Веб-портал міста Люботин » Головна » Поняття, об’єкти та суб’єкти авторського права

 Поняття, об’єкти та суб’єкти авторського права
Автор: Svetlana   Додано:14 жовтня 2014   Переглядів:21031   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

  Авторське право в об’єктивному розумінні являє собою сукупність правових норм, що регулюють коло суспільних відносин зі створення та використання творів науки, літератури і мистецтва.

  Авторське право в суб’єктивному розумінні – це особисті немайнові та майнові права, які виникають у автора в зв’язку зі створенням ним твору і охороняються законом.

 Завданням авторського права є встановлення найсприятливіших правових умов для творчої діяльності, забезпечити доступність результатів цієї діяльності всьому суспільству.

  Об'єктами авторського права є твори, а саме:

1) літературні та художні твори, зокрема:  романи, поеми, статті та інші письмові твори; лекції, промови, проповіді та інші усні твори;  драматичні, музично-драматичні  твори, пантоміми, хореографічні, інші сценічні твори; музичні твори (з текстом або без тексту); аудіовізуальні твори; твори живопису, архітектури, скульптури та графіки; фотографічні твори; твори ужиткового мистецтва;  ілюстрації, карти,  плани,  ескізи  і  пластичні  твори,   що стосуються географії, топографії, архітектури або науки; переклади, адаптації, ранжування    та   інші   переробки літературних або художніх творів; збірники творів,  якщо вони за добором або упорядкуванням  їх складових частин є результатом інтелектуальної діяльності;

2) комп'ютерні програми;

3) компіляції  даних  (бази даних),  якщо вони за добором або упорядкуванням їх складових частин є  результатом інтелектуальної діяльності;

4) інші твори.

 Авторське право на твір  виникає  внаслідок факту його створення. Для виникнення і  здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору  чи  будь-яке інше спеціальне  його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей.

  Відповідно до ст. 7 Закону України «Про авторське право і суміжні права» суб’єктами авторського права є автори творів, їх спадкоємці та особи, яким автори чи їх спадкоємці передали свої авторські майнові права.  Автором є фізична особа, яка своєю творчою працею створила твір, тобто безпосередній створювач твору. При створенні твору спільною творчою працею кількох  осіб, первинні авторські права виникають  у них одночасно і вони визнаються згідно ст. 436 Цивільного кодексу України та ст. 13 вищевказаного закону співавторами. Авторське право на створений у співавторстві твір належить їм спільно. Визначальними ознаками співавторства є сумісна творча праця і творчий внесок кожного із співавторів та створення єдиного цілісного результату спільної творчої праці, для якого характерним є те, що виключення окремих частин твору, що створюються різними авторами  або взагалі неможливе, або фізично можливе, але тягне за собою неможливість використання твору як єдиного цілого, призведе до втрати твором первісного значення.

 Особа,  яка є творцем, вправі спеціальним знаком охорони «соруrіght» © сповістити про наявність у неї авторських прав і не повинна доказувати їх приналежність, оскільки законом передбачена презумпція авторства особи, яка зазначена як автор на оригіналі або примірнику твору. Обов’язок підтвердження приналежності прав може бути покладено на неї лише у ході судового провадження у разі оспорювання цього факту іншою особою.

 

Начальник Люботинського

міського управління юстиції

Ю.Константінов