Веб-портал міста Люботин » Головна » Всесвітній і Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози

 Всесвітній і Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози
Автор: Lubotin   Додано:12 жовтня 2015   Переглядів:914   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

20 жовтня  2015 року –  Всесвітній день  боротьби  з  раком  молочної  залози (РМЗ). І тому весь жовтень присвячено висвітленню проблем цього загрозливого захворювання. У  багатьох країнах з жінками проводиться активна просвітницька робота: лікарі-онкологи, громадські організації та органи влади акцентують особливу увагу на профілактиці та боротьбі з РМЗ.

 

Рожева стрічка — міжнародний символ, який використовують особи і організації, залучені до руху з інформування суспільства про рак молочної залози.

          Головна мета ініціативи «Рожева Стрічка» — поширення інформації про рак молочної залози шляхом:

  1. попередження — запобіганням появи раку грудей поширенням інформації і наукових досліджень;
  2. виявлення — зменшенням ризику виникнення хвороби завдяки самодіагностиці;
  3. лікування — поширенням інформації про різноманітні методи лікування;
  4. реабілітації — наданням підтримки і допомоги під час реабілітації.

Указом Президента України з 2005 року введено щорічне проведення 20 жовтня  Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

Рак молочної залози - найчастіша форма злоякісних пухлин у жінок, що складає близько 20% від усіх злоякісних пухлин. Ймовірність виникнення раку збільшується з віком прямо пропорційно, приблизно 4% хворих складають жінки молодші 30 років. Найбільша смертність від раку грудей зазвичай у віці 40-50 років.

У розвитку раку молочної залози істотну роль відіграють попередні патологічні процеси в її тканинах, в основному повторні дисгормональні гіперплазії з утворенням вогнищ фіброзно-кістозної мастопатії (фиброаденоматоза). Причинами цих змін у тканині молочної залози служать ряд ендокринних порушень, нерідко обумовлених супутніми захворюваннями яєчників, повторними абортами, неправильним годуванням дитини і т. п. Ризик розвитку раку збільшується з збільшенням розміру залози.

Локалізація ракових пухлин у молочних залозах сама різна. Однаково часто уражається як права, так і ліва залоза; приблизно у 2,5% спостерігають двосторонні раки молочних залоз. Вузол у другій залозі може з'явитися як метастазом, так і другий самостійної пухлиною.

У самій молочній залозі найчастіше (приблизно у 1/2 хворих) пухлини виникають у верхньо-зовнішньому квадранті, іноді біля самого краю її на кордоні з пахвовою западиною.

 

 

Завантажити документ: Всесвітній і Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози [70 Kb] (cкачувань: 4)