Веб-портал міста Люботин » Головна » Увага ! Зимові водойми

 Увага ! Зимові водойми
Автор: Chekardina   Додано:16 січня 2016   Переглядів:836   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Увага ! Зимові водойми

 

   Зима.  Температура повітря то падає, то підіймається.  Водойми міста поступово вкриваються першою ще тонкою та ненадійною кригою. Вона завжди небезпечна, а до того ж ще й зрадлива: без шуму та тріску крига раптово провалюється під ногами.  

Пам’ятайте, що на водоймах безпечним вважається лід:

-       для одного пішохода, завтовшки не менше 5-7 см;

-        для групи людей (масові переправи пішки) завтовшки не менше 15 см , за умов масового катання на ковзанах – 25 см.

Нагадуємо основні правила поведінки на водоймах взимку:

-       у жодному разі не можна виходити на тонкий лід та перевіряти його міцність ударом ноги, а обов’язково використовувати для цього палицю;

-       - не можна також стрибати та бігати по льоду, збиратися великими групами на одному місці. Знайте, що зараз, на початку замерзання, небезпечною є середина водоймища, а в кінці зими - прибережні ділянки;

-       при пересуванні по льоду треба бути обережним, уважно стежити за його поверхнею, обходити небезпечні й підозрілі місця (швидка течія води, вмерзлі в лід кущі, трава тощо). Не дозволяється виходити на лід у нічний час;

-       - кататися на ковзанах дозволяється тільки на спеціально обладнаних катках.

Окремо звертаємося до батьків: пильнуйте своїх дітей, не дозволяйте їм без вашого нагляду гратися поблизу річок, ставків. Суворо забороняється кататися на льоду дітям без нагляду дорослих або самостійно виходити на лід. 

          Під час підльодного лову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато лунок, стрибати й бігати по льоду, скупчуватись у групи. Рибалки повинні пробивати ополонки одна від одної на відстані 5 - 6 м. Кожен рибалка повинен мати з собою рятувальний жилет на собі або рятувальний лінь завдовжки 15-20 м з петлею на одному кінці й вантажем вагою 0,4-0,5 кг на другому.

Надання допомоги людині, яка провалилася під лід:

-  якщо ж ви все таки опинилися у крижаній воді, а поряд нікого немає, розставте широко руки та намагайтеся утримуватися на поверхні. Пам’ятайте, що енергійні рухи під час перебування у воді сприяють швидкому охолодженню, тому старайтеся без різких рухів виповзти на міцний лід у бік, звідкіля прийшли та повзти до берега, відштовхуючись ногами від краю льоду. Медична допомога людині, яка провалилася під лід і врятована, повинна бути направлена на запобігання подальшого переохолодження.

 Будьте обережні! Бережіть своє життя ! А якщо вам доведеться стати свідком нещасного випадку, телефонуйте до служби порятунку “101”.

                                                                       

      Управління соціального захисту населення.

                                                                             відділ з питань праці та зайнятості населення