Веб-портал міста Люботин » Головна » Тонкий лід – небезпека весни!

 Тонкий лід – небезпека весни!
Автор: Svetlana   Додано:21 березня 2013   Переглядів:1201   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

    Із року в рік рибалки та діти йдуть на лід, не дивлячись на постійні застереження, знаючи із засобів масової інформації  якими небезпечними можуть бути  льодові простори. Але кожен впевнений, що має великий досвід зимової риболовлі і, звісно, відчуває межу ризику, яку ніколи не переступить.  Якщо ви опинитися у  обіймах морозної води, вона вас не пожаліє. Тож звертаємося з проханням до любителів зимової риболовлі та до батьків дітей щодо  утримання від походів на весняні водойми. Адже від цього залежить ваше життя. Не ризикуйте ним.Та якщо все ж сталася біда і ви  провалилися на льоду ставка ці заходи допоможуть вам знизити ризик від небезпеки на льоду :

- Широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Дійте рішуче і не лякайтеся.

- Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне – пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.

-  Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли, і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитесь в безпеці.

-  Безпечним вважається лiд: для одного пiшоходу - лiд зеленуватого вiдтiнку, товщиною не менше 7 сантиметрiв; для обладнання ковзанки - не менше 10-12 сантиметрiв (масове катання - 25 сантиметрiв); масова переправа пiшки може бути органiзована при товщинi льоду не менше, нiж 15 сантиметрiв .

- Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них. Наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати зв’язані ремені, шарфи або дошки треба за 3–4 метра.

- Якщо ви не один, тоді, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому. Дійте рішуче і швидко – постраждалий швидко мерзне в крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу.

Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть у сухий одяг і напоїть чаєм.

Будьте уважні . Не ризикуйте своїм життям! 

 

                                                                                Управління праці

                                                                                 та соцільного захисту населення