Веб-портал міста Люботин » Головна » УЗАГАЛЬНЕНА ІНФОРМАЦІЯ

 УЗАГАЛЬНЕНА ІНФОРМАЦІЯ
Автор: Svetlana   Додано:28 грудня 2012   Переглядів:1331   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

УЗАГАЛЬНЕНА  ІНФОРМАЦІЯ

       Люботинського міського управління юстиції Харківської області

               роботи та заходах, над якими працювали у 2012 році

 

Правова освіта.

Серед головних напрямів у цій сфері роботи міської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення, яка здійснювала координацію державних органів, підприємств, установ, організацій щодо підвищення рівня правової культури та правосвідомості наших громадян.

Зокрема, у 2012 році міською МКМР проведено 4 засідання, на яких було прийнято  рекомендації.

Люботинська міська координаційно-методична рада з правової освіти населення діє на підставі Положення про Люботинську міську координаційно-методичну раду з правової освіти населення, затвердженого розпорядженням Люботинської міської ради від 29.09.2007 року № 326 та програми правової освіти населення міста Люботин на 2012 -2015 роки затвердженого рішенням Люботинської міської ради від 21.06.2012 року № 192

      Персональний склад міської міжвідомчої координаційно-медичної ради з                      правової освіти населення затверджено розпорядженням Люботинської міської ради від 22.12.2010 р. № 250.

         Відповідно до плану роботи міжвідомчої координаційно-медичної ради  з правової освіти населення за 12 - місяців 2012 року були проведенні засідання, а саме 4 засідання на яких розглянуто 20 питань:

     - 21.02.2012р. протокол № 1:

    1. Про підсумки роботи міської міжвідомчої координаційно – методичної ради з правової освіти населення за 2011 рік;

    2.Про проведення заходів щодо подальшого вдосконалення роботи стосовно популяризації офіційних періодичних видань Міністерства юстиції України, шляхом інформації в ЗМІ, розповсюдження оголошень, встановлення інформаційних стендів;

     3.Продовжувати тісну співпрацю органів юстиції, правоохоронних органів з загальноосвітніми навчальними закладами;

      4. Продовжувати підготовки та проведення правових турнірів, вікторин, та інших форм навчання правоосвітницького спрямування.

      5.Про організацію та проведення заходів. спрямованих на правове виховання дітей дошкільного та шкільного віку.

 

      - 22.05.2012р. протокол № 2;

      1.  Про стан взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та правоохоронних органів в попередженні та профілактиці вчинення правопорушень злочинів;

      2. Продовжувати організувати та проводити на базі навчальних закладів громадські лекторії і консультативні пункти правової освіти та виховання;

      3. Продовжувати  організацію та проведення правоосвітніх заходів на підприємствах, установах, організаціях, навчальних закладах, закладах культури міським управлінням юстиції.

      4. Постійно розповсюджування позитивного досвіду методики викладання правознавства серед навчальних закладів;

      5. Про Забезпечення  проведення навчально – методичних семінарів для викладачів правових дисциплін загальноосвітніх та професійно – технічних закладів з залученням наукових працівників та фахівців – практиків у галузі права;

     - 12.10.2012р. протокол № 3:

  1. Про виконання рекомендацій міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення.

2. Про спільну роботу Люботинського міського управління юстиції
Харківської області з відділами, службою та управління виконкому по підвищенню правової освіти населення

 3.  Про проведення заходів щодо подальшого вдосконалення роботи стосовно популяризації офіційних періодичних видань Міністерства юстиції України, шляхом інформації в ЗМІ, розповсюдження оголошень, встановлення інформаційних стендів;

 4.  Про підготовки та проведення правових турнірів, вікторин, та інших форм навчання правоосвітницького спрямування.

 5. Про проведення заходів. спрямованих на правове виховання дітей дошкільного та шкільного віку.

      - 03.12.2012р. протокол № 4;

1.  Про підсумки роботи міської міжвідомчої координаційно – методичної ради з правової освіти населення за 2012 рік та затвердження плану роботи  міської міжвідомчої координаційно – методичної ради з правової освіти населення на 2013 рік .

 2. Продовжувати організувати та проводити на базі навчальних закладів громадські лекторії і консультативні пункти правової освіти та виховання;

 3. Продовжувати  організацію та проведення правоосвітніх заходів на підприємствах, установах, організаціях, навчальних закладах, закладах культури міським управлінням юстиції.

 4. Продовжувати тісну співпрацю органів юстиції, правоохоронних органів з загальноосвітніми навчальними закладами;

  5. Про Забезпечення  проведення навчально – методичних семінарів для викладачів правових дисциплін загальноосвітніх та професійно – технічних закладів з залученням наукових працівників та фахівців – практиків у галузі права;

 

 

      Робота МКМР здійснюється відповідно до річного плану на 2012 рік, який затверджений на засіданні МКМР 09.12.2011 року. Фахівці управління юстиції спільно з головою МКМР постійно беруть участь в організації і проведенні засідань ради , які проводяться щоквартально. За наслідками розглянутих питань приймаються відповідні рекомендації, які стосуються проведенню право освітніх заходів.

