Веб-портал міста Люботин » Головна » Харківська міжрайонна прокуратура та захист прав громадян в сфері оплати праці

 Харківська міжрайонна прокуратура та захист прав громадян в сфері оплати праці
Автор: Svetlana   Додано:9 липня 2013   Переглядів:1158   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

    Одним з пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури є захист соціально – економічних прав громадян, зокрема, захист громадян в сфері оплати праці.

   Протягом 2013 року Харківською міжрайонною прокуратурою з питань дотримання законодавства про оплату праці проведено 8 перевірок діяльності підприємств – боржників Харківського району та м. Люботин, за результатами яких внесено 4 подання, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 8 посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в тому числі 3 органів державного контролю, виплачено працівникам підприємств – боржників заробітну плату в сумі 148 тис. грн.., а також, завдяки вжитим заходам, на даний час виділено кошти Люботинською міською радою в сумі 500 тис. грн.. для погашення заборгованості на підприємствах ВУКГ та ВККУ Люботинської міської ради, порушено 1 кримінальне провадження за фактом безпідставної невиплати заробітної плати за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 175 КК України, яке закрито на підставі ч. 3 ст. 175 КК України у зв’язку із виплатою керівником підприємства – боржника заробітної плати в сумі 92,1 тис. грн..

   Крім цього, за результатами проведення Харківським міжрайонним прокурором Д. Маслієм особистого прийому громадян, перед якими має місце заборгованість із виплати заробітної плати підприємствами Харківського району, заявлено 2 позови на суму 18,2 тис. грн.. та готується ще 3 позови на суму більше 30 тис. грн..

    Водночас, слід знати, що відповідно до вимог ст.. 36-1 Закону України «Про прокуратуру» підставою представництва в суді інтересів громадянина є його неспроможність через фізичний стан, недосягнення повноліття, похилий вік, недієздатність або обмежену дієздатність самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження.

    А отже, особи вказаної категорії вправі звернутися до прокуратури для представництва їх інтересів в суді щодо невиплати протягом тривалого часу заборгованості із виплати заробітної плати чи з інших питань.

     Крім цього, інформую, що контроль за порушенням законодавства про оплату праці в т. ч. в частині безпідставної невиплати заробітної плати керівниками підприємств здійснює Територіальна державна інспекція з питань праці в Харківській області, отже особи, які не відносяться до вищевказаної категорії осіб, вправі звернутися до інспекції з питань праці з відповідною заявою.

 

Прокурор Харківської

міжрайонної прокуратури

юрист 3 класу Ю. Калмикова