Увага! Сказ!
Автор: Svetlana   Додано:29 липня 2013   Переглядів:1304   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

    Сказ (водобоязнь, гідрофобія) –смертельно небезпечне інфекційно-вірусне  захворювання з тяжким ураженням центральної нервової системи. Сказ віднесено до особливо небезпечних хвороб.

    Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці- 41,4 %) чи домашніх тварин (коти- 21,8 %, собаки - 15,3 %),  сільськогосподарських тварин        ( 20,2% ),а також гризунів і кажанів

    Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, насамперед, втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з’являються в населених пунктах, нападають на людей і тварин. З метою попередження сказу, ветеринарною службою проводиться профілактична вакцинація собак,котів, свійських тварин.

    При несвоєчасно проведених щепленннях, котрі здійснюються після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю. Щорічно в Україні реєструється понад 100 тисяч осіб, котрі звернулись у медичні заклади з приводу укусів тваринами, з яких 60 % отримують лікування за показниками підозри інфікування сказом.

ПАМЯТАЙТЕ !

Якщо Вас або Ваших рідних укусила собака чи подряпала тварина або її слина потрапила вам на шкіру, обов’язково:

-швидко промийте рану з милом та обробіть її йодним розчином;

-якщо є підозра, що тварина хвора,зверніться за допомогою до лікувальної установи;

-суворо дотримуйтесь порад лікаря.

Повідомляйте у ветеринарну службу про випадки укусів тварин або їх підозрілу поведінку.

Не забувайте: сказ - смертельно небезпечне захворювання.

Лише своєчасне звернення до лікаря та проведений курс вакцинації допоможе вам врятувати своє життя.

 

                          Відділення лабораторних досліджень м.Люботин