Веб-портал міста Люботин » Головна » Про надання населенню соціальних послуг

 Про надання населенню соціальних послуг
Автор: Chekardina   Додано:20 червня 2013   Переглядів:1236   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Базовим законом, який визначив основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, став Закон України „Про соціальні послуги” від 19.06.03 №966-ІУ

Зазначеним законом визначено, що соціальні послуги це комплекс правових, економічних, психологічних, освітніх, медичних, реабілітаційних та інших заходів, спрямованих на окремі соціальні групи чи індивідів, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, з метою поліпшення або відтворення їх життєдіяльності, соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя.

Для реалізації положень цього закону, забезпечено розробку та прийняття низки правових актів.

З метою забезпечення конституційного права громадян на соціальний захист в Україні створено і забезпечено функціонування державної системи соціального обслуговування та надання соціальних послуг пенсіонерам, ветеранам війни і праці, інвалідам, одиноким непрацездатним громадянам, іншим особам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують соціальної допомоги і підтримки.

Соціальне обслуговування здійснюється шляхом надання соціальних послуг через мережу підрозділів системи соціального захисту міста.

В системі органів праці та соціального захисту населення міста соціальне обслуговування та соціальні послуги громадянам надаються через Люботинський  територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Однією з форм соціальних послуг є забезпечення непрацездатних громадян у домашніх умовах постійним стороннім доглядом, що стало реальним внеском у наближення соціальних послуг до тих, хто потребує їх найбільше.

Надомне обслуговування одинокопроживаючих громадян забезпечують соціальні робітники.

Відділенням соціальної допомоги вдома надаються такі необхідні соціально-побутові послуги як приготування їжі, придбання та доставка медикаментів та товарів з магазину, виклик лікаря, допомога у прибиранні приміщення, пранні білизни, дотриманні особистої гігієни.

Особи з числа одиноких громадян, які повністю втратили здатність до самообслуговування і потребують постійного стороннього догляду можуть бути поселені на постійне проживання до геріатричного будинку-інтернату .

Соціальні послуги можуть надаватися як за плату, так і безоплатно. Безоплатні соціальні послуги державними та комунальними суб’єктами в обсягах, визначених державними стандартами соціального обслуговування, надаються громадянам похилого віку, інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу.

Громадяни, які мають працездатних родичів отримують всі види соціальних послуг за плату відповідно до тарифів на соціальні послуги.

Для отримання послуг необхідно звернутись із заявою до місцевого управління праці та соціального захисту населення виконкому Люботинської міської ради за адресою: м.Люботин, вул. Радянська,41.