Веб-портал міста Люботин » Головна » 31 травня 2014року - Всесвітній день без тютюну

 31 травня 2014року - Всесвітній день без тютюну
Автор: Svetlana   Додано:23 травня 2014   Переглядів:897   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 2)

Куріння тютюну — найпоширеніша звичка, яка руйнує здоров'я людини. Немає сумніву у тому, що з вживанням тютюну пов'язана велика кількість всіляких хвороб, а при зловживанні курінням — можуть виникати надто небезпечні недуги. Пристрасть до тютюну можна вважати також   хворобою, що відноситься до розряду наркоманій. Численними науковими дослідженнями доведено підвищений рівень смертності серед курців.

         Хоча шкідливість куріння була відома дуже давно, проте й до цього часу тютюн широко вживається населенням усієї земної кулі. Ця звичка побутує фактично на всіх континентах, кількість курців не зменшується, а навіть зростає. Відзначається подальше захоплення курінням молоддю, у тому числі особами жіночої статі, що неминуче шкідливо позначається на загальному стані здоров'я підростаючого покоління, згубно впливає на відтворення населення. У зв'язку з поширенням куріння в усіх країнах світу з року в рік зростає і випуск тютюнових виробів.

          Більшість курців познайомилася з тютюном у підлітковому та юнацькому віці. Починається куріння під впливом товаришів-курців: з пустощів, наслідування прикладу, прагнення показати себе перед іншими дорослим. Однією з причин цієї хиби є незадовільне виховання та низький культурний рівень людей.

У травні 2003 р. на 56-ій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я було прийнято Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Вона стала першим юридичним документом, першою міжнародною угодою, метою якої є зниження смертності через вживання тютюну та скорочення використання тютюну в усьому світі. Положення Конвенції встановлюють міжнародні стандарти та керівні принципи боротьби з тютюном  наступними заходами: підвищення цін і податків на тютюн, заборона продажу тютюну неповнолітнім і неповнолітніми, реклама і спонсорство тютюну, маркування, незаконна торгівля і пасивне куріння.

Сторонами Рамкової конвенції тоді стали 40 країн, і 27 лютого 2005 Конвенція набула чинності. З того дня вона стала міжнародним законом для її сторін, які зобов'язані вживати заходи щодо боротьби з тютюном. Сьогодні Рамкову конвенцію підтримують близько 150 країн.

За ініціативою Міністерства охорони здоров’я України  до Загальнодержавної програми «Здоров’я 2020: Український вимір» на 2012-2020 рр. внесено цілий комплекс всебічних заходів для подолання тютюнопаління. Також скорочення поширеності та інтенсивності тютюнопаління в 2013 році стало результатом введення в кінці 2012 року кількох законодавчих заходів: заборони тютюнової реклами, появи на пачках сигарет попереджень з малюнками, звільнення ресторанів та інших громадських місць від тютюнового диму. Для подальшого скорочення рівня тютюнокуріння в Україні з 1 липня 2014 буде підвищена на 25 % ставка акцизів на тютюнові вироби, відповідно до прийнятого Верховною Радою України Закону № 1166, який зробить їх менш доступними для населення, особливо для підлітків, що принесе користь не тільки бюджету а й громадському здоров’ю.  

Державна служба статистики опублікувала щорічний звіт " Самооцінка населенням стану здоров'я та рівня доступності окремих видів медичної допомоги в 2013 році (за даними вибіркового опитування домогосподарств у жовтні 2013 року) " За даними цього звіту кількість курців серед населення України скоротилося з 8,35 до 8 , 1 млн осіб, або на 3 %. В цілому , за останні п'ять років (2008-2013) кількість курців скоротилася з 10,1 до 8,1 млн осіб, або на 20 %. У 2013 році поширеність куріння серед населення України у віці 12 років і старше становила 21,3 %. Також скоротилася інтенсивність куріння, зокрема, серед міських жителів - частка курців, які викурюють більше 20 сигарет на добу, в 2013 році скоротилася до 2,1 %, тоді як в 2012 році вона становила 4,1 %. В 2013 році зменшилось виробництво сигарет на 8 млрд. штук (на 10%).

         У наш час боротьба з курінням є не тільки медичною, а й соціальною проблемою. Не зважаючи на існуючі заходи проти вживання тютюну, значних успіхів у його подоланні поки що не досягнуто. Ця шкідлива звичка міцно утримується в побуті людей і продовжує розповсюджуватись. Викликає занепокоєння переміщення куріння у більш ранні вікові групи населення та поширення його серед осіб жіночої статі.

Всесвітня організація охорони здоров’я 31 травня 2014 року в черговий раз закликає об’єднати зусилля світової спільноти  у боротьбі з тютюнопалінням під гаслом «Світ без тютюну». Цього року пропонується країнам світу підвищити додатки на тютюн з метою скорочення попиту на тютюнові вироби та запобігання шкідливої звички серед молоді.

 Багато хто вважає, що вживання тютюну не приносить шкоди здоров'ю. Це одна з причин поширення поганої звички. Почавши палити, людина швидко звикає до нікотину, організм пристосовується до отрути, настає фізична залежність від неї і курець надовго залишається у полоні своєї пристрасті.

