Веб-портал міста Люботин » Головна » 24 серпня - 23 роки незалежності України!

 24 серпня - 23 роки незалежності України!
Автор: Svetlana   Додано:18 серпня 2014   Переглядів:1184   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

 

 

24 серпня - 23 роки незалежності України!

 

Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну,

Красу її, вічно живу і нову, і мову її солов’їну

 

    Найвищою мрією кожної нації є мрія про власну державу. Бо тільки  у власній державі ми можемо зреалізувати свої потреби, отримати добробут. Тільки у своїй державі ми можемо жити заможно і гідно, можемо бути вільними. Тільки у власній державі ми можемо говорити про те, як буде розвиватися наша національна мова, як буде відтворюватися наша історична пам’ять, тільки в Українській державі буде українська історія, українська традиція, українська мораль. Ось чому ми так багато говоримо про державне, а не яке - небудь відносне свято - це свято для всієї української нації, для кожного громадянина.

У 2014 році ми святкуємо 23-ю річницю незалежності нашої Батьківщини.День Незалежності - головне державне свято України, що традиційно відзначається 24 серпня. Прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошеннґ незалежності України стало вирішальною подією в історії нашого державотворення.

  Вперше День Незалежності України святкувався 16 липня 1991 року в пам’ять про ту дату, коли Верховна Рада Української РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України та ухвалено постанову “Про День проголошення незалежності України”. Через деякий час в тому ж 1991 році 18 червня, були внесені відповідні зміни до статті 73 Кодексу законів про працю Української РСР, після чого, в переліку святкових днів з’явився запис: «16 липня – День Незалежності України».

  Так як 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила цей Акт про проголошення незалежності України, виникла потреба змінити дату святкування цього Дня. З цього приводу 20 лютого 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову „Про День Незалежності України ”. У ній зазначено: «Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року. На Всеукраїнському референдумі ще в 1991 році, 1 грудня було підтверджено святкування Дня Незалежності України.

Верховна Рада України ПОСТАНОВЛЯЄ: 

1.Вважати день 24 серпня Днем Незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України.

2.Постанову Верховної Ради Української РСР «Про День проголошення незалежності України» від 16 липня 1990 року вважати такою, що втратила чинність.

Згідно з цим, 5 червня 1992 року Верховна Рада України винесла постанову: у частині першій статті 73 Кодексу законів про працю України слова «16 липня - День Незалежності України» замінити словами «24 серпня - День Незалежності України». З цього приводу День Незалежності України щороку відзначається 24 серпня.

  24 серпня 1991 р. Верховна Рада України прийняла історичний документ виняткового значення для долі українського народу - Акт проголошення незалежності України. У цьому документі говорилося: „Виходячи Із смертельної небезпеки, яка нависла було над Україною у зв’язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, Верховна Рада урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної української держави - України. Територія України є неподільною і недоторканною. Віднині на території України мають чинність винятково Конституція і закони України. Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення”. За цей Акт проголосувала абсолютна більшість депутатів Верховної Ради. УРСР перестала існувати. На карті, світу постала нова самостійна держава – Україна, яку потім визнали всі країни світу.

  Це свято сповнене духом найкращих українських традицій, які єднають  увесь український народ. Ми відчуваємо національну єдність, гордість за свою державу, ми переповнені відчуттям патріотизму і любові до рідної землі, домівки, де народились, рідного міста, друзів та близьких, отже, усього, що для

нас є найдорожчим, а це - і є наша “мала” та “велика” Батьківщини.

   Цей день - ще одна нагода для українців забути про політичні сварки, негаразди та труднощі, що спіткають нас на шляху. Ми повинні пишатися досягненнями своєї країни, поважати нашу неповторну культуру, пам’ятати наші багатовікові традиції!