Веб-портал міста Люботин » Головна » Дитина в несприятливих умовах та екстремальних ситуаціях

 Дитина в несприятливих умовах та екстремальних ситуаціях
Автор: Svetlana   Додано:5 серпня 2014   Переглядів:1387   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

   Утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечує держава. Безпритульні діти в порядку, встановленому законом, тимчасово розміщуються  у  притулках для дітей служб у справах дітей, у яких створюються належні житлово-побутові умови та умови, спрямовані на забезпечення їх соціальної адаптації та підготовку до повернення у рідні сім'ї або передачі під опіку і піклування, надається правова, психологічна, медична та інша допомога таким дітям.

   Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, повинні бути передані під опіку чи піклування, на усиновлення або влаштовані  на виховання в сім'ї громадян (прийомні сім'ї), в будинки дитини, дитячі будинки, школи-інтернати, дитячі будинки сімейного типу на повне  державне утримання. Вихованцям таких закладів створюються необхідні умови для їх всебічного   і гармонійного розвитку, підготовки до самостійного життя та праці.

   Посадові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування,  працівники Міністерства внутрішніх справ України, працівники  відповідних структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій, житлово-експлуатаційних організацій, навчальних закладів,  громадяни та інші особи, яким стало відомо про факт залишення дитини без опіки (піклування)  батьків, зобов'язані негайно повідомити про це органи опіки та піклування за місцем знаходження дитини.

  Усиновлення (удочеріння) допускається виключно в інтересах дитини України відповідно до закону і є оформлена спеціальним юридичним актом (рішенням суду) передача на виховання в сім'ю неповнолітньої дитини на правах сина чи дочки. Усиновлення  дитини, яка є громадянином України, іноземцями провадиться, якщо були вичерпані всі можливості щодо передачі під опіку, піклування, на усиновлення чи виховання в сім'ї громадян України.

  Посередницька, комерційна діяльність щодо усиновлення дітей, передання їх під опіку,  піклування чи на виховання в сім'ї громадян України, іноземців або осіб без громадянства забороняється.

  Працівники закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які здійснюють виховні функції, в разі вчинення аморального проступку, не сумісного з продовженням зазначеної роботи, притягаються до дисциплінарної відповідальності у порядку, встановленому законом. Контроль за умовами виховання і проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського  піклування, в сім'ях опікунів (піклувальників), усиновителів, у дитячих будинках сімейного типу, в  прийомних сім'ях покладається на органи опіки і піклування, центри соціальних служб для  сім'ї, дітей та молоді або інші уповноважені органи.


Начальник Люботинського

міського управління юстиції 

Ю. Константінов