Веб-портал міста Люботин » 12 березня – Всесвітній день боротьби з глаукомою

 12 березня – Всесвітній день боротьби з глаукомою
Автор: Svetlana   Додано:5 березня 2014   Переглядів:1073   Категорія - [---]
 
 (голосів: 0)

12 березняВсесвітній день боротьби з глаукомою. Світова громадськість почала відзначати цей день з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми  (WGA) і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою  (WGPA).  В  2014  році, згідно рекомендаціям ВООЗ,    з    9 по 15 березня планується проведення Всесвітнього тижня  боротьби з глаукомою.

   Кількість  хворих на глаукому у світі сягає 100 млн осіб. При цьому  з 28 млн сліпих у світі майже кожен п’ятий втратив зір у зв’язку з цим захворюванням.  Глаукома є одним  із самих інвалідизуючих захворювань у світі. За результатами досліджень, імовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування становить 27%, а на обидва ока –  9%. У  структурі  первинної інвалідності по зору глаукома посідає  друге місце  –  17,2%  від усіх хворих,  вперше визнаних інвалідами. Це здебільшого інваліди  І  та  ІІ груп,  що значно погіршує якість їх життя та підвищує  вартість  лікування.

 Темпи поширення глаукоми насторожують. Кількість людей, у яких виявляють глаукому, в Україні щорічно збільшується на 25 тис. З 1000  людей, які звертаються до офтальмолога, у 8-10 виявляють глаукому. 170 тис. українців вже уражені цією хворобою.

  У 2013 році в Україні інтенсивний показник захворюваності на глаукому  становив 100,37 випадків на100 тис. населення.

 У Харківській області  на  диспансерному обліку  у 2012 році  перебувало 16614 осіб, а у  2013 році –16682 особи, причому вперше виявлено 2403 хворих на глаукому, поширеність захворювання становила 79,24 випадку на 100 тис.населення.

Глаукома – захворювання очей, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. Термін „глаукома” об’єднує велику групу захворювань очей, яка характеризується постійним або періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску з подальшим розвитком дефектів поля зору, зниженням центрального зору та атрофією зорового нерву. Найчастіше хвороба розвивається непомітно. Порушення відтоку внутрішньоочної рідини – одна із найчастіших причин безповоротної сліпоти. При глаукомі відтік внутрішньоочної рідини утруднений, і тиск усередині ока підвищується. Це призводить до погіршення живлення нервових клітин сітківки та зорового нерва. На початковій стадії хвороби зміни можуть бути зворотніми, а в розвиненій уже стають постійними. Подальше руйнування волокон зорового нерва призводить до того, що відбувається поступове звуження поля зору. На пізній стадії хвороби залишається «трубковий» зір: поле зору звужується настільки, що хворий дивиться, ніби через вузьку підзорну трубу, тобто зовсім перестає помічати розташовані збоку об’єкти, його зір значно погіршується аж до сліпоти. На жаль, зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню, оскільки відбувається атрофія зорового нерва.

Досі вчені не виявили патогенетичних причин цього захворювання.
Глаукома – це хвороба очей у хворому організмі. Чинниками, які спричиняють її, є: розлад нервової, серцево - судинної систем ,тяжкі ступені короткозорості або далекозорості, травми та операції очей, ендокринні та спадкові захворювання. Наприклад, 40 % пацієнтів із патологією дна ока складають люди, хворі на діабет.

Розрізняють відкритокутову чи закритокутову форми глаукоми. Відкритокутова форма найчастіше довго протікає безсимптомно і виявляється на пізній стадії.  Закритокутова  більш виражена при значному підвищенні тиску і проявляється гострим нападом: виникає біль в оці, надбровній дузі, скронях, уражене око заслане туманом, при погляді на лампу з’являються райдужні кола. Частіше за все хворі скаржаться на  відчуття чужорідного тіла в оці (створюється враження, що дивишся «через сітку»,), затуманення зору вранці, почервоніння та біль в очах, головний біль

 Також іноді реєструються випадки з нормальним внутрішньоочним тиском. У таких випадках тиск тримається в зоні верхньої граничної норми, але кровообіг у зоровому нерві різко погіршується, а значить його функції порушуються. Якщо порушується зір та з’являються інші скарги, притаманні глаукомі,не потрібно зволікати з візитом  до лікаря.

