Веб-портал міста Люботин » Головна » Як отримати безоплатну вторинну правову допомогу в місцевих центрах

 Як отримати безоплатну вторинну правову допомогу в місцевих центрах
Автор: Chekardina   Додано:25 серпня 2015   Переглядів:693   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

Як отримати безоплатну вторинну правову допомогу в місцевих центрах


Люботинське міське управління юстиції інформує: з 1 липня 2015 року у громадян України з'явилася можливість отримувати безоплатну вторинну правову допомогу (БВПД) у новостворених місцевих центрах. На сьогодні в кожній області працює від 3 до 7 центрів, всього 100 в Україні.

Відповідно до закону, доступ до безоплатної правової допомоги мають:

- малозабезпечені (особи, чий середній місячний сукупний сімейний доход не перевищує 2436 гривень, тобто менше двох прожиткових мінімумів),

- учасники бойових дій (у в тому числі учасники АТО з відповідним статусом і члени сімей загиблих),

- діти-сироти, діти, позбавлені батьківської опіки, біженці та інші особи.

Алгоритм отримання відповідної правової допомоги наступний:

1) Клієнт має скласти письмове звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги. За потреби, таку заяву допоможе скласти співробітник місцевого центру.

2) До звернення слід прикласти перелік документів, необхідних для підтвердження приналежності клієнта до однієї з категорій.

Залежно від категорії клієнта до заяви необхідно додати:

1. Особи, середньомісячний сукупний доход сім'ї яких (або їх законних представників) нижчий за суму прожиткового мінімуму:

а) паспорт або інший документ, що засвідчує особу;

б) ідентифікаційний код (окрім фізичних осіб, які за релігійними переконаннями відмовляються прийняти реєстраційний номер облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті);

в) довідка про отримання (неотримання) соціальної допомоги за встановленою формою. Вказана довідка видається органами соціального захисту населення і підтверджує, що людина знаходиться (не знаходиться) на обліку в управлінні праці і соціального захисту населення, а також те, що вона отримує або не отримує соціальну допомогу як малозабезпечена особа, і розмір такої допомоги. Наявність такої довідки підтверджує, що особа, яка звернулася за правовою допомогою, має право на неї.

2. Особи, які не мають довідки про отримання (неотримання) соціальної допомоги:

а) довідка про склад сім'ї;

б) довідка про доходи кожного члена сім'ї за останні 6 місяців;

в) довідка про перебування на обліку в центрі зайнятості і зроблені виплати - у разі звернення осіб, зареєстрованих як безробітні;

г) довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату податку на доходи фізичних осіб і про відсутність податкових зобов'язань з такого податку), видана відповідним центром обслуговування платників Державної фіскальної служби - у разі звернення в місцевий центр фізичних осіб - підприємців, самозайнятих осіб.

3. Інваліди, отримувачі пенсії або допомоги, призначеної замість пенсії у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (або їх законних представників):

а) паспорт або інший документ, що засвідчує особу;

б) ідентифікаційний код (окрім фізичних осіб, що мають відмітку в паспорті про відмову від нього);

в) пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення інвалідності;

г) довідка про розмір пенсії або довідку про розмір соціальної допомоги, призначеної замість пенсії.

4. Законні представники дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, безпритульних, дітей, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім'ї:

а) паспорт або інший документ, що посвідчує особу законного представника;

б) ідентифікаційний код (крім фізичних осіб, мають відмітку у паспорті про відмову від нього);

в) документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі);

г) ідентифікаційний код дитини-сироти, позбавленої батьківського піклування, безпритульної дитини, яка може стати або стала жертвою насильства в сім'ї (крім фізичних осіб, мають відмітку у паспорті про відмову від нього) (за наявності);

д) рішення про надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, що приймається районною у Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом міської чи районної у місті ради за місцем походження такої дитини за поданням служби у справах дітей – у разі звернення до місцевого центру законних представників дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування;

е) заява або повідомлення про вчинення насильства в сім’ї або реальну загрозу його вчинення, складені в довільній формі – у разі звернення до місцевого центру законних представників дітей, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім'ї;

ж) спеціальна картка обліку факту вчинення насильства в сім’ї (за наявності).

5. Особи, на яких поширюється дія Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту":

а) паспорт або інший документ, що посвідчує особу (у разі наявності);

б) довідка про звернення за захистом в Україні;

в) рішення про задоволення/відхилення/залишення без розгляду скарги на рішення органу міграційної служби про відмову в прийнятті заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, або про відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту (у разі наявності).

6. Ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:

а) паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

б) ідентифікаційний код (крім фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про його відмову);

в) посвідчення встановленого зразка.

7. Особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною:

а)паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

б) ідентифікаційний код (крім фізичних, які мають відмітку у паспорті про його відмову);

в) посвідчення встановленого зразка Героя Соціалістичної Праці, Героя України, орденська книжка повного кавалера ордена Трудової Слави або інші документи, що підтверджують присвоєння відповідного звання.

8. Особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань:

а) паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

б) ідентифікаційний код (крім фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про його відмову);

в) посвідчення жертви нацистських переслідувань встановленого зразка.

9. Особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною:

a) паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

б) ідентифікаційний код (крім фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про його відмову);

в) ухвала суду про відкриття провадження у справі про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною.

10. Опікуни або піклувальники осіб, щодо яких суд розглядає справу про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи:

а) паспорт або інший документ, що посвідчує особи опікунів або піклувальників;

б) ідентифікаційний код (крім фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про його відмову);

в) паспорт або інший документ, що посвідчує особу суб’єкта права набезоплатну вторинну правову допомогу;

г) ідентифікаційний код суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу (крім фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про його відмову);

д) посвідчення про призначення опікуном (піклувальником);

е) рішення суду про визнання особи недієздатною або про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи;

є) копія ухвали суду про відкриття провадження у справі про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи (у разі наявності).

11. Особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку (або їх законні представники):

а) паспорт або інший документ, що посвідчує особу суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу;

б) ідентифікаційний код (крім фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про його відмову);

в) паспорт або інший документ, що посвідчує особу законного представника, у разі, якщо звертається законний представник суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу;

г) ідентифікаційний код законного представника (крім фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про його відмову);

д) документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі) – у разі наявності;

е) копія ухвали суду про відкриття провадження у справі про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

12. Особи, реабілітовані відповідно до законодавства, до звернення додають:

а) паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

б) ідентифікаційний код (крім фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про його відмову);

в) посвідчення про право на пільги реабілітованих.

Упродовж 10-ти днів з дня отримання звернення і всіх необхідних документів місцеві центри повинні обробити їх. Потім або приймають рішення про залучення коштом держави адвоката, який вестиме адміністративну або цивільну справу в суді, або ж надають обґрунтовану відмову в наданні безоплатної вторинної правової допомоги.

Якщо справу клієнта можна вирішити без звернення до суду, людину направлять до організації, яка зможе надати необхідну правову консультацію. Для цього на місцях налагоджують співпрацю з відповідними установами і організаціями.

 

 

В.о. начальника Люботинського міського управління юстиції
 Харківської області В.М. Кожуріна