Веб-портал міста Люботин » Головна » Вода помилок не прощає

 Вода помилок не прощає
Автор: Chekardina   Додано:18 травня 2013   Переглядів:1008   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

З настанням теплих сонячних днів люди тягнуться до води. Зрозуміло, що найбільш чудовий відпочинок улітку - відпочинок на водоймищі. Окрім того вода – це чудодійний засіб оздоровлення. Плавання зміцнює організм. Людина яка вміє плавати почуває себе у воді спокійно і впевнено. Ще древні греки вміння плавати вважали таким же обов'язком, як і вміння читати.

Тисячолітні спостереження показують, що тонуть переважно ті, хто вміє плавати. Втім є і інша причина загибелі на воді : спочатку самовпевненість, а потім страх. Причому відомо, що від того, і від іншого часто рятують знання. Нещасні випадки найчастіше трапляються при порушенні правил безпеки на воді. Відпочиваючи, треба дотримуватися заходів безпеки і, навіть добре плаваючи, не бешкетувати у воді. Вода є не тільки джерелом життя, здоров'я та задоволення, але й джерелом небезпеки для життя людини.

Тому, знаходячись біля води, будь завжди максимально обережним. Пам’ятай, що вода в озерах, ставках стояча, тобто більш забруднена, ніж у річках, і це може спричинити зараження при купанні.

При організації відпочинку на воді дотримуйся наступних правил безпеки:

  • купання починай при температурі повітря +25 °С та температурі води +17-19 °С;

  • купайся тільки в спеціально відведених та обладнаних місцях;

  • якщо пляжу поблизу немає, вибирай чистий пологий берег, але попередньо з’ясуй, чи немає на дні корячок, гострих підводних каменів, коловоротів, ям тощо;

  • не купайся відразу після прийому їжі;

  • знаходься у воді не більше 10-15 хвилин, не доводь тіло до ознобу;

  • не плавай далеко від берега, не запливай за попереджувальні знаки;

  • не переривай купання частими виходами із води і не стій мокрим на вітрі;

  • не входь у воду занадто розігрітим: перепади температури можуть спричинити судоми;

  • при судомах не розгублюйся, намагайся утриматися на поверхні води і клич на допомогу;

  • потрапивши у вир, набери побільше повітря у легені, занурся у воду і сильним ривком у бік за течією виходь з виру і випливай на поверхню;

  • не лежи після купання на сонці, а відпочивай у затінку;

  • при виході із води розітри тіло долонями або рушником насухо і одягнись;

-- купання дітей має відбуватися тільки під наглядом дорослих, які добре вміють плавати;

- не лишайте біля води малят, вони можуть оступитися і впасти, захлинутися водою або потрапити в яму.

 

 

Якщо ж стався нещасний випадок, зумій потопаючому надати першу допомогу. Загибель у воді більше чим у багатьох інших екстремальних ситуаціях залежить від поводження самої людини. Зрозуміло, прийоми рятування та реанімації зовсім не просто застосовувати без практики і треба таким речам витись заздалегідь. Але якщо у тебе немає ніякої підготовки – дій! Треба використовувати будь-який шанс задля рятування життя людини. Кинь потерпілому одразу рятувальний круг так, щоб він міг за нього вхопитися, а краще прив’яжи до круга вірьовку, за яку потім можна підтягнути потопаючого до берега. Якщо нещастя трапилось на мілководді, спробуй підійти вбрід і подати рятувальний засіб, але тримай його так, щоб він був між тобою і потерпілим. Після витягнення з води, потерпілому необхідно очистити верхні дихальні шляхи від піску, мулу, водоростей, покласти йому під шию валик з одежі, розтерти тіло, щоб воно нагрілося, зробити штучне дихання і чекати на допомогу лікарів. Бережіть своє життя!

 

Управління праці та

соціального захисту населення.