Веб-портал міста Люботин » Головна » Відповідальність за розпиття спиртних напоїв у громадських місцях

 Відповідальність за розпиття спиртних напоїв у громадських місцях
Автор: Svetlana   Додано:30 жовтня 2013   Переглядів:5749   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

У повсякденній свідомості майже кожного громадянина нашої країни міцно вкоренилося відношення до алкоголю як до предмета, що має визначену соціальну цінність, як до невід'ємного атрибута численних подій в особистому і громадському житті, відношення, при якому розпиття спиртних напоїв розглядається як прояв привітності, гостинності і поваги. Змінити існуюче в суспільній свідомості спокійно-поблажливе відношення до вживання алкоголю, насторожити суспільну думку у відношенні небезпеки вживання спиртного - справа складна, важка, але вкрай необхідна. Формування таких суспільних відносин потребує застосування комплексу культурно-виховних, адміністративно-правових, медичних мір, спрямованих на поступове витиснення з повсякденного життя людей того, що викликає в них потребу в алкоголі. Широко і глибоко вкоріненим «питним» звичаям необхідно протиставити широко поставлену пропаганду здорового способу життя, протиалкогольна освіта мас, свідоме, активне формування тверезих установок у населення. Звичайно, що ключова роль у вирішенні більшості з означених заходів покладається на державу.

Так 21 січня 2010 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв», котрий доповнив Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» деякими новими положеннями. Давайте їх проаналізуємо.

Стаття 15-3 цього Закону встановлює коло осіб та місця, де не може здійснюватись продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, а також тютюну. Продаж та придбання таких виробів не може здійснюватись особами, що не досягли 18 років.

Ці вироби заборонено продавати у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров'я; у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій; у закритих спортивних спорудах; з торгових автоматів; на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива); поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар); у споживчих упаковках, що містять менш як 20 сигарет; у невизначених для цього місцях торгівлі.

Згідно з цим Законом забороняється продаж товарів дитячого асортименту, що імітують тютюнові вироби. Відповідно до останніх змін, що відбулись, продавець пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів зобов'язаний отримати у покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.

Стаття 15-2 вищевказаного Закону встановлює вичерпний перелік місць, де заборонено вживати пиво, алкогольні та слабоалкогольні напої. До них, зокрема, відносяться заклади охорони здоров'я; навчальні та освітньо-виховні заклади; громадський транспорт; заклади культури; закриті спортивні споруди; ліфти, таксофони, дитячі майданчики.

Законодавець підійшов до цього питання досить професійно, а тому закон враховує в повній мірі інтереси як тих, хто вживає алкоголь, так і тих, хто від цього утримується.

Порушення цього Закону тягне за собою накладення адміністративного стягнення відповідно до ст. 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення (розпивання спиртних напоїв…) у вигляді попередження або штрафу. Але ця стаття також містить виняток - вона не поширюється на безалкогольне пиво.

До особи, яка розпивала пиво, слабоалкогольні або алкогольні напої в заборонених місцях, може бути застосовано попередження або штраф у розмірі від одного до п'яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

За ці ж дії, що вчинені повторно протягом одного року після застосування заходів адміністративного стягнення, може бути накладено штраф у розмірі від трьох до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян. 

Згідно з ч. 3 цієї ж статті, до особи, яка двічі піддавалась адміністративному стягненню за це правопорушення протягом року, може бути застосовано посилені види адміністративного стягнення, а саме штраф від шести до восьми неоподаткованих мінімумів доходів громадян, виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20 відсотків заробітку, а також у виняткових випадках з урахуванням особи правопорушника, якщо застосування вищенаведених заходів буде визнано недостатнім, то до такої особи може бути застосовано адміністративний арешт до 15 діб.

Завжди пам'ятайте, що про вчинення адміністративного правопорушення має складатися протокол. Складати протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 178 КУпАП, можуть тільки уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ, а також начальники або заступники начальників районних, міських, районних у містах відділів (управлінь) внутрішніх справ, дільничні інспектори (старші дільничні інспектори) міліції. Що стосується саме накладення адміністративного арешту за ст. 178 КУпАП (розпивання алкогольних напоїв…), то така справа буде підвідомча виключно районному, районному у місті, міському чи міськрайонному суду (судді).

Знання законодавства, що регулює це питання, допоможе уникнути прикрих та неприємних ситуацій.

 

Провідний спеціаліст

Люботинського міського

управління юстиції                                                                 

Ю.Редько