Веб-портал міста Люботин » Головна » Обмороження. Як діяти ?

 Обмороження. Як діяти ?
Автор: Chekardina   Додано:30 січня 2014   Переглядів:1070   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

                       Обмороження. Як діяти ?

      Зимою переохолодження і обморожень слід побоюватися всім. Особливо дітям.
Що таке обмороження ? Обмороження є пошкодженням якої-небудь частини тіла (аж до омертвіння) під впливом низьких температур. Частіше за все обмороження виникають в холодний зимовий період при температурі навколишнього середовища нижче -10-20оС.
До обмороження на морозі приводять тісний і вологий одяг і взуття, фізична перевтома, голод, вимушене тривале нерухоме і незручне положення, попередня холодова травма, ослаблення організму в результаті перенесених захворювань, пітливість ніг, хронічні захворювання судин нижніх кінцівок і серцево-судинної системи, важкі механічні пошкодження з крововтратою, куріння і ін.
Статистика свідчить, що майже всі важкі обмороження, що привели до ампутації кінцівок, відбулися в стані сильного алкогольного сп'яніння.
Познйомимося з ознаками обмороження і переохолодження:

шкіра блідо-синюшна;

температурна, тактильна і больова чутливості відсутні або різко понижені;

при відігріванні з'являються сильні болі, почервоніння і набряк м'яких тканин;

при більш глибокому пошкодженні через 12–24 годин можлива поява міхурів з кров'яним вмістом;

при загальному переохолодженні спостерігається млявість, байдужість до оточуючого, шкірні

покрови бліді, холодні, пульс прискорений, артеріальний тиск понижений, температура тіла нижче  36° С.

  Ознаки глибокого обмороження:

-  чутливість обморожених ділянок не відновлюється;

-  зберігаються сильні болі;

-  зберігається блідість шкірних покривів;

-   якщо натиснути пальцем на шкіру, а потім прибрати палець, колір шкіри не міняється;

з'являються міхури з кров'яним вмістом.

  При глибокому обмороженню необхідна термінова кваліфікована медична допомога!

  Дії при обмороженні або загальному переохолодженні:

- перш за все необхідно зігріти потерпілого в теплому приміщенні. Зігрівання ураженої частини тіла повинне бути поступовим, повільним, переважно пасивним;
-  неприпустимо (!) розтирати відморожені ділянки тіла руками, тканинами, спиртом і вже тим більше снігом! Подібні рецепти на рідкість живучі і дотепер існують в народі. Річ у тому, що ці заходи сприяють тромбоутворенню в судинах, поглиблюючи процеси деструкції уражених тканин;
-   потерпілого потрібно укутати в теплу ковдру (при загальному переохолодженні) або (при відмороженні) накласти на уражену частину тіла термоізолюючу ватяно-марлеву пов'язку (7 шарів) для кумуляції тепла і запобігання передчасного зігрівання поверхневих тканин (і, відповідно, утворення перепаду температур між поверхневими і глибокими тканинами).
Використання термоізолюючої пов'язки дозволяє у декілька разів уповільнити зовнішнє зігрівання ураженої ділянки при забезпеченні загального зігрівання організму.
Якщо відморожена рука або нога, її можна зігріти у ванні, поступово підвищуючи температуру води з 20 до 40° С і протягом 40 хвилин ніжно (!) масажуючи кінцівку. На внутрішню поверхню стегна або плеча можна додатково покласти теплу грілку.
Потерпілому дають тепле пиття – наприклад, солодкий чай.
Якщо відігрівання після відмороження супроводжується помірними болями (потерпілий поступово заспокоюється), відновлюються чутливість, температура і колір шкірних покривів, самостійні повноцінні рухи, то кінцівку витирають досуха, шкіру обробляють 70% спиртом (або горілкою) і накладають суху пов'язку з ватою. Вухо, ніс або щоку рясно мастять вазеліном і накладають суху зігріваючу пов'язку з ватою.
Увага! Обморожені ділянки надовго зберігають підвищену чутливість до холоду, легко піддаються повторному обмороженню і тому надалі мають потребу в турботливому відношенні.



                                                                                  Управління соціального захисту населення
                                                                                   Люботинської міської ради