Веб-портал міста Люботин » Головна » Важливо знати !!! Симуліїдотоксикоз, що це?

 Важливо знати !!! Симуліїдотоксикоз, що це?
Автор: Svetlana   Додано:23 травня 2013   Переглядів:1224   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

     У зв’язку з складними кліматичними умовами в Україні на початку року (випадіння значної кількості опадів ) , що призвело до інтенсивних паводків на річках та водоймищах, та різкою зміною температурного режиму з прохолодного на початку квітня до + 18-20с наприкінці місяця , очікується несприятливий прогноз щодо можливих масових проявів симуліїдотоксикозів.

     З метою профілактики і недопущення виникнення їх негативних наслідків у період масового випасання худоби інформуємо керівників господарств та власників худоби про небезпеку.

    Серед численних кровососів із комплексу гнус особливо важливе господарське значення мають мошки, які є переносниками збудників різних хвороб. Виділяючи при кровоссані гемолітичний токсин, викликають у теплокровних тварин патологічні явища, визнані як симуліїдотоксикоз.В Україні це фактично основний ентомоз, який викликає масові захворювання, що спричиняють загибель та вимушений забій тварин.

    В період масових нападів мошок тваринництво стає малорентабельним через втрати у прирості маси молодняку на 25-40 % та зниженні надоїв корів понад 40%.

   Мошки-дрібні двокрилі комахи (1,5 – 4,5мм) переважно коричневого, сірого або чорного кольору з короткими ногами і коротким хоботком. Мошки розвиваються у чистій прозорій воді, концентруючись на ділянках з найбільш швидкою течією. Нападу мошок піддаються всі види домашніх тварин , але найбільше страждає велика рогата худоба та коні. Завдяки властивості набиватися в ніс, вуха, очі – це найбільш злісні та настирливі кровососи, що вражають всі ділянки тіла тварин.

   Клінічні ознаки хвороби характеризуються зниженням апетиту з наступною відмовою тварин від корму , сильним занепокоєнням, прагненням покинути стадо. Молодняк інтенсивно захищається головою, хвостом та кінцівками. Помітно посилюється виділення слини, серозні витікання з очей і носових отворів. При сильній інтоксикації виникають судоми, парези. Найчастіше страждає молодняк 1-2 річного віку, якому вперше доводиться перебувати на випасі.

    При виявленні захворювання ВРХ на симуліїдотоксикоз хворих тварин необхідно ізолювати із загального стада під накриття або у приміщення. Із шерстного покрову видалити  мошок, обтираючи тіло тварин ганчіркою, змоченою у холодній воді. Та одразу  звернутися за невідкладною лікувальною допомогою до фахівців ветеринарної медицини.

 

Заступник начальника управління

ветеринарної медицини в м. Люботині

Вішинська О.В.