Веб-портал міста Люботин » Головна » Пенсійний фонд повідомляє щодо змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»

 Пенсійний фонд повідомляє щодо змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»
Автор: Chekardina   Додано:25 лютого 2014   Переглядів:1064   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Пенсійний фонд повідомляє щодо змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»

 

З 1 січня 2014 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до пункту 8 статті 1 Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”.

Пунктом 8 статті 1 вищезазначеного Закону пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється громадянам України, матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку.

Змінами до вказаної статті передбачено, що коли у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання п’ятьох та більше дітей до шестирічного віку здійснювалось батьком, право на пенсію за особливі заслуги перед Україною надається батьку.

Батькам-пенсіонерам, які за вказаних умов виховали п’ятьох і більше дітей до шестирічного віку, для вирішення питання щодо встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною, необхідно звернутись із заявою до районного управління Пенсійного фонду України за місцем проживання та надати наступні документи:

  • копію паспорта;

  • копію трудової книжки;

  • копія свідоцтв про народження дітей (паспортів дітей).

Відповідно статті 5 Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законодавством. Розмір пенсії за особливі заслуги вказаній категорії осіб становить від 35 до 40 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

Станом на 1 січня 2014 року прожитковий мінімум, для осіб, які втратили працездатність складає 949 грн., таким чином розмір пенсії за особливі заслуги буде становити від 332,15 грн. до 379,60 грн.

 

Управління Пенсійного фонду України в Харківському районі Харківської області