар шавлії на молоці (1 чайна ложка сухої трави на склянку молока).
Необхідно забезпечити повноцінне харчування та правильний спосіб життя. Хворі обов'язково повинні ки­нути палити, їм необхідно уникати простуд, перевтоми, всіляких надмірностей та стресів. Корисні перебування на свіжому повітрі, особливо в сосновому лісі, у горах, на селі. Узагалі ж необхідно бути дуже пильними. Вживайте в їжу тільки перевірені молочні та м'ясні продукти. Ос­терігайтесь випадкових контактів з незнайомим людьми, біженцями, переселенцями та особливо з особами без постійного місця проживання. Пам'ятайте, що туберкульоз передається через посуд, через поцілунки, будь-яким по­бутовим способом (правда, через кров та статевим шля­хом заразитися неможливо).

Головний державний

санітарний лікар м.Люботин    

Моргачов Ю.М.