Веб-портал міста Люботин » Головна » Належний рівень знань антикорупційного законодавства суспільства – запорука мінімізації проявів корупції

 Належний рівень знань антикорупційного законодавства суспільства – запорука мінімізації проявів корупції
Автор: Svetlana   Додано:14 серпня 2014   Переглядів:873   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

Належний рівень знань антикорупційного законодавства суспільства – запорука мінімізації проявів корупції

  Одним із важливих аспектів сучасної державної правової політики в Україні є реформування системи запобігання і протидії корупції. Корупція підриває демократичні інститути, моральні та етичні цінності і справедливість, завдає шкоди сталому розвитку й принципу верховенства права, національній безпеці та становленню громадянського суспільства. Запорукою успішного виконання завдання із мінімізації проявів корупції є забезпечення належного рівня знань антикорупційного законодавства суспільства. З одного боку, це сприяє ефективній дії встановлених законодавством превентивних антикорупційних механізмів, а з іншого - підвищує рівень правової обізнаності громадян, що зменшує ризик порушення їх  основних прав і свобод.  

  02.06.2014 підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України» від 13.05.2014 № 1261-VII Закон набрав чинності 04.06.2014.

 Цей Закон посилює положення антикорупційного законодавства України у сфері кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення, здійснення фінансового контролю, а також норми щодо захисту осіб, які повідомляють про корупційні правопорушення, на виконання вимог ЄС щодо лібералізації візового режиму для України.

  Новий антикорупційний закон дає визначення термінів «пропозиція» і «обіцянка». Під пропозицією слід розуміти вираження наміру про надання неправомірної вигоди, а під обіцянкою − вираження такого наміру з повідомленням про час, місце, спосіб надання неправомірної вигоди. Такі розмиті формулювання можуть бути по-різному інтерпретовані на практиці, що може викликати чимало труднощів як у правоохоронних органів, так і у осіб, які можуть привернути увагу таких органів.

  Слід також знати, що до прийняття цього закону кримінальної відповідальності за пропозицію або обіцянку прийняти неправомірну вигоду в деяких випадках не було передбачено. Тепер у таких складах злочинів, як підкуп службової особи, юридичної особи приватного права, підкуп особи, яка надає публічні послуги (аудитора, нотаріуса, експерта, оцінювача, третейського судді тощо), а також зловживання впливом, − передбачено відповідальність не тільки за отримання неправомірної вигоди, але й за прийняття пропозиції чи обіцянки надати неправомірну вигоду.

 

Начальник Люботинського

міського управління юстиції

Ю. Константінов