Веб-портал міста Люботин » Головна » Закон України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України"

 Закон України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України"
Автор: Chekardina   Додано:26 серпня 2014   Переглядів:1198   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

Закон України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України"


У зв‘язку з окупацією АРК та м.Севастополь Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України», який визначає статус території, тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії РФ, встановлює особливий правовий режим на цій території та визначає особливості діяльності державних органів влади тощо в умовах цього режиму, додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина, а також прав, свобод і законних інтересів юридичних осіб.

У зв‘язку з окупацією АРК та м.Севастополь позиція України полягає у такому:
1. Кримський півострів, який є невід'ємною частиною України, окупований російськими військами в результаті акту агресії. Всупереч всім міжнародним нормам і власним зобов'язанням, Росія приєднала частину території України, захопила українські військові об'єкти і державну власність. Уся власність на території АРК та м.Севастополь належить виключно Україні.
2. Україна не визнає приєднання АРК та м.Севастополь до РФ. Схвалення ГА ООН переважною більшістю голосів резолюції «Територіальна цілісність України» (100 – «за», 11 – «проти») підтвердило однозначну підтримку з боку міжнародної спільноти суверенітету, політичної незалежності, єдності та територіальної цілісності України у її міжнародно визнаних кордонах.
3. Україна застосує проти РФ інструменти міжнародно-правового характеру (притягнення до відповідальності за порушення норм міжнародного права, вчинених на території АРК та м.Севастополь, у міжнародних судових і арбітражних інституціях та закордонних юрисдикційних органах).
4. АРК і м. Севастополь визначено як тимчасово окуповані території, які залишаються невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.
Схвалений 15 квітня 2014 року Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України» встановлює особливий правовий режим на території АР Крим та м.Севастополь. Згідно з ним:
5. Громадяни України мають право на вільний і безперешкодний в’їзд/виїзд з тимчасово окупованої території за умови пред’явлення документа, що підтверджує громадянство України. В’їзд/виїзд іноземців та осіб без громадянства з тимчасово окупованої території допускається лише за спеціальним дозволом через встановлені пункти в’їзду-виїзду для таких осіб. Порядок в’їзду/виїзду іноземців та осіб без громадянства з тимчасово окупованої території встановлюється Кабінетом Міністрів України.
6. Примусове зарахування громадян України до громадян іншої держави не визнається.
7. Визначені механізми забезпечення прав громадян, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, зокрема на:
-    отримання документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус;
-    пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування та соціальні послуги;
-    виборчих та майнових прав, гарантування права власності тощо;
-    інші заходи правового регулювання на тимчасово окупованій території.
8. За фізичними та юридичними особами зберігається право власності на майно, якщо воно придбане відповідно до законів України.
9. Відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної внаслідок тимчасової окупації частини території України, юридичним і фізичним особам, громадським об’єднанням, громадянам України, іноземцям у повному об’ємі покладається на Росію як на державу, яка здійснює окупацію. При цьому Україна повинна всіма можливими засобами сприяти відшкодуванню матеріального і морального збитку з боку РФ.
10. На тимчасово окупованій території забороняється будь-яка господарська діяльність, що підлягає держрегулюванню (ліцензування, отримання дозвільних документів, сертифікація та інша), ввезення та/або вивезення товарів військового призначення, організація залізничних, автомобільних, морських, річкових, поромних, повітряних сполучень. Крім того, заборонено користування державними ресурсами.
11. Законодавчо регулюється питання виплат пенсій та допомоги з безробіття українцям в АРК та м.Севастополь за умови, якщо вони відмовились від такої допомоги Росії.
            6 травня 2014 р. Верховна Рада України внесла зміни до зазначеного Закону України в частині  щодо надання права громадянам України, які мешкають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, продовжити здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету.

 Іноземці та особи без громадянства в’їжджають на територію Автономної Республіки Крим та м.Севастополь України відповідно до законодавства та міжнародних договорів України.Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», в редакції від 09.05.2014, зокрема, визначено, що в’їзд іноземців та осіб без громадянства на тимчасово окуповану територію та виїзд з неї допускаються лише за спеціальним дозволом через контрольні пункти в’їзду-виїзду.
            Таким чином, іноземцям з держав з візовим порядком в’їзду до України за отриманням візових документів слід звертатися до дипломатичних представництв або консульських установ України за кордоном.Іноземці з держав з безвізовим порядком в’їзду до України можуть перебувати на території Автономної Республіки Крим та м.Севастополь України виключно за умови перетинання державного кордону в діючих пунктах пропуску через державний кордон України з проставленням відповідних відміток в паспортних документах або імміграційних картках.
                   Законом внесено зміни до деяких нормативно-правових актів в частині відповідальності осіб за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України чим передбачено адміністративну (накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб) і кримінальну відповідальність (обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на строк від трьох до восьми років).
                     Передбачений цим Законом правовий режим діятиме до повного відновлення конституційного ладу України на тимчасово окупованій території.Іноземці та особи без громадянства в’їжджають на територію Автономної Республіки Крим та м.Севастополь України відповідно до законодавства та міжнародних договорів України.

 

 

Завідувач Другою держнотконторою

Харківського району Харківської області                                                           Н.В.Омельницька