Веб-портал міста Люботин » Головна » Про Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини до 2020 року

 Про Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини до 2020 року
Автор: Chekardina   Додано:7 лютого 2014   Переглядів:1017   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

Про Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини до 2020 року

 

 

Пріоритетом для будь-якої держави має бути дотримання прав і свобод людини.                               В Конституції України окремий розділ присвячено правам і свободам людини і громадянина. Стаття 21 Конституції України визначає, що всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Згідно статті 22 Основного Закону держави права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. Ч. 3 ст. 22 Конституції України підкреслює, що за прийняття нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Права будь-якої людини є універсальними (тобто, вони належать усім людям в будь-яких ситуаціях незалежно від соціального становища), вродженими (тобто, вони вже належать кожній людині лише за фактом народження) і невід'ємними (це означає неможливість позбавити індивіда цих прав чи неможливість його добровільної відмови від цих прав).

Указом Президента України від 8 квітня 2013 року №201/2013 схвалена «Стратегія

захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року», метою якої є визначення засад захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини шляхом забезпечення рівних прав і можливостей для її участі в соціально-економічному та культурному житті держави, а також активізації співпраці з громадськими об'єднаннями ромів. Принциповість цієї Стратегії полягає в тому, що вона направлена на:

пріоритетність прав і свобод людини; забезпечення прав національних меншин з урахуванням того, що політичні, громадянські, економічні, соціальні та культурні права є універсальними, неподільними, взаємозалежними та взаємопов'язаними; рівність громадян перед законом; одержання вимог законодавства у сфері міжнаціональних відносин та захисту прав національних меншин; недискримінація та толерантність; взаємодія органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з громадськими об'єднаннями ромів під час вирішення питань, що стосуються інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини; дотримання зобов'язань за міжнародними договорами України у сфері захисту прав людини та національних меншин.

Одним з основних завдань «Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року» є правовий захист ромів, який спрямований на залучення в установленому порядку представників громадських об'єднань ромів до участі у вирішенні питань суспільного життя, зокрема до розроблення та обговорення відповідних проектів актів і рішень, що впливають на становище ромської національної меншини; підвищення рівня правової обізнаності ромів; здійснення заходів щодо запобігання дискримінації ромів.

При Люботинському міському управлінні юстиції діє громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги, де також можуть отримати правову допомогу представників ромської національної меншини.

Адреса: м. Люботин, вул. Радянська, 41 (та онлайн-громадська приймальня для отримання правової допомоги через мережу Інтернет за електронною адресою konstantinograd@ukr.net).

Графік роботи: щовівторка та щочетверга з 10.00 год. до 16.00 год.

 

 

 

Начальник Люботинського міського управління юстиції 

                                                          Ю. Константінов