Веб-портал міста Люботин » Головна » Управління ветеринарної медицини в місті Люботині повідомляє:

 Управління ветеринарної медицини в місті Люботині повідомляє:
Автор: Chekardina   Додано:6 лютого 2014   Переглядів:970   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!


На початку січня місяця на території трьох сіл Луганської області встановлено карантинні обмеження щодо африканської чуми свиней. 5 січня 2014 року під час контролю державного кордону України спеціалістами Держприкордонслужби України на території Станично-Луганського району Луганської області був виявлений труп дикого кабана, який знаходився у річці біля українського берега (4 метри від лінії кордону, що проходить по фарватеру річки).

Спеціалісти Луганської регіональної та Станично-Луганської районної державних лабораторій ветеринарної медицини провели на місці розтин трупа і відібрали патматеріал для досліджень. Труп худоби ж був знищений. А у зв’язку з підозрою про захворювання дикого кабана на африканську чуму свиней було встановлено карантинні обмеження. Пізніше наявність хвороби підтвердили спеціалісти Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в Києві

Також за повідомленням Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України 30 січня 2014 року в с.Давидо-Микільське Краснодонського району Луганської області в індивідуальному підсобному господарстві виявлено 5 трупів свиней. Від загиблих тварин було відібрано пат матеріал та направлено до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в Києві. Згідно з результатами досліджень патологічного матеріалу виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней. Відстань від неблагополучного пункту до кордону Харківської області становить 250 км.

З метою недопущення АЧС на територію міста Люботин власникам свиней необхідно утримувати тварин в «закритому режимі»: не використовувати в корм свиням відходів тваринницької та харчової продукції без їх термічної обробки.

Спеціалістами Люботинської міської державної лікарні ветеринарної медицини проводяться профілактичні заходи по недопущенню африканської чуми свиней серед домашніх тварин методом щеплення домашніх тварин проти КЧС подвірно.


З метою прийняття невідкладних дій щодо профілактики недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на території Харківської області звертаємося з проханням терміново інформувати управління ветеринарної медицини в місті Люботині (741-08-97) щодо випадків виявлення загиблих, ослаблених або таких, стосовно яких існує підозра на захворювання, свиней.

 

 Заступник начальника управління ветеринарної медицини в м. Люботині Вішинська О.В.