Для встановлення діагнозу необхідно перевірити зір, поле зору (на початку захворювання або лише при підозрі на нього –  комп'ютерними методами), стан зорового нерва (традиційним оглядом –  офтальмоскопією та комп'ютерними методами), виміряти рівень тиску в оці. За  необхідності лікар запропонує  провести додаткові методи обстеження, які допоможуть своєчасно встановити діагноз.

Хворий на глаукому має перебувати під пильним, постійним наглядом спеціаліста та чітко дотримуватись його рекомендацій.

Раннє виявлення і своєчасне лікування глаукоми дозволяє зберегти зір протягом тривалого часу.

Діагноз глаукома – не привід для відчаю та паніки. В більшості випадків протіканням цього захворювання можна керувати за допомогою ліків,лазера, хірургічного втручання або їх комбінації.

Важливо щоб хворі пам'ятали, що зниження підвищеного тиску в оці  –  це лише перший крок до збереження зору. Двічі на рік необхідно проходити курси лікування, спрямованого на поліпшення кровопостачання зорового  нерву, його захист.

Дуже небезпечним є те, що при нормалізації внутрішньоочного тиску пацієнти призупиняють застосування рекомендованих препаратів, змінюють режим лікування без узгодження з лікарем. А це призводить до ще більшого прогресування глаукоми та прискорення зниження зору.

Сучасні технології допомагають не лише своєчасно виявити перші ознаки хвороби на клітинному рівні, але й запобігти її розвитку. До того ж лікування на початкових стадіях захворювання, особливо хірургічне, може припинити прогресування глаукоми і зберегти зір.

Окрім  того хворим треба дотримуватись особливого режиму праці, відпочинку  та дієти:

— Корисна рухливість, гімнастика, прогулянки на свіжому повітрі. Сон має тривати не менше восьми годин, спати рекомендується на високих подушках, оскільки низьке положення голови сприяє застою крові та рідини в оці. Не можна спати обличчям униз. Робота на близькій відстані (читання, рукоділля, приготування їжі) повинна виконуватися при достатньому освітленні. Не рекомендується тривале перебування на сонці з непокритою головою, а також миття в гарячій ванні, жаркій лазні та сауні. Треба пам’ятати, що приплив крові до голови сприяє підняттю очного тиску. Робота біля монітора по чотири-шість годин на день без дотримання відповідного режиму може призвести до головного болю, відчуття печіння та «піску» в очах, зорової втоми. Обов’язково треба робити регулярні перерви не менше 15-20 хвилин приблизно через кожні півгодини. У вечірній час, при штучному освітленні, за комп’ютер краще не сідати.

— Правильне харчування має суттєве значення при глаукомі. Їсти треба не рідше чотирьох разів на добу, вечеря — не пізніше, ніж за дві години до сну. М’ясо та рибу варто вживати у вареному вигляді, вибирати нежирні сорти. Дуже корисні молочні продукти, а також овочі й фрукти в будь-якому вигляді. Обмежити споживання міцного чаю, кави, спиртних напоїв. Із раціону виключити гострі, пряні, копчені, солоні продукти, які можуть викликати спрагу та призводити до порушення водного режиму. Протипоказано куріння.

Провідні фахівці Харківської обласної клінічної лікарні та Харківської міської лікарні №14 продовжують удосконалення хірургічного лікування складних форм глаукоми, застосовуючи найсучасніші методики,серед яких є встановлення дренажу Express. В око хворого імплантують мініатюрний клапан, який із запрограмованою точністю, автоматично регулюватиме внутрішньо очний тиск за рахунок забезпечення відтоку рідини. Ефективність зниження внутрішньоочного тиску становить при цьому  близько 90%.

Така операція є унікальною, адже вона дозволяє зберегти зір пацієнтам навіть у тих випадках, в яких раніше медицина була безсила.

 Харків завжди був і залишається одним із центрів української офтальмохірургії. Якість обладнання, рівень підготовки та досвід фахівців дозволяють надавати допомогу мешканцям області і навіть України на самому високому рівні.

Щоб призупинити темпи інвалідизації внаслідок цієї хвороби, необхідно розв’язати проблему її вчасного виявлення. Для цього кожна людина після 40 років повинна регулярно вимірювати свій внутрішньоочний тиск. За наявністю близьких родичів, які страждали на глаукому, щорічні обстеження необхідно починати з 20 років.

 

                    Не будьте байдужими до свого здоров’я!

 

Люботинська ЦМЛ