Веб-портал міста Люботин » Головна » Державна реєстрація шлюбу

 Державна реєстрація шлюбу
Автор: Chekardina   Додано:25 червня 2014   Переглядів:1417   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

Державна реєстрація шлюбу

 

Жінка та чоловік, які бажають зареєструвати шлюб, подають особисто письмову заяву за встановленою формою до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану на їхній вибір.

Якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про державну реєстрацію шлюбу до державного органу реєстрації актів цивільного стану, то таку заяву, справжність підписів на якій має бути нотаріально засвідченою, можуть подати їх представники згідно з нотарільно посвідченим дорученням.

Орган державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву про державну реєстрацію шлюбу, зобов'язаний ознайомити осіб, які вступають у шлюб, з умовами і порядком державної реєстрації шлюбу, переконатися, що ці особи взаємно обізнані зі станом здоров'я і сімейним станом один одного, а також роз'яснити їм права і обов'язки як майбутнього подружжя і батьків та попередити про відповідальність за приховання перешкод до вступу в шлюб.

Шлюб реєструється в органах державної реєстрації актів цивільного стану після спливу одного місяця від дня подання заяви особам, які бажають укласти шлюб.

У виняткових випадках цей строк може бути скорочений керівником відділу державної реєстрації актів цивільного стану на підставі спільної заяви осіб, які бажають вступити в шлюб, та документів, які підтверджують наявність поважної причини для його скорочення (у разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, за наявності документів, що підтверджують викладені факти, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви.  

Особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати повторний шлюб тільки при пред'явленні документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу (свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть обного з подружжя, судове рішення або висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про визнання шлюбу недійсним).

Особи, які бажають зареєструвати шлюб, зобов'язані пред'явити на посвідчення їх особи паспорт. Якщо обидві особи, які бажають укласти шлюб, або один з них не досягли 16 років і відповідно до статті 23 Сімейного кодексу України їм надано право на шлюб, то державна реєстрація може бути проведена на підставі свідоцтва про народження, у якому робиться запис про проведену державну реєстрацію. Державна реєстрація шлюбу осіб, яким надано право на шлюб, провадиться на загальних підставах. Якщо особи, які бажають зареєструвати шлюб, на день державної реєстрації шлюбу не досягли шлюбного віку, державна реєстрація шлюбу провадиться тільки за наявності рішення суду про надання права на шлюб.    

Державна реєстрація шлюбу за довіренністю або через представника не дозволяється. Присутність нареченої та нареченого в момент державної реєстрації їхнього шлюбу є обов'язковою.

За погодженням з особами, які бажають укласти шлюб, орган державної реєстрації актів цивільного стану призначає день і час державної реєстрації шлюбу з додержанням вимог, передбачених статтею 32 Сімейного кодексу України (скорочення місячного строку, випадки)

Державна реєстрація шлюбу провадиться у приміщенні органу державної реєстрації актів цивільного стану в присутності осіб, які укладають шлюб, а також на їх бажання, у присутності запрошених.

Наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватись дошлюбними прізвищами, або приєднати до свого прізваища прізвище нареченого (нареченої).

Якщо обоє з подружжя бажають мати подвійне прізвище, та за їх спільною заявою визначається, з якого прізвища буде починатися обране ними прізвище, про що робиться відповідна відмітка у графі “Для відміток”.

Складання більше двох прізвищ не допускається, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належить наречена і (або) наречений.

Якщо на момент державної реєстрації шлюбу прізвище нареченої (нареченого) вже є подвійним, вона (він) має право замінити одну із частин свого прізвища на прізвище другого, про що вказується у відповідній заяві про державну реєстрацію шлюбу та проставляється відповідна відмітка у графі “Для відміток”.

Якщо особа під час державної реєстрації шлюбу змінила прізвище, то на першій сторінці паспорта проставляється штамп про те, що він підлягає обміну в місячний строк у зв'язку зі зміною прізвища при вступі в шлюб.

 

 

 

Начальник відділу державної реєстрації актів

цивільного стану Люботинського міського

управління юстиції у Харківській області 

Н.І. Пушкарська