Веб-портал міста Люботин » Головна » Децентралізація державної влади в Україні

 Децентралізація державної влади в Україні
Автор: Svetlana   Додано:14 серпня 2014   Переглядів:1026   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

Децентралізація державної влади в Україні

 

   Децентралізація державної влади розглядається світовим співтовариством як один з ключових елементів комплексної реформи системи державного управління і є пріоритетним напрямком діяльності міжнародних і національних організацій. Сьогодні це одне з найболючіших питань сучасного суспільного життя України, оскільки надмірно централізована влада стає причиною гальмування розвитку суспільства загалом і кожного (політичного, економічного, соціального, культурно-освітнього й інших) з аспектів громадського життя. А надмірна централізація коштів на державному рівні ставить у цілковиту залежність від державного бюджету реалізацію місцевими органами влади покладених на них функцій. Децентралізація повноважень і ресурсів може зробити істотний внесок у підвищення ефективності всього процесу управління й істотно підсилити його демократичну складову. Це має особливе значення для східноєвропейського регіону, країни якого переживають складний і суперечливий процес демократичної трансформації після довгих десятиліть жорсткої централізованої системи влади і управління під ідеологічним контролем центральної партійно-державної адміністрації.

  У зв’язку з вищевикладеним, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України підготовлено пропозиції щодо змін до Конституції України. Пропозиції підготовлені на реалізацію реформи місцевого самоврядування, Концепцію якої було схвалено Урядом 1 квітня 2014 р. Необхідність таких змін обумовлена тим, що саме Конституція визначає основи системи влади, і без відповідних змін провести реформу неможливо. Пропозиції щодо змін до Основного закону підготовлені Мінрегіоном на основі положень Європейської Хартії місцевого самоврядування, пропозицій вітчизняних експертів (напрацювання Конституційної  асамблеї, Конституційної комісії парламенту, груп експертів в області конституційного права і місцевого самоврядування), пропозицій польських експертів, які мають успішний досвід впровадження реформи місцевого самоврядування.                                                  

  Основні зміни передбачають: запровадження трьохрівневої системи адміністративно – територіального устрою України – регіон, район, громада з повсюдністю місцевого самоврядування; передача функцій виконавчої влади від місцевих державних адміністрацій виконавчим органам рад відповідного рівня; розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування за принципом субсидіарності і наділення саме громад максимально широким колом повноважень; чітке забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування необхідними фінансовими ресурсами, в тому числі через їх участь в загальнодержавних податках; ліквідація державних адміністрацій і створення натомість державних представництв тільки з контрольно – наглядовими і координаційними, а не виконавчими функціями.

 

Провідний спеціаліст

Люботинського міського

управління юстиції

Ю.Редько