Веб-портал міста Люботин » Головна » Визначення ім’я дитині при державній реєстрації народження

 Визначення ім’я дитині при державній реєстрації народження
Автор: Chekardina   Додано:16 вересня 2013   Переглядів:1640   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

                                         Визначення ім’я дитині при державній реєстрації народження

Як передбачено статтею 144 Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від для народження дитини зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.
Згідно статті 146 Сімейного кодексу України ім’я дитини визначається за згодою батьків.
Ім’я дитини, народженої жінкою, яка не перебуває у шлюбі, і у разі відсутності добровільного визнання батьківства визначається матір’ю дитини.
Дитині може бути дано не більше двох імен, якщо інше не випливає зі звичаю національної меншини, до якої належить мати і ( або) батько.
При державній реєстрації народження в органі державної реєстрації актів цивільного стану батьки мають право присвоїти своїй дитині будь-яке ім’я, навіть якщо воно відсутнє в словнику- довіднику “ Власні імена людей”, або ж якщо вони бажають присвоїти ім’я, відмінне від словникового варіанту написання імені українською мовою, про що робиться відмітка у графі “ Для відміток” актового запису про народження.
Спір між батьками щодо імені дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.
Вибираючи ім’я дитині, батьки слідкують також за його милозвучністю у поєднанні з прізвищем та ім’ям батька.
Найбільш популярні імена, якими називали дітей в місті Люботині в першому півріччі 2013 року є - Артем ( Артьом), Михайло, Максим, Ярослав, Тимур, Катерина,Марія, Анастасія, Олександра, Поліна, Єлизавета, Анна, Вікторія, серед рідковживаних імен зустрічалися такі, як — Емір, Люк, Гліб, Назар, Марк, Матвій, Азарій, Любомир, Всеволод, Єсенія, Ліна, Віталіна, Анжеліка, Євангеліна, Віолетта, Аліса, Кіра, Мирослава, Ельвіра.
Вважається, що ім’я дитини впливає на її подальшу долю та є оберегом, супутником життя людини.

 


Начальник відділу ДРАЦС Люботинського міського управління юстиції
Н.І.Пушкарська