Веб-портал міста Люботин » Головна » Люботинське міське управління юстиції інформує

 Люботинське міське управління юстиції інформує
Автор: Svetlana   Додано:9 липня 2013   Переглядів:826   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

18 травня 2013 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією».

    Згідно з цим Законом всі корупційні правопорушення, пов'язані з отриманням неправомірної вигоди, віднесені до числа злочинів. Крім того, замінений термін "хабар" поняттям "неправомірна вигода".

    Із Кодексу України про адміністративні правопорушення  виключені статті 172-2 (порушення обмежень щодо  використання службового становища) і 172-3 (пропозиція або надання неправомірної вигоди).

    Закон передбачає криміналізацію всіх елементів активного і пасивного хабарництва, у тому числі обіцянку неправомірної вигоди, а також встановлення кримінальної відповідальності за прийняття пропозиції або обіцянки неправомірної вигоди.

    У Кримінальному кодексі України ст. 354 викладена у новій редакції і вона, серед іншого, передбачає відповідальність за підкуп працівника державного підприємства, установи чи організації, який не є  службовою особою. Це є новацію Кримінального кодексу. Стаття передбачає відповідальність у разі вчинення  злочину повторно або в групі осіб, відповідальність працівників підприємств, установ та організацій, що не є службовими особами, їх відповідальність за вчинення злочину повторно, в групі осіб чи поєднаного з вимаганням неправомірної вигоди.

    Законодавець визначив поняття  неправомірної вигоди для відповідальності за цією статтею. Такою є грошові кошти  чи інше майно, переваги пільги, послуги, що перевищують 0,5 неоподаткованого мінімуму доходів громадян, або нематеріальні активи, які пропонують,обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

     Кримінальна відповідальність за цією статтею передбачена від штрафу у розмірі  від 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян до позбавлення волі на строк до 3 років. 

    Цим Законом внесені зміни і у Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції».

зокрема, в ньому закріплене поняття  неправомірної вигоди, якою є грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які обіцяють, пропонують, надають або одержують без законних на те підстав, більш чітко сформульовані умови відповідальності  посадових осіб та працівників юридичних осіб у разі одержання ними  неправомірної вигоди і фізичних осіб у разі одержання від них  посадовими особами неправомірної вигоди.                                      

 

В.о. начальника Люботинського міського

управління юстиції Харківської області

Н.І. Пушкарська