Серед основних питань : питання що стосуються вдосконалення роботи з надання правової допомоги  стану правової освіти у навчальних закладах, закладах культури, щодо правової освіти учнівської та студентської молоді, профілактики з неповнолітніми, проведення заходів до Міжнародного дня захисту прав дітей та річниці Конституції України, реалізація регіональних програм правової освіти, роботи громадських приймалень, проведення Всеукраїнського тижня права тощо.

       Відповідно до вимог Національної програми правової освіти населення, затвердженої Указом Президента України від 18.10.2001 року №992/2001 року, Програми правової освіти населення Харківської області на 2012 – 2015 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 01.03.2012 року № 360-VI, рішенням Люботинської міської ради Харківської області XXII сесії VI скликання від 21.06.2012 № 192, наказу Головного управління юстиції у Харківській області від 13.09.2012 № 875/2, наказу Люботинського міського управління юстиції Харківської області від 25.09.2012 року  № 74/07 , „Про проведення Тижня правової освіти населення» з 08 жовтня 2012 року по 12 жовтня 2012 року в Люботинському міському управлінні юстиції Харківської області спільно з Люботинським міським відділом освіти та Люботинською міською радою було організовано та проведено Тиждень правової освіти населення.

З нагоди Дня юриста Люботинським міським управлінням юстиції  сумісно з Люботинської міською радою проведено круглий стіл для представників громадськості, мешканців м.Люботина за участю Люботинського міськвиконкому, місцевого самоврядування, депутатів міської Ради,  нотаріусів, працівників ВРАЦС ,ВДВС, працівників місцевої бібліотеки, юристи державних підприємств, установ, організацій, місцевого органу виконавчої влади, присутніх було 57 чоловік;

Окремо зупинимось на проведенні Всеукраїнського тижня права, який проходить щорічно до 10 грудня – Дня прав людини.

Органам юстиції сумісно з міськвиконкомом, органами місцевого самоврядування здійснюються організаційні та практичні заходи щодо проведення в місті Всеукраїнського тижня права.

Зокрема, до Єдиного дня інформування населення міста Люботинським міським управлінням юстиції підготовлено матеріали: Всеукраїнський тиждень права.

Відповідно до зазначеного плану заходів та з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини за участю працівників установ юстиції у всіх навчальних закладах міста  10 грудня 2012 року було проведено Всеукраїнський урок “Права людини”. Для дітей і молоді проведені різноманітні тематичні заходи інформаційного, освітнього та виховного характеру.

Широко висвітлювали заходи, пов’язані з проведенням тижня права і друковані засоби масової інформації щодо історичної ролі проголошення Загальної декларації прав людини, інформування громадськості про правову політику держави, стан законності і правопорядку, забезпечення прав і свобод людини. 

Для належного забезпечення юридичного обслуговування громадян в місті Люботин працювала громадська правовиховна приймаленя, яка створено при Люботинському міському управлінні юстиції, щодо надання населенню первинної правової допомоги. Під час тижня права надано  юридичні консультації.

Проблематиці прав людини були присвячені бесіди, лекції, дискусії, майстер-класи з провідними юристами за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, спеціалістами установ юстиції, громадських організацій, політичних партій.

Організація діяльності громадських приймалень здійснюється відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, наказу Міністерства юстиції України від 21.09.2011 № 3047/5 “Про затвердження Порядку роботи громадської приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги” та відповідного наказу Люботинського міського управління юстиції Харківської області від 14.10.2011 № 74/07 “Про організацію роботи громадської приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги”.

Графік роботи, місцезнаходження громадської приймалені систематично публікується та висвітлюється в місцевих засобах масової інформації.

Прийом громадян в громадській приймальні Люботинського міського управління юстиції Харківської області здійснюється понеділок, вівторок, середа з 9.00 до 16.00 години ,  четвер з 9.00 до 18.00 години, п’ятниця з 9.00 до 12.00 години начальником Люботинського міського управління юстиції Харківської області . До роботи залучені всі структурні підрозділи управління: ВДРАЦС, ДВС, нотаріат.

Протягом 2012 року громадською приймальнею  надано допомогу 277 особам,  під час роботи телефонної “гарячої” лінії 0 громадян.

Крім того, працівники Люботинського міського управлінь юстиції брали активну участь в роботі виїзних консультативних пунктів громадянам надано понад 69 консультацій.

            Зараз робота щодо виконання Закону України «Про безоплатну правову допомогу» набуває нового змісту. Оскільки з 1 січня 2013 року буде надаватися вторинна правова допомога через центри з надання правової допомоги.

