Веб-портал міста Люботин » Головна » Право на подачу звернення до Європейського суду з прав людини та попередні процедури

 Право на подачу звернення до Європейського суду з прав людини та попередні процедури
Автор: Svetlana   Додано:28 лютого 2014   Переглядів:1271   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

    Не обов'язково бути громадянином однієї з держав, пов'язаних з Конвенцією. Достатньо того, що порушення на яке скаржиться людина було здійснено в межах юрисдикції однієї з держав - членів. Можна бути фізичною або юридичною особою (компанією, асоціацією, тощо).

Звернутися зі скаргою до Суду можна, якщо людина вважає, що вона особисто і безпосередньо стала потерпілим від порушення одного чи більше основних прав з боку однієї або кількох із держав. Не дозволяється подача загальної скарги з приводу будь - якого закону або заходу, наприклад, тому, що він здається несправедливим, також не можна скаржитися від імені інших людей (за виключенням належним чином оформленого офіційного представництва).                                                                                                  

    Надзвичайно важливо, щоб перед зверненням до Суду були використані усі засоби судового захисту в державі, проти якої спрямована заява, які могли б призвести до усунення порушення, що є предметом оскарження; в протилежному випадку необхідно буде довести, що такі засоби захисту є неефективними. Це означає, що слід спочатку звернутися до національних судів, яким підсудна справа, включаючи відповідну вищу судову інстанцію, для захисту своїх прав, про порушення яких є намір поскаржитись до Суду. Використовуючи належні засоби захисту, необхідно дотримуватись національних процесуальних правил, передбачених законодавством строків. Якщо заява стосується рішення національного суду, наприклад, вироку, то після того, як використано звичайну процедуру судового оскарження, немає потреби знову вдаватися до спроб перегляду цього рішення. Також не обов’язково використовувати позасудові засоби юридичного захисту або звертатися зі скаргами або заявами, наприклад, до парламенту, глави держави або уряду, міністра чи уповноваженого з прав людини, оскільки ці засоби захисту не вважаються такими, що необхідно використати перед зверненням до Суду.                   

     Недостатньо самого лише звернення до національних інституцій, необхідно також щоб в таких зверненнях піднімалися питання, які є підставою для подачі заяви до Суду.                   

    Можна подати заяву до Суду протягом шести місяців після ухвалення остаточного рішення судом або органом влади, до компетенції яких належить визначення питання, що є предметом цього звернення до Суду. Шестимісячний строк відраховується з моменту ознайомлення заявника або його адвоката з остаточним судовим рішенням, за результатами звичайної процедури оскарження на національному рівні, або ж - у разі якщо вважається, що ефективний засіб юридичного захисту щодо такого порушення на національному рівні відсутній - з моменту стверджуваного порушення.                                

   Перебіг шестимісячного строку припиняється в момент отримання Судом від заявника першого листа, в якому чітко викладено – хоча б у стислій формі – предмет заяви, яку він маєте намір подати, або заповненого формуляру заяви. Звичайного запиту з проханням надати інформацію недостатньо, щоб зупинити перебіг шестимісячного строку.

Європейський суд з  прав людини розташований у Страсбурзі (Франція) за адресою: European Court of Human RightsAllée des Droits de l'Homme 67000 Strasbourg France    

   

Начальник Люботинського

міського управління юстиції

Ю.Константінов