Веб-портал міста Люботин » Головна » Президент України підписав Закон “Про Національну поліцію”

 Президент України підписав Закон “Про Національну поліцію”
Автор: Svetlana   Додано:7 серпня 2015   Переглядів:1102   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

Президент України підписав Закон “Про Національну поліцію”

 

Законотворчий процес в нашій країні набирає оберти. Президент України підписав Закон “Про Національну поліцію”. Закон вступить в силу через 3 місяці після опублікування, але частина норм почне діяти з 2017 року. До кінця 2016 року поліції дозволяється використання службових посвідчень, бланків, печаток, штампів, логотипів і емблем МВД і міліції.

Закон був прийняти Верховною Радою України 2 липня 2015 року. Він визначає правові засади організації та діяльності Національної поліції України, статус поліцейських, а також порядок проходження служби в Національній поліції України.

Закон "Про національну поліції" в четвер, 6 травня, опублікований у парламентській газеті "Голос України". Закон набирає чинності через три місяці з дня, наступного за днем публікації, за винятком деяких положень.

Також, варто зауважити, що у частині про поліцейських підрозділах патрульної поліції в Києві цей закон набирає чинності з дня його публікації. У частині про поліцейських підрозділах в Одесі та Львові закон набирає чинності з 20 серпня 2015 р.

Відповідно до ст.1 Закону України “Про Національну поліцію”, Національна поліція України (далі - поліція) - це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку.

Завданнями поліції є надання поліцейських послуг у сферах:

1)забезпечення публічної безпеки і порядку;

2)охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави;

3)протидія злочинності;

4)надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги.

Відповідно до вказаного Закону, систему поліції складають:

1)центральний орган управління поліцією;

2)територіальні органи поліції.

В свою чергу, у складі поліції функціонують:  кримінальна поліція;  патрульна поліція; органи досудового розслідування; поліція охорони;  спеціальна поліція;  поліція особливого призначення.

Варто звернути увагу на те, що Глава держави заявив, що Національна поліція повинна бути деполітизована і захищена від впливу політичних сил. Так, пояснюючи дану заяву, Порошенко зазначив, що Кабінет міністрів повинен призначати керівника Національної поліції, а решта призначення повинен робити керівник поліції.

Нова патрульна служба є одним із нововведень, запропонованих концепцію реформування МВС. Перехід до нової форми патрулювання триватиме, як прогнозують, до півроку, і крім Києва, патрульна служба буде впроваджена у Львові, Одесі, Харкові, Луцьку, Дніпропетровську.

 

В.о. начальника Люботинського

міського управління юстиції

В.М. Кожуріна