Веб-портал міста Люботин » Головна » Боротьба з корупцією

 Боротьба з корупцією
Автор: Svetlana   Додано:6 жовтня 2014   Переглядів:902   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

  Явище корупції негативно впливає на різні сторони суспільного життя: економіку, політику, управління, соціальну і правову сфери, громадську свідомість, міжнародні відносини.   

  Боротьба з корупцією – це шлях до процвітання нашої країни. Відповідно до положень чинного законодавства обов’язок протидіяти цьому явищу покладено на багатьох чиновників і посадових осіб, розпочинаючи від Президента України, і закінчуючи працівниками спеціальних підрозділів. Але незважаючи на сувору відповідальність за вчинення корупційних діянь, а також велику кількість державних органів влади, які зобов’язані запобігати корупції, цей негатив в державі існує і успішно розвивається.

  Визначення цього поняття можливе в різних площинах. В загальносоціальному розумінні до корупції відносяться будь-які форми нелегітимного використання службового становища в особистих цілях. В антикорупційному законодавстві дається правове визначення корупції, на основі якого формулюються похідні законодавчі терміни. Законом України “Про засади запобігання і протидії корупції”  передбачено таке визначення: корупція – використання особою, зазначеною в частині першій статті 4 цього Закону (в даному випадку наводиться перелік суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення), наданих їй службових повноважень та пов'язаних із цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або відповідно обіцянка/пропозиція чи надання неправомірної вигоди особі, зазначеній в частині першій статті 4 цього Закону, або на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень та пов'язаних із цим можливостей.

  Аналізуючи термін ”корупція”, слід зазначити, що зазначене визначення терміну закликає громадян не вступати у корупційні відносини із посадовими і службовими особами, тому що суб’єктами відповідальності за корупційні правопорушення будуть не лише службові і посадові особи, які виконують функції держави або місцевого самоврядування, а й особи, які вступають з ними у корупційні зв’язки. 

 

Начальник Люботинського

міського управління юстиції

Ю.Константінов