Веб-портал міста Люботин » Головна » Інформація про діяльність Люботинського міського управління юстиції за І-е півріччя 2014 року

 Інформація про діяльність Люботинського міського управління юстиції за І-е півріччя 2014 року
Автор: Chekardina   Додано:25 червня 2014   Переглядів:1160   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

Інформація про діяльність Люботинського міського управління юстиції

за І-е півріччя 2014 року

 

Діяльність громадських приймалень та виїзних консультативних пунктів.

 

Робота громадських приймалень, створених при управлінні юстиції, які надають безоплатну первинну правову допомогу, інформацію про повноваження органів, установ населенню:

 

при Люботинського міського управлінні юстиції діє 1 громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги.

            До роботи громадської приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги, створеної при управлінні юстиції залучено юридичних працівників, якими за звітній період надано правої допомоги: 

- головний спеціаліст відділу юридичного забезпечення виконкому Люботинської міської ради, Файзрахманова Н.В. -  надано 5 консультації;

- юрисконсульт Люботинського професійного ліцею залізничного транспорту, Задьорна Н.О. - надано 3 консультації.

- державний нотаріус Другої державної нотаріальної контори Харківського району Радіонова Т.І. - надано 8 консультацій.

У громадській приймальні надано 5 консультацій з питань роз'яснення порядку звернення до Європейського суду з прав людини .

            В перший день кварталу, у рамках проведення “Днів права” (включаючи Тиждень права, в період з 19 по 25.05.2014), з Люботинської централізованої бібліотечної системи надійшло на електронну адресу управління Konstantinograd@ukr.net запити від громадян на отримання безоплатної первинної правової допомоги. Всього надійшло 15 запитів, на які надано 15 консультацій.

        При Люботинському міському управлінні юстиції створено онлайн-громадську приймальню з надання безоплатної первинної правової допомоги (наказ від 28.10.2013 №49/07), за адресою Konstantinograd@ukr.net, у якій надано 12 консультацій.

            У громадській приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги при Люботинському міському управлінні юстиції за звітній період надано всього 251 консультацію, а також надавалася допомога у складанні документів правового (непроцесуального) характеру - 9, допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації не надавались, у зв’язку з відсутністю таких звернень.  

       Всього у громадській приймальні, створеній при управлінні юстиції за І-е півріччя 2014 року надано 260 консультації. 

Робота інших громадських приймалень, у роботі яких працівники управління юстиції беруть участь: 

громадська приймальня при Люботинському міському центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, працівниками управління юстиції;

громадська приймальня при управлінні ветеринарної медицини у м. Люботині;

громадська приймальня при Люботинському міському центрі зайнятості.

Всього 3 приймальні.

                        За звітній період надано – 89 консультацій.

(кількість таких приймалень; кількість наданих у них консультацій працівниками управлінь юстиції)

 

Робота виїзних консультативних пунктів       

Управлінням юстиції створено – 7 виїзних консультативних пунктів з надання безоплатної первинної правової допомоги, до роботи яких залучено працівників управління та підпорядкованих структурних підрозділів (зміни внесено наказом від 25.10.2013 №47/07), це:

1. Люботинська гімназія № 1 Люботинської міської ради Харківської області.                                                          2. Люботинський міський відділ освіти.                                                                                                                 3. Люботинський навчально-виховний комплекс № 2 Люботинської міської ради Харківської області. 4. Люботинський міський підрозділ кримінально-виконавчої служби Валківського міжрайонного відділу КВІ УДПтС України в Харківській області.                                                                                           5. Відокремлений підрозділ “Люботинська дистанція колії” ДП “Південна залізниця”.                            6. Люботинська Централізована бібліотечна система.                                                                                           7. Харківський центр професійної освіти Південної залізниці.                                                                                         Всього у виїзних консультативних пунктах з надання безоплатної первинної правової допомоги здійснено 29 виїздів та надано 53 консультації.

 

Відомості про кількість проведених заходів, спрямованих на підвищення правосвідомості громадян, їх учасників, яким проблемам присвячені, кількість громадян охоплених цими заходами:

Люботинським міським управлінням юстиції були проведені:

лекційних виступів (у т.ч., бесіди перед трудовими колективами, студентами, учнями, ситуаційні завдання «Мозковий штурм» для учнів, інформаційних хвилинок, тематичних книжкових виставок, інформаційних годин (з правової тематики) на теми “Діти і злочин ”, “Відповідальність за розпиття спиртних напоїв у громадських місцях”, “Заборона куріння у громадських місцях”, “Застосування положень ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод ”, “Конвенція ООН з прав дитини”, “Право на життя, свободу, недоторканість”, “Цивільно-правова відповідальність неповнолітніх”, “Як я знаю закон?”, “Ненормативна лексика: норма чи аморальність”, “Права і обов'язки громадян Україних”, “Реалізація ст.36 Конституції України - право на свободу об'єднання”, «Ми обираємо правову поведінку», «Положення Конституції України»,  «Права та обов’язки», «Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод», «ЗУ «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту», “ЗУ “Про засади запобігання і протидії корупції”, “Порядок звернення до Європейського суду з прав людини” та інші.

