Веб-портал міста Люботин » Головна » Основні причини та симптоми отруєння грибами

 Основні причини та симптоми отруєння грибами
Автор: Chekardina   Додано:3 червня 2015   Переглядів:814   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Основні причини та симптоми отруєння грибами

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.                                                                                                                                   

         Основні причини отруєнь: вживання отруйних грибів;  неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися

       Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

                                                           Застерігаємо!

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні. 

                                                        Не збирайте гриби:                                                                                                                      

-          якщо не впевнені, що вони їстівні; 

-          поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

-          невідомі Вам гриби, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

-          гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі гриби;

-          ніколи не збирайте пластинчаті гриби, оскільки отруйні гриби маскуються під них;

-          "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

-          не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

                                          Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

         Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння.Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

             УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

-          "Усі їстівні гриби мають приємний смак".

-          "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний".

-          "Усі гриби в молодому віці їстівні".

-          ”Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".

-          "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".

-          "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".

-          "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".

-          "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

                                        Перша допомога при отруєнні грибами.  

      Викличте "Швидку медичну допомогу".Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

                                                     Забороняється:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

                                                   Бережіть своє життя!

 

                                                                                                  Відділ з питань праці та зайнятості населення

                                                                                               Управління соціального захисту населення