            Для забезпечення належної роботи у галузі правової освіти у 2013 році необхідно:

            – вжити заходів щодо виконання наказу Міністерства юстиції України від 14 листопада 2011 року № 3325/5 «Про затвердження Порядку проведення органами юстиції перевірок стану правової освіти»у навчальних закладах, на державних підприємствах, установах, організаціях;

            – забезпечити належну якість підготовки методичних матеріалів та матеріалів для виступів у засобах масової інформації;

            – вживати заходів щодо забезпечення своєчасного та змістовного наповнення сайтів, оновлення інформації про право освітню діяльність органів юстиції регіонів;

– впроваджувати нові форми і підходи до організації правової освіти населення, зокрема, використання досвіду інших регіонів або поширення позитивних аспектів у роботі управлінь юстиції, що творчо та конструктивно підходять до організації такої роботи.

 

          Правова робота.

 

Діяльність Люботинського міського управління юстиції Харківської області протягом 2012 року була спрямована на удосконалення правової роботи в органах виконавчої влади, на державних підприємствах, в установах, організаціях та державних господарських об'єднаннях, підвищення кваліфікації працівників юридичних служб територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, державних підприємств, установ, організацій та державних господарських об'єднань, проводить стажування, семінари й наради з працівниками юридичних служб спільно з іншими органами виконавчої влади.

Одним з найбільш дієвих, а тому пріоритетним напрямком здійснення методичного керівництва правовою роботою, є проведення перевірок стану правової роботи.

            Зокрема, на виконання підпункту 4.6 Положення про районні, районні у містах, міські ( міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні управління юстиції, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 23.06.2011 N 1707/5 та Порядку проведення органами юстиції перевірок стану правової роботи, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 09.03.2011 № 713/5, у 2012 році Люботинським міським управлінням юстиції Харківської області було заплановано та проведено 11 перевірок стану правової роботи (у 2011 році – 12) з них:

– на державних підприємствах, в установах, організаціях – 9;

– в місцевих органах виконавчої влади – 2, у тому числі 9 спільних та 2 контрольних перевірок.

З метою досягнення більш ефективних форм реалізації рекомендацій, наданих за наслідками перевірок стану правового забезпечення діяльності місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, Люботинським міським управлінням юстиції Харківської області підготовлені  листи до Люботинської міської ради з пропозиціями щодо проведення спільних перевірок.

З метою перевірки виконання рекомендацій, наданих за результатами перевірок стану правової роботи, а також у разі ненадходження повідомлення про виконання згаданих рекомендацій, спеціалістами управління юстиції проводяться контрольні перевірки.

 

   Одним із напрямків здійснення методичного керівництва правовою роботою є підвищення кваліфікації  відповідно до Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, державного підприємства, установи, організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2008 року №1040 на базі Люботинського міського управління юстиції Харківської області  за 12 місяців 2012 року було проведено чотири стажування працівників юридичних служб міста. Стажування проводиться відповідно до індивідуального плану, який затверджується керівником стажування.

З метою підвищення професійного рівня та кваліфікації працівників юридичних служб місцевих органів виконавчої влади, територіальних органів центральних органів виконавчої влади, урядових органів в системі міністерств, державних господарських об’єднань, державних підприємств, установ, організацій у 2012 році Люботинським міським управлінням юстиції Харківської області було організовано та проведено 22 постійно діючих семінарів.

Виконуючи функцію методичного керівництва правовою роботою, Люботинським міським управлінням юстиції Харківської області у 2012 році розроблено 15 методичних рекомендацій з правових питань для використання в роботі територіальними управліннями юстиції, юридичними службами підприємств, установ, організацій. При виборі тематики були  враховані найбільш розповсюджені  недоліки і порушення, виявлені у ході перевірок стану правової роботи, а також пропозиції юрисконсультів під час проведення семінарів.

 

Систематизація законодавства.

         Люботинське міське управління юстиції Харківської області та його структурні підрозділи, відповідно до Положення про порядок здійснення обліку та систематизації законодавства в органах та установах юстиції України, затвердженого наказом Міністерства юстиції від 15 квітня 2004 року № 31/5,  здійснюють:

               – облік та зберігання офіційних друкованих видань «Офіційний вісник України», «Відомості Верховної Ради України», «Систематичне зібрання чинного законодавства України», «Кодекси України»;

– облік актів законодавства України за видами у журналах;

            – підтримання у контрольному стані та зберігання актів законодавства України, що опубліковані в них;

            – відстеження інформації щодо офіційного оприлюднення актів законодавства України у цих виданнях.

Робота щодо систематизації законодавства проводиться з метою створення умов для практичного використання нормативної бази.

 

 

Начальник Люботинського

міського управління юстиції

Харківської області

Л.В.Гаєвська