Веб-портал міста Люботин » Головна » ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ

 ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ
Автор: Chekardina   Додано:15 лютого 2013   Переглядів:1123   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

15 ЛЮТОГО – ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ ТА 24 РІЧНИЦЯ ВИВЕДЕННЯ РАДЯНСЬКИХ ВІЙСЬК З АФГАНІСТАНУ


В Україні проживає близько 220 тис. ветеранів-інтернаціоналістів, які мужньо, виявляючи при цьому гуманізм, людяність і милосердя, виконували ратний обов’язок, гідно представляючи свою державу на території 26 країн світу.

Через Афганську війну (1979–1989 рр.)  пройшло понад 160 тис. наших співвітчизників, з яких 3360 загинуло, більше 8 тис. зазнали поранень, понад 100 тис. перенесли поширені в азіатських країнах захворювання. Залишилися без синів 2729 матерів, 1982 батька , овдовіло 505 молодих жінок, осиротіло 711 дітей. Після війни померло від ран і хвороб увосьмеро більше, ніж загинуло. Кількість інвалідів збільшилася вчетверо. Такий трагічний наслідок Афганської війни.

  137,5 тисяч «афганців» та інших учасників бойових дій в зарубіжних країнах об’єднані гаслом – «Пам’ятаємо про загиблих, піклуємося про живих», згуртовані в 27 регіональних, 718 міських та районних, 1096 первинних організаціях Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

                          (За даними  Української спілки ветеранів Афганістану)

 

У ніч на 27 грудня 1979 спеціальні групи КДБ СРСР «Зенит» і «Гром», утворені на час операції в Афганістані з співробітників «Альфа», разом зі спецназом Головного розвідувального управління взяли штурмом президентський палац на околиці Кабула. Вся операція «Шторм-333» тривала не більше 20 хвилин. Крім палацу були захоплені ще 17 об'єктів. На наступний ранок стали прибувати радянські війська. Так почалася Афганська війна ...

Перший вивід Радянських військ відбувся у 1980 р.  У 1983 р. на територію Радянського Союзу повернулося ще кілька підрозділів. Великомасштабне виведення радянських військ з Афганістану відбувалося  в  три етапи. Перший - жовтень 1986 року. Другий - 15 травня 1988 року. Третій -15 лютого 1989 року. З території Афганістану війська йшли в бойових умовах…

24 роки тому командуючий обмеженим контингентом генерал Борис Громов останнім перейшов прикордонну річку Пяндж. Закінчилася війна в Афганістані. Ці події відіграли істотну роль у нашій історії. А знання історії необхідно, адже той, хто не знає минулого, засуджений на повторення пройдених людством помилок.

 

15 лютого 2013 р. у нашому місті, біля пам’ятного знаку загиблим у Афганістані, відбувся мітинг «Афганістан - гірка біль і вічна пам'ять», присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

 

ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ

 

Біля пам'ятника зібралися ветерани-афганці, керівники, почесні гості, мешканці міста.

Присутніх афганців привітали міський голова Володимир Олексійович Теличко, заступник голови Люботинської організації ради ветеранів Афганістану Дьячек Ігор Леонідович та начальник служби приміських перевезень Кухарчиу Ігор Леонідович.

Минуло вже багато років, а пам'ять про афганську війну в серцях кожного жителя нашої країни. Ми пам'ятаємо про те, що п'ятеро люботинців загинули на афганській землі.

Це:

- Давидов Валерій Іванович;
- Савченко Олександр Дмитрович;
- Омельченко Сергій Миколайович;
- Тижненко Сергій Володимирович;
- Хомич Сергій Олександрович.


ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ


Хвилиною мовчання та урочистим салютом вшанували пам’ять загиблих земляків та всіх загиблих у Афганістані.

До пам'ятника мешканці міста та представники організацій поклали квіти та кошики з квітами.

Наша армія здавна славиться своїми перемогами: на полях битв з монголо-татарським ярмом, в роки Другої Світової війни 1812 року, самовідданим героїзмом на фронтах в роки Другої Світової війни. Воїни-інтернаціоналісти доповнили славну історію перемог. Недарма багато з них нагороджені державними нагородами за самовідданість, мужність і героїзм, проявлені при наданні інтернаціональної допомоги Республіці Афганістан.

 

ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ

 

Расчехлите души. Зачехлите пушки.

Люди, разве можно победить войну?

Это так же сложно,

 как вернуть старушке

Молодость пригожую, девичью весну.

Зачехлите пушки. Расчехлите души.

Люди, каждый выстрел это самострел.

Хватит настороженно барабаны слушать,

 И ходить восторженно строем на расстрел.

Зачехлите пушки. Расчехлите души.

Может быть, солдатские сбросим сапоги?

На ноги наденем что-нибудь получше,

И поможем чем-нибудь тем, кто без ноги?

 

Люди, перестаньте барабаны слушать!

Люди, будем живы в море и на суше!

Самоистребление участь не из лучших!

Зачехлите пушки! Расчехлите души!