Веб-портал міста Люботин » Головна » Порядок стягнення з населення платежів за спожиті житлово-комунальні послуги

 Порядок стягнення з населення платежів за спожиті житлово-комунальні послуги
Автор: Svetlana   Додано:1 жовтня 2014   Переглядів:1055   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

На державну виконавчу службу законом покладено, своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання вироків, рішень, постанов, ухвал, які виносяться ім'ям України. Служба безпосередньо займається стягненням заборгованості по заробітній платі, аліментних платежів, платежів з населення, підприємств, установ та організацій за спожиті житлово-комунальні послуги та інших платежів.

Управлінням державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Харківській області приділяється значна увага виконанню виконавчих документів про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги. У зв’язку із теперішньою ситуацією у країни,  оплачені послуги ЖКГ є запорукою вчасного та на належному рівні організованого опалювального сезону 2014-2015 років.  

            Станом на 01.09.2014 на виконанні у відділі державної виконавчої служби перебувало 10  виконавчих документів на суму  7 082 грн. про стягнення платежів за комунальні послуги, з них  на користь енергопостачальних підприємств АК «Харківобленерго»: 4  виконавчих документів на суму  4 688 грн.; на користь ОСББ «Городок»  6  виконавчих документів на суму  2 394 грн.   За 8 місяців з громадян стягнено 5 077 грн. за комунальні послуги.

Велика кількість громадян, які мають відповідні борги, мають хибну думку, без будь-якого обґрунтування, що з часом борги зникнуть і вживати дії з метою їх сплати є необов'язковою справою. Скоріше за все така думка виникає у громадян, які не знайомі з порядком стягнення таких боргів відповідно до чинного законодавства та безпосередньо Закону України «Про виконавче провадження».

Для виконання рішень суду про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, що набули чинності, державні виконавці застосовують заходи примусового стягнення. Такими заходами є звернення стягнення на кошти та майно боржника в тому числі якщо вони перебувають в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, а також звернення стягнення на зарплати, пенсії, стипендії та інші доходи боржників.

Державний виконавець, відповідно до чинного законодавства, здійснює дії, направлені на виявлення майна боржника і звернення стягнення на виявлене майно. Так, державний виконавець виявляє кошти або майно та накладає на них арешт, звертає стягнення на інше рухоме і нерухоме майно боржника, організовує опис і арешт майна боржника, проводить його, вилучення, оцінку  та реалізацію за допомогою  системи реалізації арештованого майна шляхом проведення  електронних торгів через систему СЕТАМ (електронних торгів арештованим майном).

Усі вищезазначені заходи застосовуються до боржника, якщо він ігнорує самостійне виконання, яке відповідно до ЗУ «Про виконавче провадження» становить 7 днів з моменту винесення постанови про відкриття виконавчого провадження з виконання рішення суду.

У цьому випадку, на боржника покладається обов'язок сплати виконавчого збору, що становить 10% від суми яка підлягала стягненню та стягуються витрати на організацію і проведення виконавчих дій.

Примусовий процес стягнення комунальних платежів, а саме: виїзди за місцем проживання боржника працівників державної виконавчої служби за участю представників житлово-комунального господарства, працівників внутрішніх справ та згідно розробленої управлінням ДВС Головного управління юстиції у Харківській області стратегії дій по виконанню виконавчих документів даної категорії  і залучені представники ЗМІ (засобів масової інформації), з метою виявлення та опису майна з  подальшим його вилученням, а також з метою   доведення до відома громадськості інформації щодо боржників, які не сплачують за спожиті комунальні послуги. Несплата боргів за  житлово-комунальні послуги   громадянами, які їх мають може привести до ситуації, коли законослухняні мешканці району будуть позбавлені права отримувати своєчасно  оплачені  комунальні послуги.

Вищезазначені виїзди - рейди часто супроводжуються сварками.  При цьому ініціаторами сварок є особи, що допустили заборгованість та не мають наміру її сплачувати в подальшому.

З метою збереження коштів та недопущення ситуацій, через які людина залишається без майна, яке їй потрібне для повноцінного життя, не потрібно зволікати та марнувати такий швидкоминучий час. Потрібно завчасно вирішити питання щодо погашення заборгованості в комунальних підприємствах а у разі наявності виконавчого провадження з'явитися до відділу ДВС, з'ясувати розмір заборгованості за виконавчим документом та вжити заходи для її погашення.

Якщо громадяни не мають можливості своєчасно оплачувати житлово-комунальні послуги, законодавство передбачає декілька варіантів вирішення цієї проблеми. Наприклад, це надання громадянам субсидій для відшкодування вказаних витрат, а також реструктуризація заборгованості за житлово-комунальні послуги. Але на жаль з практики як стягувач так і боржник не інформують виконавчу службу про дані факти, що призводить до нарахування в подальшому виконавчого збору та витрат на проведення виконавчих дій та виконання рішення в примусовому порядку.

Також Законом України «Про виконавче провадження» передбачено, що за наявності обставин, які ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, державний виконавець за власною ініціативою або за заявою сторін, а також самі сторони мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, з заявою про відстрочку або розстрочку його виконання

Також хотілося б попередити боржників що Законом також передбачена кримінальна відповідальність за невиконання рішення суду згідно ст. 382 КК України що карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян що становить від 850 до 1700 грн. або позбавленням волі на строк до трьох років.

З усього вищезазначеного можна зробити висновок, що найбільшим ворогом людини, яка отримала статус боржника, є її бездіяльність.

 З метою отримання інформації щодо наявності заборгованості пропонуємо громадянам звертатись до комунальних підприємств Печенізького району  або до Відділу державної виконавчої служби  Печенізького районного управління юстиції за адресою смт. Печеніги, вул. Петровського 9.

 

Начальник відділу державної виконавчої служби

Печенізького РУЮ Харківської області

Г.В. Макогон