Про кашлюк!
Автор: Svetlana   Додано:19 травня 2014   Переглядів:919   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

  Легкий нежить, покашлювання, іноді підвищення температури… Минає тиждень, здається, що хворий одужує. Але кашель чомусь не зникає, а навпаки, посилюється і надо­кучає більше вночі, ніж удень. Так починається одна з дитячих інфекційних хвороб – кашлюк.

  Цього року у нашій області, порівняно з минулим, спостерігається зростання  рівня захворюваності на кашлюк  та паракашлюк у 3,2рази. За чотири місяці поточного року зареєстровано 41 випадок  захворювання ; серед  захворівших -37дітей.  Підвищення   рівня захворюваності зафіксовано у  Куп’янському, Дергачівському, Зміївському,  Балаклійському, Ізюмському та Харківському районах та в м. Харків.

Захворіти може і малий, і старий

   Незважаючи на те, що кашлюк – дитяча хвороба, дорослі також можуть потерпати від сильних та різких нападів кашлю. І навіть якщо ця хвороба має у них легший перебіг, існує небезпека виникнення  важких ускладнень (бронхіт, пневмонія, набряк легенів), а також можливість зараження кашлюком тих, хто поруч.

Небезпека поруч

  Ймовірність захворіти на кашлюк після контакту з інфікованим дуже висока – 90 відсотків. Особливо небезпечними є хворі на початковій стадії – в так званому катаральному періоді.  Велику небезпеку для оточення становлять дорослі, оскільки нечасто звертаються до лікарів по допомогу. А якщо й звертаються, то поставити діагноз « кашлюк»  дорослому дуже складно. Більшість терапевтів не очікують такого…

Знай свого “ворога”!

  Розпочинається кашлюк як респіраторне захворювання. При цьому інкубаційний період (від моменту зараження до прояву інфекції) досить довгий: 7-9, а інколи й 14 діб. Катаральний період триває до двох тижнів і проявляється загальним нездужанням, незначним сухим кашлем, нежитем, підвищенням температури до 38 градусів.  Потім температура нормалізується, а кашель посилюється, набуваючи спазматичного характеру. Напади судомного кашлю проявляються серією кашльових поштовхів, через якийсь час хворий робить глибокий свистячий вдих, що змінюється короткими судомними поштовхами. Число таких циклів під час нападу коливається від 2-х до 15-ти. Напад закінчується виділенням в’язкого склоподібного мокротиння, іноді блюванням.  Під час нападу дитина збуджується, вени на шиї розширюються, язик висовується з рота,  вуздечка часто травмується, може зупинитися дихання. Під час кашлю інколи утворюються крововиливи під шкіру повік, бувають кровотечі з носа, зовнішніх слухових проходів тощо. Період судомного кашлю триває до чотирьох тижнів, потім напади рідшають і нарешті зникають, хоча звичайний кашель надокучає ще місяць. Перебіг кашлюку може мати ускладнення, найчастіше – запалення легень.

   Тому хворі, кашляючи більше 5 днів, потребують бактеріологічного дослідження на кашлюк.

   У дорослих кашлюк, як правило, минає без нападів судомного кашлю, проявляється бронхітом з тривалим кашлем. Температура тіла залишається нормальною. Загальне самопочуття задовільним. Недугу лікують антибіотиками, які повинен призначити лікар. 

Найкраща профілактика – вакцинація

  Профілактикою запобігання поширення кашлюку є рання ізоляція хворого аж до цілковитого одужання. Велику роль відіграє й вакцинація. В Україні щеплення від кашлюку роблять у комплексі з дифтерійно-правцевою вакциною – АКДП .

Згідно з Календарем профілактичних щеплень, вакцинацію АКДП проводять у 3, 4, 5 та 18 місяців. Поствакцинальний імунітет діє до 5 років.

 

Лікар епідеміолог

Лабораторного відділення

М.Люботин

Білецька І.В.