            Всього проведено 127 правоосвітніх заходи, охоплено 1798 осіб.

                        Продовжувалась практика “Гарячої лінії” з начальником управління юстиції, з метою надання інформації та правових консультацій громадянам: всього надано 23 консультації.

 

Стан правового навчання в дошкільних, загальноосвітніх та вищих навчальних закладах: де перевіряється стан викладання правознавства, чи має розвиток мережа навчальних закладів з поглибленим вивченням права (ліцеї, школи-гімназії, спеціалізовані класи). Яка кількість учнівської молоді охоплена цим навчанням. Приклади позитивного досвіду, які проблеми стримують цей процес. Відомості про поширення позитивного досвіду серед інших навчальних закладів області:

У навчальних закладах міста (перевірених загальноосвітніх школах) стан правової освіти знаходиться на достатньому рівні, в кабінетах і коридорах навчальних закладів в наявності державна символіка та стенди з провоосвітницької тематики. Правові дисципліни викладають освічені педагоги. Класів з поглибленим вивченням права у загальноосвітніх навчальних закладах не має.

 

Здійснено перевірку стану правоосвітньої та правовиховної роботи в:

1. Люботинському навчально-виховному комплексі № 5 Люботинської міської ради Харківської області .                

2. Люботинській ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 Люботинської міської ради Харківської області.                                          

3. Люботинській ЗОШ І-ІІІ ст. № 6 Люботинської міської ради Харківської області.

4. Караванській загальноосвітній школі І-ІІІ ст. Люботинської міської ради Харківської області.

5.  Комунальний заклад “Люботинський НВК (ДНЗ - загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст.)” Харківської обласної ради.

               Всього перевірено 5 навчальних закладів. За результатами перевірок складено довідки, які направлено об'єктам перевірки з рекомендаціями про усунення недоліків.

               З вищевказаних об'єктів перевірок до управління юстиції були надані листи про усунення виявлених при перевірці недоліків та виконання вказаних рекомендацій.                                                                  

 

Перевірка правоосвітньої діяльності в державних підприємствах, установах та організаціях:

 

Здійснено планові перевірки:

1).  Управління Державної казначейської служби України у м. Люботині;

2). Державного закладу “Відділкова лікарня станцї Люботин” СТГО “Південна залізниця”.

            Всього здійснено 2 перевірки (з них, -1 територіальний орган центральних органів виконавчої влади, 1 - державна установа).

            За результатами перевірок складено довідки, які направлено об'єктам перевірки з рекомендаціями про усунення недоліків.

            З вищевказаних об'єктів перевірок до управління юстиції були надані листи про усунення виявлених при перевірці недоліків та виконання вказаних рекомендацій.                                                                

 

Люботинським міським управлінням юстиції спільно з бібліотечними закладами проводилися  правоосвітні заходи для відвідувавіч бібліотек, у т.ч. учнів загальноосвітніх навчальних закладів, трудових колективів, а саме: книжкові виставки на тему «Основні права і свободи людини і громадянина», інформаційні хвилинки на теми «Основні права і свободи людини і громадянина»,   «Про Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини до 2020 року», бесіди з елементами диспуту на тему “Конвенція ООН з прав дитини”,  лекційні виступи на тему “Право на отримання достовірної і повної нформації про  стан свого здоров'я. Право на таємницю про стан свого здоров'я”, “Порядок звернення до Європейського суду з прав людини”, «Обговорення Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції”, “Кримінальна відповідальність неповнолітніх”, “Права та обов'язки, соціальний та правовий захист військовослужбовців, призваних на військову службу у зв'язку з мобілізацією, резервістів та прийнятих на військову службу в добровільному порядку (за контрактом)”, “Реалізація ст.36 Конституції України - право на свободу об'єднання”, “Охорона культурної спадщини”

 

            Бібліотечні заклади в перший день щокварталу направляють на електронну адресу управління

Konstantinograd@ukr.net запити від громадян на отримання правової інформації.

За звітній період надано 15 консультацій правового характеру.

 

Робота з неповнолітніми. Заходи спрямовані на профілактику злочинності, пропаганду здорового способу життя.                                                                        

Люботинським управлінням юстиції проведено правоосвітні заходи для учнівської молоді, це - лекційні виступи, бесіди, бесіди з елементами диспуту, інформаційні хвилинки, книжкові виставки, конференції на теми: “Діти і злочин”, “Застосування положень ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”, “Віповідальність за розпиття спиртних напоїв”, “Право на життя, свободу, недоторканість”, “Заборона куріння в громадських місцях”, “Цивільно-правова відповідальність неповнолітніх”, “Конвенція ООН з прав дитини”, “Ненормативна лексика: норма чи аморальність”, “Права і обов'язки громадян Україних”, “Реалізація ст.36 Конституції України - право на свободу об'єднання”, “Обговорення ЗУ “Про засади запобігання і протидії корупції”, “Кримінальна відповідальність неповнолітніх”, “Основні права, свободи та обов'язки неповнолітніх. Відповідальність неповнолітініх за вчинення кримінальних та інших правопорушень”, «Що таке правомірна поведінка?», «Ми обираємо правову поведінку»,

Всього проведено 33 правоосвітніх заходів, охоплено 414 учнів.

