Веб-портал міста Люботин » Головна » Дотримання прав громадян під час адміністративного затримання

 Дотримання прав громадян під час адміністративного затримання
Автор: Svetlana   Додано:11 липня 2013   Переглядів:1147   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

 Харківською міжрайонною прокуратурою області з початку року проведено ряд перевірок у діяльності Харківського РВ ГУМВС України (з обслуговування Харківського району та м. Люботин) Харківської області.

  Перевірками встановлено чисельні порушень вимог Законів України «Про міліцію», Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також інших нормативно - правових актів, у тому числі щодо захисту конституційних прав громадян при триманні в кімнатах для затриманих та доставлених чергових частин Харківського РВ ГУМВС України в Харківській області.

  Зокрема перевіркою встановлені порушення вимог при застосуванні адміністративного доставлення та затримання громадян, законності їх тримання в органах внутрішніх справ, конституційних прав затриманих, ув'язнених та засуджених, забезпечення матеріально-побутових та медико-санітарних умов їх тримання в спеціальних установах органів внутрішніх справ.

  Вивченням справ про вчинення адміністративного правопорушення виявлено не дотримання вимог чинного законодавства. Оскільки складені працівниками Харківського РВ протоколи про адмін правопорушення не містять даних щодо інформування близьких та родичів затриманих осіб, у деяких протоколах зазначено лише відомості щодо відмови правопорушника від повідомлення, хоча у відповідності з вказаною статтею КУпАП повідомлення близьких та родичів затриманого є обов'язковим навіть у разі його відмови.

  Згідно з вимогами ст. 260 КУпАП порядок адміністративного затримання, особистого огляду, огляду речей і їх вилучення визначається цим Кодексом України про адміністративні правопорушення.

  З метою виконання рішень суду службові особи Харківського РВ здійснювали затримання ряду громадян на підставі кримінального процесуального кодексу України та складали відповідні протоколи про затримання особи, начебто підозрюваної у вчиненні злочину, не користуючись при цьому вимогами Кодексу       України про адміністративні правопорушення яким передбачено адмін затримання осіб, що вчинили правопорушення.

   Крім того під час проведення особисто огляду затриманих осіб, їх речей, також встановлені непоодинокі порушення.

   Так, міліціонерами під час огляду речей затриманих осіб, не вказувались підстави проведення вказаної процесуальної дії.

   Крім того, у складених міліціонерами протоколах понятим, замість прав та обов'язків якими вони наділені Кодексом про адмін правопорушення роз'яснялись права та обов'язки передбачені Кримінально - процесуальним кодексом України, який на час проведення процесуальної дії втратив чинність більше ніж півроку тому.

  Також, в ході проведення обстеження кімнат для затриманих та доставлених чергової частини Харківського РВ встановлено невідповідність зазначених приміщень яким передбачено, що у кожній черговій частині ОВС обладнується не менше трьох кімнат для затриманих та доставлених, однак у порушення вимог інструкції з діяльності чергових частин у Харківському РВ наявні та працюють лише 2 кімнати для затриманих та доставлених.

Аналогічне порушення встановлено в діяльності Люботинського ВМ Харківського РВ ГУМВС України в Харківській області та Липецького ВМ, в яких наявні та працюють по 1 кімнаті для затриманих та доставлених чергових частин.

   Проведеною перевіркою встановлено порушення вимог існуючої Інструкції в діяльності КЗД Люботинського ВМ Харківського РВ.

   Оглядом кімнати для затриманих та доставлених Люботинського ВМ встановлені порушення, щодо наявності обмеження куту відчинення дверей кімнати для затриманих та доставлених, відсутності у підлозі обмежувача, неналежної оглядовості та прозорості вічка дверей кімнати, що ускладнює огляд кімнати із зовні.

За результатами проведених перевірок Харківською міжрайонною прокуратурою керівництву ГУМВС України в Харківській області внесено подання про усунення виявлених під час перевірок порушень чинного законодавства та притягнення винних у допущенні вказаних недоліків посадових осіб Харківського РВ до дисциплінарної відповідальності.

 

Прокурор Харківської міжрайонної прокуратури

юрист 3 класу  В. Лисенко