Людина, яка звикла до тютюну, після кожного куріння відчуває наркотичний «комфорт»: поліпшується настрій, знімається нервове напруження, дещо підвищується працездатність. Такий період триває недовго. Після короткочасного збудження настає тривала втома і самопочуття стає гіршим, ніж було до куріння. Для того, щоб підняти бажаний рівень бадьорості і відновити самопочуття, курець знову хапається за цигарку. Це і є тютюнова наркоманія — той «комфорт», за який доводиться розраховуватися власним здоров'ям.

         Отруєння тютюном погіршує перебіг будь-якого захворювання, частіше трапляються ускладнення, хвороби потребують тривалого лікування. Складові тютюнового диму знижують лікувальний ефект медикаментів. В окремих випадках жодні лікувальні заходи не можуть дати бажаних наслідків, поки людина не кине палити. Багато хто не усвідомлює всієї небезпеки для власного здоров'я від куріння. Важко зрозуміти тих, хто знає, як це загрожує здоров'ю і разом з тим не бажає кинути палити. Дуже шкідливе куріння для людей творчої праці, де потрібні кмітливість та підвищена працездатність, а також для осіб похилого віку.

 Куріння шкідливо впливає на здоров'я не тільки людини, що палить, а й тих, хто перебуває в оточенні курців і змушений дихати забрудненим тютюновим димом повітрям. Це так зване пасивне, або змушене куріння. Адже, спалюючи цигарку, курець поглинає тільки половину отруєних речовин, інша половина потрапляє в оточуючу атмосферу. Надто небезпечні продукти горіння знаходяться в диму, який безпосередньо виходить з кінчика запаленої цигарки. В ньому міститься понад 2000 токсичних компонентів. Змушене куріння призводить до патологічних змін в організмі, які відбуваються і при активному курінні, тобто воно викликає такі ж захворювання, якими страждають споживачі тютюну. Тому не випадково у травні 1986 року на 39-му конгресі Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) було прийнято звернення до урядів усіх країн з закликом «забезпечити ефективний і надійний захист осіб, що не палять, від впливу тютюнового диму».

Особливо чутливі до тютюнового диму діти. Вміст нікотину у волоссі дозволяє розпізнати, чи курять в сім’ї, а також де саме це роблять: поза домом чи в домі. І найдивнішим є факт, що навіть у сім’ї, де курили лише поза домом, в організмі в дітей виявляли нікотин. Його вбирає одяг, меблі, стіни, а потім він як напівлетюча речовина разом з іншими компонентами тютюнового диму знову потрапляє у повітря, що також негативно впливає на організм людини, так само, як і повітря, яке видихають курці.

Куріння, окрім шкоди для здоров’я, завдає також значних економічних втрат. Вартість сигарет, які викурює людина, легко обчислити. Досить помножити суму, витрачену на щоденну купівлю сигарет, на 365, і ви побачите, скільки грошей витрачаєте на куріння впродовж року. А якщо говорити в глобальному масштабі, то, за оцінками Всесвітнього банку, щороку на лікування хвороб, безпосередньо викликаних курінням, потрібно 200 млрд. дол.

10 порад, які допоможуть кинути палити

1. Визначте точну дату. Якщо ви твердо вирішили розпрощатися з цигарками, визначте дату, коли кинете курити. Інакше ви будете відкладати цей день без кінця.

2. Відвикайте поступово. Деякі люди зав’язують із курінням не за один день. Вони починають купувати по одній пачці цигарок замість блоку, підраховують, скільки викурили за добу і намагаються зменшити цю кількість.

3. Пан або пропав! Для людей із сильною волею часто виявляється дієвим абсолютно протилежний метод – вони спалюють усі мости і відгороджують будь-які шляхи до відступу, відмовляючись від шкідливої звички тут і зараз. Щоправда, цей спосіб має один негативний бік – неприємні прояви абстинентного синдрому, – зате він швидкий і однозначно визначає ваш статус як некурця.

4. Будьте готові до синдрому абстиненції. Абстинентний синдром – явище неминуче. Але слід пам’ятати, що всі труднощі тимчасові і їх можна перебороти. Будьте готові до порушень сну, кашлю, роздратованості й інших малоприємних проявів абстиненції.

5. Пийте багато води. П’ючи воду, ви допоможете організму швидше вивести нікотин і зменшити ефект ломки. Вітамін С сприяє розрідженню мокротиння у ваших легенях і допомагає позбутися кашлю курця.

6. Змініть розпорядок дня. Якщо ви звикли палити під час перерви на каву чи на обід, то доведеться заповнювати цей час чимось іншим. Вам також слід проводити менше часу в «курилці» з друзями, які все ще палять.

7. Використовуйте препарати проти паління. Існує величезна кількість препаратів, які допоможуть вам кинути палити: від нікотинових пластирів, жувальних гумок і льодяників до назальних спреїв.

8. Відвідуйте заходи проти паління. Пошукайте мотиваційні семінари проти паління, почитайте сайти і поспілкуйтеся на форумах із однодумцями, спитайте поради у знайомих, яким вдалося кинути курити.

9. Альтернативна терапія. Гіпноз і голковколювання – лише деякі з альтернативних методів, які можуть допомогти у боротьбі проти шкідливої звички.

10. Ніколи не здавайтесь. Переваги для здоров’я, що їх ви отримуєте, зав’язавши з цигарками, величезні. Якщо ви зірвалися, зберіть волю в кулак і починайте все спочатку. Позбутися залежності важко, але завдяки наполегливості ви зможете стати сильнішим за цигарку.