            Проведено 12 правоосвітінх заходів (лекційних виступів) з роз'яснення організації діяльності та порядку звернення до Європейського суду з прав людини.

            Проведено 15 лекційних виступів з обговорення ЗУ «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту».                                                                                                   -

            Проведено 16 лекційних виступів з роз'яснення законодавства про права та обов'язки, соціальний та правовий захист військовозобов'язаних, призваних на військову службу у зв'язку з мобілізацією, резервістів, а також військовослужбовців, прийнятих на військову службу в добровільному порядку (за контрактом):                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

Проведення тижнів, декад, місячників правових знань, участь у проведенні обласних турів олімпіад з основ правознавства:                                                             

Управлінням юстиції проведено Тиждень права з 17 по 23.02.2014 р. на базі бібліотечних закладів.

Управлінням юстиції проведено Тиждень права з 19 по 25.05.2014 р. на базі бібліотечних закладів, в інших вищевказаних заходах участі управління не приймало.

            В ході проведення Тижня права здійснювалась через онлайн-громадську приймальню з надання безоплатної первинної правової допомоги, за адресою Konstantinograd@ukr.net, у якій надано 7 консультацій.                                                      

            В ході проведення Тижня права здійснювалась через онлайн-громадську приймальню з надання безоплатної первинної правової допомоги, за адресою Konstantinograd@ukr.net, у якій надано 4 консультації.

Однією із форм здійснення методичного керівництва правовою роботою є проведення управлінням юстиції перевірок стану правової роботи.

Перевірки проводяться відповідно до Порядку проведення органами юстиції перевірок стану правової роботи та систематизації законодавства, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 18.01.2012 № 91/5, відповідно до планів перевірки, що затверджуються окремо для кожного місцевого органу виконавчої влади, державних господарських об’єднань, підприємств, установ, організацій.

Протягом І півріччя 2014 року, згідно плану роботи було здійснено 2 перевірки стану правової роботи з них:

            територіальних органів центральних органів виконавчої влади – Управління Державної казначейської служби України у м. Люботині та державної установи - Державного закладу “Відділкова лікарня станцї Люботин” СТГО “Південна залізниця”.

            Перевірки проводились відповідно до плану перевірок, вивчались нормативні акти тієї галузі, в якій проводилась перевірка, при перевірках приділялась увага таким важливим питанням,  як наявність посадових інструкцій, стан законодавчої бази,  дотримання вимог чинного законодавства, претензійно-позовна, договірна робота, дотримання вимог Типової інструкції з діловодства, наявність та стан нормативно-правової бази, ведення обліку актів законодавства і міжнародних договорів та підтримання їх у контрольному стані і зберігання, надавалась практична допомога та рекомендації щодо поліпшення стану правової роботи.

За результатами перевірок були надані рекомендації щодо усунення недоліків, про виконання яких, надана до управління відповідна інформація.

Протягом І півріччя 2014 року проведено 2 стажування юридичних працівників.

Інформація про виступи працівників територіальних управлінь юстиції у засобах масової інформації:

 

Управління юстиції разом з підпорядкованими структурними підрозділами підготувало 79 публікацій у ЗМІ (газети, веб-майти, виступи на радіо) з роз'яснення законодавства.

 

Розроблення методичних матеріалів, рекомендацій, пам'яток, посібників:

 

ЛМУЮ розроблено методичних матеріалів з правової освіти на теми:

1. Судовий захист сімейних прав.

2. Договір дарування.

3. Шлюбний договір.

4. Правовий статус державного службовця.

5. Юридична відповідальність батьків за виховання дітей.

6. Вимоги до звернень громадян (пам'ятка).

 

ДРАЦС (пам'ятки)

1. Державному службовцю щодо запобігання і протидії крупції на державній службі.

2. Щодо державної реєстрації народження дитини.

3. Щодо повторної видачі свідоцтва про державну реєстрацію цивільного стану.

4. Щодо державної реєстрації розірвання шлюбу у відділі ДРАЦС.

5. Реєстрація смерті.

6.  Щодо державної реєстрації шлюбу.

 

ВДВС (пам'ятки)
1. Пред'явлення виконавчого документа на примусове виконання до відділу ДВС.

2. Розмір аліментів відповідно до статистичних данних для одного штатного працівника по м.Люботин Харківської області. Нарахування заборгованості по аліментах та стягнення вказанної заборгованості.

3. Загальні умови виконання рішень, за якими боржник зобов'язаний особисто вчинити певні дії або утриматися від їх вчинення.

4. Прийняття до виконання виконавчого документу та відкриття виконавчого провадження.

5. Розміри прожиткового мінімуму 2014 р. на одну дитину відповідного віку, згідно ст. 7 ЗУ “Про державний бюджет на 2014 рік” від 16.01.2014 р. №719/VII.

            Всього розроблено Люботинським міським управлінням юстиції разом з підпорядкованими структурними підрозділами  - 17 методичних матеріалів.

 

 

 

            Начальник Люботинського

            міського управління юстиції                                                              Ю.Л. Константінов