Веб-портал міста Люботин » Головна » Вірусний гепатит А та його профілактика

 Вірусний гепатит А та його профілактика
Автор: Chekardina   Додано:28 травня 2015   Переглядів:1118   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Вірусний гепатит А та його профілактика


            Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтяниця) – це  гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки та  каналу травлення.

          Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через  воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.

     У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломоти в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора  людини відчуває  загальну слабкість, відсутність апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри.

          Джерелом  інфекції є хвора людина з  будь-якими формами захворювання.

 Інкубаційний період – 7-50 днів  (в середньому 15-45 днів). Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

      Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе  формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.

        Для вірусного гепатиту А  характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).  

         Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :

1. Використовувати для пиття  та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип”ятити не  менше 10 хв., дати відстоятися).

2. Не використовувати  для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

3. При неорганізованому відпочинку  для пиття та приготування їжі мати з собою  запас  питної води (краще бутильовану).

4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом.

5. Строго дотримуватись правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

6. Не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.   

   Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

 

Лікар-епідеміолог 

                            Білецька І.В.