Веб-портал міста Люботин » Головна » Новий порядок оцінки майна

 Новий порядок оцінки майна
Автор: Svetlana   Додано:7 серпня 2013   Переглядів:1067   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

    Кабінет Міністрів України переніс строки застосування постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2013 року № 231 «Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства».  Таким чином, Уряд відтермінував застосування нових правил оцінки на три місяці та дозволив використовувати вже отримані громадянами звіти про оцінку, протягом строку, на який вони видані, але не більше шести місяців.

   Міністерство юстиції України підготувало нові «покращення» для українців. Зокрема, Мін'юст наказом від 21.05.2012 р. №766/5 вніс до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України зміни, відповідно до яких:

  • нотаріус посвідчує договори відчуження нерухомого майна за наявності оціночної вартості такого майна, яка визначена суб'єктом оціночної діяльності – суб'єктом господарювання приватної форми власності, виключним видом діяльності якого є оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів;
  • проведення незалежної оцінки майна є обов'язковим у випадках застави державного та комунального майна, відчуження державного та комунального майна способами, що не передбачають конкуренції покупців у процесі продажу, або в разі продажу одному покупцю, визначення збитків або розміру відшкодування, під час вирішення спорів та в інших випадках, визначених законодавством або за згодою сторін;
  • нотаріус посвідчує договір відчуження рухомого майна, у тому числі транспортних засобів, за наявності оціночної вартості такого рухомого майна, визначеної суб'єктом оціночної діяльності за напрямом для цілей оподаткування.

    Загальним нововведенням є те, що суб'єкт оціночної діяльності має бути зареєстрований як суб'єкт господарювання приватної власності і здійснювати діяльність виключно як оцінку «для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства». Крім того, цей суб'єкт повинен отримати сертифікат суб'єкта оціночної діяльності за напрямом оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства, а інформація про нього має бути внесена до Державного реєстру оцінювачів та суб'єктів оціночної діяльності за напрямом оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства.

    Якщо оцінники крім оцінки займатимуться будь-якою іншою діяльністю, вони не зможуть отримати дозвіл на здійснення такого виду діяльності, як оцінка в цілях оподаткування, нарахування та сплати інших обов'язкових платежів.

    При укладенні договору купівлі-продажу нерухомості обов'язок зі сплати податку покладається на продавця. Відповідно до положення Податкового кодексу України ставка податку становить 5% бази оподаткування. Тобто 5% мають бути утримані та сплачені до державного бюджету виходячи з вартості, зазначеної в договорі купівлі-продажу.

   При продажу нерухомості ціна визначається за домовленістю сторін. Але вона не може бути нижчою за оцінку, яку до недавнього часу давало бюро технічної інвентаризації (БТІ). Тобто податок утримується з тієї суми, на яку БТІ оцінило нерухомість.

Сьогодні Міністерство юстиції України обмежило повноваження БТІ щодо оцінки майна та надало такі функції суб'єкту оціночної діяльності. Покищо Фонд держмайна визначив небагато організацій, які отримали дозвіл на оцінку майна по всій Україні. Нотаріус же не зможе посвідчити договір без визначення оціночної вартості суб'єктом оціночної діяльності.

   Позитивним аспектом є те, що відповідно до положень ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

 

                                                                           Державний нотаріус Другої

                                                                           державної нотаріальної контори

                                                                           Харківського району Харківської області

                                                                           Радіонова Т.І.